Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2007-11upr1

RK-30-2007-11upr1.doc
Číslo materiálu11upr1
Číslo jednacíRK-30-2007-11upr1
NázevZáměr převodu školské služby - Dům dětí a mládeže Hrádek Třebíč
Zpracoval K. Ubr, Z. Ludvík
Předkládá M. Matějková
Počet příloh
Popis problémuV průběhu roku 2007 proběhlo několik jednání mezi představiteli kraje Vysočina a města Třebíče. Jedním z témat jednání byl převod školské služby Domu dětí a mládeže Hrádek Třebíč (dále jen "DDM"). Výsledkem jednání byla dohoda předložit záměr na převod školské služby k projednání oběma zastupitelstvům. V případě souhlasu by pak byly připraveny další potřebné dokumenty (rozhodnutí, smlouva, změny ve školském rejstříku) a předloženy orgánům kraje a města k projednání na jaře 2008. Předpokládaný termín převodu je 1. 1. 2009.
Záměr je v souladu s úkolem B.9 "Podpořit výchovnou a zájmovou funkci škol, školských zařízení a nestátních neziskových organizací ve vztahu k dětem a mládeži na městské a obecní úrovni" Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina (Opatření: Pokračovat v dohodě s městy o převodu vzdělávací činnosti domů dětí a mládeže a základních uměleckých škol z kraje na města; v případě nedohody bude kraj hledat jiné formy zabezpečení činnosti včetně privatizace).
Na podporu převodu vzdělávací činnosti a školských služeb schválilo zastupitelstvo kraje podpůrná a motivační opatření (Záměry kraje Vysočina na podporu převodu zřizovatelských kompetencí k základním uměleckým školám, domům dětí a mládeže a střediskům pro volný čas a speciálním školám z kraje na města, materiál RK-30-2007-11, př. 1).
Současná budova DDM je ve velmi zchátralém stavu. Použitá stavební konstrukce budovy prakticky neumožňuje vetší a koncepčnější rekonstrukci. Podle odhadu pracovníků majetkového odboru by náklady na nezbytně nutnou rekonstrukci představovali částku cca 7 mil. Kč. I podle představitelů města Třebíče, by rekonstrukce stávající budovy byla zbytečně nákladná a neefektivní. Z tohoto důvodu je zvažován "převod" zřizovatelských kompetencí a přemístění DDM do jiných uvolněných prostor v majetku města Třebíče. Jednou z nejpravděpodobnějších variant se jeví přemístění do budovy Základní školy Třebíč, 9 května 3, která je v majetku Třebíče a v současné době využívána Základní školou Třebíč, 9 května 3, (dále jen "speciální škola") zřizovanou krajem Vysočina. Zastupitelstvo kraje Vysočina schválilo sloučení této "speciální školy" se základní školou Třebíč, Cyrilometodějská 22. V důsledku toho by mělo v horizontu cca 2 let dojít k uvolnění budovy na ulici 9 května 3. Rozhodnutí, do které budovy bude přemístěno DDM (za předpokladu že zřizovatelem bude město Třebíč) bude v pravomoci Zastupitelstva Třebíče.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit záměr převést školskou službu Domu dětí a mládeže Hrádek Třebíč městu Třebíč za podmínek a podpory stanovených v Záměrech kraje Vysočina na podporu převodu zřizovatelských kompetencí k základním uměleckým školám, domům dětí a mládeže a střediskům pro volný čas a speciálním školám z kraje na města (příslušné záměry jsou vyznačeny v materiálu RK-30-2007-11, př. 1).
Vzhledem k neuspokojivému stavebnímu stavu budovy Domu dětí a mládeže Hrádek Třebíč v ulici Hrádek 964 je dále navrženo poskytnout městu Třebíč v případě převzetí školské služby navíc dotaci ve výši 2 mil. Kč za účelem zabezpečení podmínek pro zájmovou činnost dětí a mládeže v organizaci města Třebíč, která převezme školskou službu Domu dětí a mládeže Hrádek Třebíč.
StanoviskaStanovisko majetkového odboru:
OM souhlasí s návrhem, ale doporučuje dotaci kraje vůči městu Třebíč poskytnout účelově na prokazatelné náklady spojené se zabezpečením podmínek pro zájmovou činnost dětí a mládeže v souvislosti s převzetím školské služby Domu dětí a mládeže Hrádek Třebíč, maximálně však ve výši do 2 mil. Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
záměr převést školskou činnost Domu dětí a mládeže Hrádek Třebíč městu Třebíč za podmínek a podpory stanovené v materiálu RK-30-2007-11upr1.
Odpovědnost OŠMS
Termín do 30. 11. 2007 informovat město Třebíč
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz