Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2007-24

RK-28-2007-24.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-28-2007-24
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - Vypracování variantní studie proveditelnosti k naplnění POH kraje Vysočina
Zpracoval Z. Fixa
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zpracoval v samostatné působnosti Plán odpadového hospodářství kraje Vysočina (dále jen POH KV), který byl schválen zastupitelstvem kraje v červenci 2004. Plánem se kraj zavázal k plnění cílů daných plánem odpadového hospodářství ČR a přenesl jejich plnění na obce i podnikatelské subjekty v kraji. K podpoře obcí při plnění cílů stanovených POH KV se kraj ujal koordinační role.V rámci koordinačních snah se dne 23. února 2007 v budově Krajského úřadu kraje Vysočina konala porada se zástupci měst a významných firem podnikajících v oblasti služeb odpadového hospodářství na území kraje Vysočina. Důvodem konání porady byly možnosti řešení modernějšího nakládání s komunálními odpady v návaznosti na POH KV a možnosti financování projektů z prostředků Evropské unie. Z porady vzešla potřeba dalších pravidelných koordinačních porad zástupců měst a privátního sektoru ze všech oblastí kraje. Za kraj Vysočina se jednání účastní Ing. Pavel Hájek, náměstek hejtmana (pro oblast životního prostředí) a dále odborní pracovníci odpadového hospodářství krajského úřadu. Úkolem koordinačních porad je najít cesty nakládání s komunálním odpadem tak, aby byl naplněn plán odpadového hospodářství obcí a zároveň také POH KV. Z koordinační porady konané dne 16. března 2007 vyplynula nutnost zpracování studie proveditelnosti, která by hledala a zhodnotila ekonomicky efektivní a zároveň ekologicky přijatelné, dostupné technologie a systémy nakládání s komunálními odpady, které by vedly ke zvýšení využívání odpadů a zároveň snížily ukládání odpadů na skládky.
V současné době je též kraj oslovován (například Sdružením provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů - STEO) k angažování se v podpoře "ekologických technologií v odpadovém hospodářství" zejména výstavby a provozování zařízení na využívání odpadů (zaměřeno na energetické využívání).
K řešení uvedených problémů Rada kraje Vysočina na svém zasedání dne 19. června 2007 usnesením č. 0907/21/2007/RK podpořila vznik variantní studie proveditelnosti a zadala odboru životního prostředí úkolem se dále zabývat. Na zasedání rady kraje č. 22/2007, které se konalo dne 10. 7. 2007, vzala rada usnesením č. 0942/22/2007/RK na vědomí návrh zadávacích podmínek pro zpracování "Variantní studie proveditelnosti pro naplňování cílů Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina". Dále rada uložila odboru životního prostředí provést výběrové řízení na zpracovatele studie. Odbor životního prostředí vypsal dne 1. 8. 2007 výběrové řízení na zpracování variantní studie proveditelnosti. Krajský úřad kraje Vysočina oslovil 3 subjekty a na základě nejnižší nabídkové ceny je potenciálním vítězem Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. s nabídkovou cenou 150.000 Kč bez DPH (178.500 Kč včetně DPH). Vzhledem k tomu, že v rozpočtu na rok 2007 nemá odbor životního prostředí alokované finanční krytí tohoto závazku, je navrhováno uvolnění této částky z rozpočtové rezervy. Poté v souladu s čl. 2 odst. 2 Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina, ze dne 27. 6. 2006, bude moci vedoucí odboru životního prostředí rozhodnout o výběru nejvhodnější nabídky veřejné zakázky malého rozsahu.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému navrhuje odbor životního prostředí uvolnit částku 178.500 Kč z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a koncepční materiály, na zpracování variantní studie proveditelnosti pro naplňování Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina do kapitoly Životní prostředí, § 3729 Ostatní nakládání s odpady.
Následně odbor životního prostředí učiní další nezbytné kroky k zadání zpracování uvedené studie.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením dle návrhu řešení. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a koncepční materiály ke dni 25. 9. 2007 je 9 013 tis. Kč.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení výdajové části rozpočtu kraje kapitola Životní prostředí, § 3729 Ostatní nakládání s odpady ve výši 178.500,- Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a koncepční materiály ve stejné výši 178.500,- Kč s určením na zpracování variantní studie proveditelnosti.
Odpovědnost OŽP
Termín 30. 10. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz