Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2007-20

RK-31-2007-20.doc
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-31-2007-20
NázevÚprava sítě středních škol v Chotěboři
Zpracoval K. Ubr
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuNa území města Chotěboře mají sídlo tři střední školy, všechny zřizované krajem Vysočina. Jedná se o Gymnázium Chotěboř (ve školním roce 2006/07 361 žáků denního studia, budova na ulici Jiráskova, dále jen "Gymnázium"), Vyšší odbornou školu a Obchodní akademii Chotěboř (ve školním roce 2006/07 216 žáků denního studia střední školy, 138 studentů denního studia vyšší odborné školy, budovy na ulici Na Valech, dále jen "VOŠ a OA"), Střední odborné učiliště technické, Žižkova 1501, Chotěboř (352 žáků denního studia, budovy na ulici Žižkova, odloučená pracoviště Chotěboř, Hlinsko, Havlíčkův Brod, dále jen "SOUT").
Na základě žádosti Gymnázia podporované městem byla zařazena do plánu investičních akcí přístavba tělocvičny a učeben (odhadovaná cena cca 60 mil. Kč). V minulých letech byla provedena komplexní modernizace hlavní budovy VOŠ a OA. Ředitelka VOŠ a OA žádá ještě o opravu menší samostatné budovy ve dvoře areálu (nedostatečná zemní izolace a vlhkost přízemí budovy) odhad nákladů 10 - 15 mil Kč. Areály obou škol leží nedaleko od sebe, docházková vzdálenost mezi hlavními vchody činí cca 5 min. SOUT vzniklo již v minulosti sloučením čtyř středních škol zaměřených na vzdělávání učňů. Ředitel školy průběžně přizpůsobuje využití několika odloučených pracovišť postupnému poklesu počtu žáků (v minulém roce např. bylo opuštěno odloučené pracoviště ve Štěpánově).
Gymnázium nabízí studium ve čtyřletém oboru (2006/07 1 třída, v roce 2007 29 přihlášených do 1. kola přijímacího řízení) a osmiletém oboru (2006/07 1 třída, v roce 2007 51 přihlášených do 1. kola přijímacího řízení).
VOŠ a OA nabízí studium v oboru Obchodní akademie (2006/07 2 třídy, v roce 2007 40 přihlášených do 1. kola přijímacího řízení). V počtu zájemců se v loňském roce výrazněji projevil významný přebytek počtu míst v maturitních oborech středních škol v okrese Havlíčkův Brod. VOŠ a OA dále nabízí studium ve třech studijních programech vyšší odborné školy, a to jak v denní formě studia (138 studentů), tak při zaměstnání (123 studentů). Jedná se o obory zaměřené do oblasti managementu a ekonomiky a prozatím jsou v rámci republiky ojedinělé. Vzhledem k situaci na vysokých školách je však jen otázkou času, kdy i tyto obory zařadí do své nabídky (např. bakalářský obor zaměřený na management jakosti je již otevřen v Praze). Kromě toho je vyšší odborné studium na rozdíl od vysokoškolského poskytováno za úplatu. Pokud nedojde v blízké době k transformaci oborů na bakalářské, je jejich dlouhodobé zachování v Chotěboři ohroženo.
SOUT nabízí komplexní nabídku technických oborů (učební, studijní, nástavby) a díky svým odloučeným pracovištím pokrývá oblast Havlíčkobrodska a Chotěbořska (2006/07 4 třídy, v roce 2007 84 přihlášených do 1. kola přijímacího řízení).
Návrh řešení V zájmu zajištění efektivního využití budov v majetku kraje, včetně nově vybudované přístavby, pro středoškolské vzdělávání a z důvodu vytvoření podmínek pro zachování oboru Obchodní akademie ve městě navrhuje OŠMS projednat a předložit zastupitelstvu kraje záměr na sloučení Gymnázia a VOŠ a OA s navrhovaným datem 1. 1. 2009.
Záměr je pokračováním systematického postupu kraje Vysočina k nastavení efektivní a dlouhodobě udržitelné sítě středních škol tak, aby jednotlivé dostatečně velké školy a jejich vedení měly vnitřní podmínky pro řešení obtížné situace v nadcházejícím období prudkého poklesu počtu žáků. Obdobnou situaci již řešil kraj v dalších městech s menší přirozenou spádovou oblastí (Ledeč nad Sázavou, Moravské Budějovice, Telč, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
OŠMS k projednání záměru s řediteli škol a k předložení záměru na sloučení příspěvkových organizací Gymnázium Chotěboř a Vyšší odborná škola a Obchodní akademie Chotěboř k projednání orgánům kraje.
Odpovědnost odbor školství mládeže a sportu
Termín prosinec 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz