Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2007-74

RK-26-2007-74.doc  RK-26-2007-74pr1.doc  RK-26-2007-74pr2.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíRK-26-2007-74
NázevOrganizace cestovního ruchu - zřízení příspěvkové organizace
Zpracoval I. Mahelová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuRozvoj cestovního ruchu (dále jen "CR") je ze strany kraje podporován dotační politikou, vlastními projekty a marketingovými aktivitami. V rámci struktury úřadu je těmito úkoly pověřen Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR"), oddělení CR (tři pracovníci, příprava koncepčních materiálů, vyhodnocování statistických dat, sestavování a pravidelná aktualizace databází CR, koordinace činnosti turistických informačních center, kompletní správa webového turistického portálu, řízení vlastních projektů, spolupráce na celorepublikových projektech agentury CzechTourism, rozvíjení spolupráce se zahraničními partnery, administrace grantových programů Fondu Vysočiny, příprava tištěných materiálů, prezentace na veletrzích a specializovaných akcích). Na propagaci turistického potenciálu Vysočiny je vynakládáno ročně v průměru 4400 tis Kč (2004: 3400 tis Kč, 2005: 3600 tis Kč, 2006: 8100 tis Kč, z toho v rámci dotace programu SROP realizován projekt v objemu 6100 tis Kč; 2007: 2500 tis Kč).
Míra návštěvnosti každého regionu závisí na dobrém propagačním působení a na rozsahu a kvalitě poskytovaných služeb. Toho lze dosáhnout koordinací činnosti všech subjektů CR. Propagace je v současné době zajišťována zejména kooperací veřejnoprávních subjektů, do budoucna je potřeba zintenzivnit spolupráci s podnikatelskými subjekty a orientovat se na organizaci informačních a servisních služeb pro turistický region Vysočina a na podporu prodeje. Tzn. vytvořit postupně systém, který je obvyklý ve vyspělých turistických destinacích. Na nutnosti podporovat vytváření struktur pro koordinaci CR se shodla Komise cestovního ruchu Rady Asociace krajů ČR a stala se součástí Koncepce státní politiky cestovního ruchu ČR.
Limity personální kapacity, mantinely charakteru práce úřadu a zejména potřeba aktivního uplatnění nabídky na trhu vedly v druhé polovině loňského roku ke zintenzivnění úsilí směřujícího k možnosti založení organizace cestovního ruchu (dále jen "OCR"). Byla vedena jednání se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a s podnikateli, diskusi o OCR se věnovala Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina (dále jen "KCRVV"), Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina (dále jen "VRR") a Rada kraje Vysočina (dále jen "rada"). Byly zvažovány úkoly a činnosti OCR, způsob financování a nejvhodnější právní forma. Zřízení OCR doporučila jak KCRVV (10. 5. 2006, usnesení 004/02/2006/Kcrvv) tak VRR (dne 15. 6. 2006, usnesení 010/04/2006/VRR). Radou kraje byl schválen záměr založení OCR zaměřené na vytváření produktově orientované turistické nabídky a její uvádění na trh (27. 6. 2006, usnesení 0969/20/2006/RK), dále byl diskutován návrh rozdělení kompetencí, finanční a personální potřeby OCR (19. 9. 2006, usnesení 1351/28/2006/RK). Na základě analýzy jednotlivých právních forem navrhované OCR byla jako nejvhodnější posouzena forma příspěvkové organizace kraje (30. 1. 2007, usnesení 0168/05/2007/RK).
S ohledem na realizaci projektů podpořených ze SROP a v důsledku personálních změn v oddělení CR způsobených odchodem na mateřskou dovolenou, je finální návrh na zřízení OCR předkládán nyní.
Návrh řešení 1. Rozdělení kompetencí
Z aktivit oddělení CR zůstane v působnosti ORR naplňování grantové politiky a tvorba strategických materiálů. Vzhledem k tomu, že ze stávajících tří pracovníků přejdou do nově zřízené OCR dva zaměstnanci, oddělení CR zanikne a zbývající pracovník bude zařazen do oddělení strategického plánování. Prioritou nově zřízené OCR bude koordinace činnosti všech aktivních subjektů v kraji směřující k přípravě turistických produktů a zajištění jejich externího marketingu - prezentace nabídek, produkce reklamních prostředků, práce s veřejností, podpora prodeje. ORR bude zároveň odvětvovým odborem, jehož prostřednictvím bude zajištěno plnění zřizovatelské funkce.
2. Materiální, personální a finanční zajištění
Sídlo OCR je navrhováno v budově Žižkova 16, užívány budou tři kanceláře, sklad a zasedací místnost, výměra včetně poměrných částí společných prostor činí 87,4 m2. Provozní náklady jsou odhadovány poměrným dílem ve vztahu k ploše vymezených prostor na 120 tis Kč ročně, zřizovatelem budou přeúčtovávány čtvrtletně. Prostory budou OCR poskytnuty formou výpůjčky, smlouva bude uzavřena po vzniku OCR. Podle § 59 odst. 1 písm. l) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je rozhodnutí o uzavírání smluv o výpůjčce vyhrazeno radě kraje. Mobiliář kanceláří bude jako soubor movitých věcí svěřen OCR do správy. Sdílen bude server, na němž je provozován turistický portál www.region-vysocina.cz. Investiční náklady v sobě zahrnují pořízení osobního automobilu a počítačové sítě, neboť zřizovatelem není možné poskytnout licenci na programové vybavení. Výpočetní technika vč. odpovídajícího softwaru bude pořízena v rámci jedné zakázky obsahující také nezbytnou údržbu a servis.
Do konce roku 2007 je uvažováno se třemi zaměstnanci, v průběhu roku 2008 se jejich počet navýší na pět. Pracovní poměr dvou pracovnic oddělení CR, které přejdou do nové organizace, bude rozvázán dohodou po rozhodnutí zastupitelstva o zřízení OCR, příspěvkové organizace. OCR bude zřízena k 1. 10. 2007, radou bude jmenován ředitel na dobu určitou, který zajistí všechny nezbytné administrativní úkony (žádost o přidělení IČ, zápis do příslušných registrů, zřízení bankovního účtu, předepsané ohlašovací povinnosti, smlouva se zřizovatelem o výpůjčce nebytových prostor, pracovní smlouvy) tak, aby co nejdříve mohla OCR vykonávat veškeré aktivity svým jménem. Do konce roku 2007 proběhne výběrové řízení na ředitele a jednoho pracovníka.
Rozpočet oddělení CR určený na marketingové aktivity se stane součástí rozpočtu nově zřizované OCR, stejně jako náklady na mzdy, režijní náklady, cestovní náhrady, využívání výpočetní techniky a služebních vozidel, které jsou dnes součástí rozpočtu krajského úřadu a o něž bude rozpočet kraje, zejména kapitoly Regionální rozvoj a Krajský úřad, nižší. Finanční potřeby organizace na činnosti do konce roku 2007 a v roce 2008 jsou vyčísleny v materiálu RK-26-2007-74, př. 2. Zajištění zdrojů finančního krytí pro rok 2007 je navrhováno z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje. Pro rok 2008 jsou součástí návrhu rozpočtu kapitoly Regionální rozvoj.

3. Zřizovací listina
Je předložen návrh zřizovací listiny nové příspěvkové organizace (RK-26-2007-74, př.1). Účelem jejího zřízení je koordinace rozvoje cestovního ruchu ve smyslu služby poskytované veřejnému i soukromému sektoru. Vedlejší činností je provozování obchodní činnosti v rámci platné legislativy v oblasti CR.
Podle § 35 odst. 2 písm j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajském zřízení) ve znění pozdějších předpisů, je rozhodnutí o zřízení příspěvkové organizace a schválení její zřizovací listiny vyhrazeno zastupitelstvu kraje.
StanoviskaKomise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina:
Usnesení 004/02/2006/Kcrvv
Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina schvaluje záměr zřízení organizace cestovního ruchu s návrhem právní formy příspěvková organizace kraje.

Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina:
Usnesení 010/04/2006/VRR
Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina schvaluje záměr založení společnosti pro podporu CR jako příspěvkové organizace kraje.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu souhlasí s navrhovaným materiálovým zajištěním týkající se nebytových prostor a jejich vybavení.

Odbor ekonomický:
Jedná se o zřízení příspěvkové organizace, která prakticky nebude vytvářet žádné vlastní příjmy a bude plně financována z rozpočtu zřizovatele.
Předkladatel materiálu předpokládá, že finanční potřeby organizace do konce roku 2007 budou kryty z rozpočtu kraje, konkrétně z položky Nespecifikovaná rezerva. Její aktuální stav po radě č. 25 ze dne 21. 8. 2007 činí 32 257 tis. Kč.
Po schválení vzniku organizace zastupitelstvem kraje je třeba zpracovat příspěvkovou organizací finanční plán a stanovit radou kraje ve funkci zřizovatele příslušné závazné ukazatele.

Odbor majetkový:
Nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor sekretariátu hejtmana:
Souhlasí se zřízením OCR dle mat. RK-26-2007-74. Předpokládáme, že i v budoucích letech bude OCR nabízet odboru sekretariátu hejtmana k dispozici, resp. odkoupení, tištěné materiály, sloužící pro propagaci kraje Vysočina v oblasti cestovního ruchu. OSH tyto materiály bude nakupovat v množství dle potřeb samosprávy. OSH dále doporučuje, aby jednotný vizuální styl OCR korespondoval s již používaným a osvědčeným jednotným vizuálním stylem kraje Vysočina.

Odbor informatiky:
Odbor informatiky souhlasí s navrhovaným technickým řešením informačních technologií pro OCR. Sdílení některých zařízení a softwaru s krajským úřadem není možné z důvodu licenčních podmínek. Navrhovaný rozpočet pro informační technologie (ICT) byl s odborem informatiky konzultován.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* zřídit příspěvkovou organizaci s názvem Vysočina Tourism s účinností od 1. 10. 2007;
* schválit zřizovací listinu příspěvkové organizace Vysočina Tourism dle materiálu
RK-26-2007-74, př. 1;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj § 2143 Cestovní ruch o částku 2 800 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje § 6409 Ostatní činnosti j.n. položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 2 800 tis. Kč určenou jako příspěvek na provoz a investiční dotace pro nově zřízenou příspěvkovou organizaci Vysočina Tourism.
Odpovědnost ORR, OE
Termín 18. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz