Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2007-38

RK-29-2007-38.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-29-2007-38
NázevNávrh na úpravu finančního plánu Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava
Zpracoval A. Vlachová, D. Hřebenová
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuV souladu s rozpisem rozpočtu přímých neinvestičních výdajů pro regionální školství na rok 2007 z MŠMT ČR, s vyhláškou MŠMT ČR č. 492/2005 Sb., o krajských normativech, se Směrnicí MŠMT ČR č.j. 28 768/2005-45 a Metodikou rozpisu rozpočtu provedl odbor školství, mládeže a sportu (OŠMS) rozepsání přímých výdajů na vzdělávání pro školy a školská zařízení zřizovaná obcemi a krajem Vysočina.
V první fázi byl stanoven jednotlivým organizacím návrh závazných ukazatelů přímých NIV na rok 2007, který vycházel z normativního výpočtu dle výkonů vykázaných ve statistických zahajovacích výkazech a příslušných krajských normativů. Poté se školami a školskými zařízeními, které požádaly o projednání rozpočtu, proběhlo dohodovací řízení. Výsledkem tohoto projednání bylo případné nenormativní navýšení rozpočtu o oprávněné požadavky (mimo jiné i zohlednění samostatných domovů mládeže). O projednání rozpisu rozpočtu a jeho výsledcích byl zpracován protokol. Není-li výsledkem projednání odpovídající úprava rozpočtu, jsou uvedena v protokolu opatření, která může organizace přijmout a s rozpisem rozpočtu se tak vyrovnat. Ředitelka Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava (DM a ŠJ) požadovala v dohodovacím řízení navýšení normativně stanoveného objemu mzdových prostředků o 2 195 tis. Kč. Vykryto bylo 919 tis. Kč. Postup stanovení rozpočtu přímých výdajů - mzdových prostředků pro DM a ŠJ Jihlava je uveden v příloze 1, kopie protokolu je obsahem přílohy 2 tohoto materiálu.
Ředitelka DM a ŠJ ve svém dopise č.j. DM-Ř/49/2007 uvádí přijatá úsporná opatření, vyčísluje chybějící mzdové prostředky na druhé pololetí roku ve výši 797 716 Kč a navrhuje řešit situaci použitím rezervního fondu, prostředky provozu a zbývající část doplnit z přímých výdajů. Dopis je obsahem přílohy 3 tohoto materiálu, vyjádření OŠMS k tomuto dopisu je uvedeno v příloze 4.
Dále organizace žádá o úpravu čerpání investičního fondu z důvodu potřeby finančního krytí opravy střechy a výmalby prostor.
Návrh řešení DM a ŠJ vykazuje k 30. 6. 2007 tyto zůstatky fondů:
Rezervní fond: 587 tis. Kč
Fond odměn: 276 tis. Kč
Investiční fond - usnesením č. 0286/09/2007/RK a 1040/23/2007/RK souhlasila rada kraje s použitím investičního fondu v celkové výši 346 tis. Kč (nudličkovač, telefonní ústředna, oprava osvětlení). Předpokládaný zůstatek ke konci roku činí 445 tis. Kč.
Usnesením č. 0634/16/2007/RK rozhodla rada kraje poskytnout organizaci neinvestiční dotaci ve výši 1 200 tis. Kč za účelem pořízení vybavení rekonstruované kuchyně a jídelny, o tutéž částku byl také zvýšen závazný ukazatel příspěvku na provoz. Ve výběrovém řízením byla vybrána nabídka dodávky v ceně 997 tis. Kč. V rozpočtu organizace tedy zbývá nevyčerpaných 203 tis. Kč.
Usnesením č. 0286/09/2007/RK souhlasí rada kraje se zapojením fondu odměn příspěvkových organizací odvětví školství na pokrytí případného překročení stanoveného objemu prostředků na platy za kalendářní rok.
Radě kraje se tedy navrhuje
- souhlasit s úpravou objemu čerpání rezervního fondu a jeho zapojení na úhradu provozních nákladů organizace ve výši 587 tis. Kč
- souhlasit s použitím prostředků příspěvku na provoz na pokrytí mzdových výdajů do výše 522 tis. Kč a na pokrytí potřebných odvodů včetně přídělu do FKSP do výše 295 tis. Kč
Zbývající objem mzdových prostředků organizace uhradí jako překročení stanoveného objemu prostředků na platy v závěru roku z fondu odměn (276 tis. Kč).
- s úpravou použití investičního fondu na opravu střechy ve výši 115 tis. Kč a výmalbu prostor ve výši 70 tis. Kč.
StanoviskaOdbor analýz:
Vzhledem k tomu, že řešení problému nevyžaduje další prostředky z rozpočtu kraje pro DM a ŠJ Jihlava, s uvedeným provizorním řešením souhlasíme. Tímto však dojde k vyčerpání jak rezervního fondu, tak fondu odměn. Hospodaření organizace včetně personální struktury je plně v odpovědnosti ředitele organizace, pokud tento však nepřijme urychleně potřebná opatření (jejichž potřebnost je evidentní), stejný problém se objeví i v příštím roce. Systémově lze říci, že u školských zařízení tohoto typu existují objektivní důvody k jejich slučování.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s úpravou objemu čerpání rezervního fondu a jeho zapojení na úhradu provozních nákladů organizace ve výši 587 tis. Kč;
* s použitím prostředků příspěvku na provoz na pokrytí mzdových výdajů do výše 522 tis. Kč a na pokrytí potřebných odvodů včetně přídělu do FKSP do výše 295 tis. Kč;
* s úpravou použití investičního fondu na opravu střechy ve výši 115 tis. Kč a výmalbu prostor ve výši 70 tis. Kč.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ředitelka Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava
Termín do konce roku 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz