Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2007-45

RK-30-2007-45.doc  RK-30-2007-45pr1.tif
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-30-2007-45
NázevŽádost obce Nová Ves o finanční příspěvek na monitoring rekultivované skládky odpadů a odpadních vod vypouštěných do vod povrchových
Zpracoval J. Kopáček, R. Zvolánek
Předkládá J. Joneš, P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuObec Nová Ves, Nová Ves 51, 594 51 Křižanov požádala dopisem doručeným dne 2. 10. 2007 o udělení finančního příspěvku z rozpočtu kraje Vysočina na úhradu faktur za monitoring neprovozované rekultivované skládky odpadů a odpadních vod vypouštěných z kanalizace této obce do vod povrchových (viz příloha č. 1 tohoto materiálu). Žádost obsahovala kopie tří faktur v celkové částce 19 134,70 Kč za monitoring, který provádí ENVIRO-EKOANALYTIKA, s.r.o., Velké Meziříčí.
Podle § 52 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, dobu trvání a podmínky péče o skládku po uzavření jejího provozu, rekultivaci a asanaci stanoví individuálně pro každou skládku příslušný krajský úřad jako součást provozního řádu, přičemž lhůta nesmí být kratší než 30 let. Na základě žádosti obce Nová Ves (původní provozovatel skládky) a předložení provozního řádu uzavřené skládky byla dne 3. 2. 2004 Krajským úřadem kraje Vysočina, odborem životního prostředí stanovena následná péče o skládku po uzavření jejího provozu s dobou trvání do 28. 2. 2034. Z obsahu schváleného provozního řádu uzavřené skládky (zpracován obcí Nová Ves) vyplývá rozsah monitorování skládky a četnost 1 x ročně po dobu nejméně 5 let, tj. min. do roku 2009, což je potvrzeno i v závěrech zprávy "Vyhodnocení výsledků monitorovacích prací rekultivované skládky" od společnosti ENVIRO-EKOANALYTIKA, s.r.o., Velké Meziříčí.
Podle § 38 odst. 3 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů je ten, kdo vypouští odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních, povinen v souladu s rozhodnutím vodoprávního úřadu měřit objem vypouštěných vod a míru jejich znečištění.
Návrh řešení Z výše uvedeného popisu problému je zřejmé, že se jedná o zákonnou povinnost původního provozovatele provádět monitoring neprovozované rekultivované skládky odpadů a povinnost původce odpadních vod vypouštěných do vod povrchových.
Odbor životního prostředí a odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství jsou názoru, že v daném případě není splněno žádné z kritérií stanovených "Kritérii pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky" kraje Vysočina a rozpočet kraje Vysočina nepočítá s dotacemi obcím na úhradu výše uvedených nákladů. Vzhledem k tomu, že se jedná o nesystémové řešení, odbory navrhují neposkytnout dotaci obci Nová Ves z rozpočtu kraje na monitoring rekultivované skládky odpadů a odpadních vod vypouštěných z kanalizace obce do vod povrchových.
StanoviskaNávrh usnesení byl konzultován s náměstkem hejtmana pro oblast životního prostředí a zdravotnictví Pavlem Hájkem a radním pro oblast zemědělství a vodního hospodářství Ivem Rohovským.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout neposkytnout dotaci obci Nová Ves z rozpočtu kraje na monitoring rekultivované skládky odpadů a odpadních vod vypouštěných do vod povrchových.
Odpovědnost odbor životního prostředí a odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 6. 11. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz