Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2007-67

RK-27-2007-67.doc  RK-27-2007-67pr1.tif
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-27-2007-67
NázevNávrh systému oceňování a pamětní medaile a medailí kraje Vysočina, jako nejvyššího ocenění kraje
Zpracoval Z. Čech, J. Kaleta
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina od vzniku v roce 2000 svým působením, existencí a činností posbíral celou řadu zkušeností a zpětných vazeb v mnoha oblastech. Jednou ze zpětných vazeb, které vnímáme, je potřeba a zároveň snaha oceňování lidí, kteří jsou v něčem výjimeční, úspěšní nebo se zasloužili o rozvoj a dobré jméno kraje Vysočina.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného začal odbor sekretariátu hejtmana pracovat na vytvoření systému udělování medailí. Medaile chápeme jako nejvyšší ocenění, které kraj uděluje Vyjadřují uznání a respekt, jejich umělecká hodnota a zjevná jednoúčelnost podtrhují jedinečnost a význam udělení, potažmo příjemce. Jejich tvar, materiál a způsob udělení jsou velmi promyšlenými, skrytě i zjevně symbolickými kroky, které mají trvale a významně posilovat uvědomování si příslušnosti k území i lidem, kteří zde žijí. Medaile a ceremoniál přispívají k pozitivní propagaci kraje a jeho obyvatel.
V současné chvíli máme základní strukturu systému udělování medailí a finální návrhy jednotlivých druhů medailí. Systém udělování medailí spočívá v základním rozdělení na dva druhy ocenění:

1. Pamětní medaile (bronz)
Je určená zejména hostům kraje a vzácným návštěvám, které do kraje Vysočina přijíždějí, nebo naopak vzácným partnerům, ke kterým krajská representace přijíždí na návštěvu. Má vyjadřovat úctu, kterou představitelé kraje svému hostu/hostiteli projevují.

2. Medaile, jako nejvyšší ocenění kraje (kámen, sklo, dřevo)
* Kamenná medaile
Je nejvyšším oceněním kraje. Držitelem se stává ten, který svým mimořádným i jednorázovým počinem přispěl k rozvoji kraje a jeho území anebo se svým celoživotním dílem mimořádně zasloužil o kraj Vysočina a podobně. Kámen zde vyjadřuje stálost a trvalost, stejně jako by měly být činy držitele stále a trvale zapsány v myslích lidí.

* Skleněná medaile
Je jakýmsi středním stupněm ocenění. Držitelem mohou být úspěšní umělci, sportovci, pedagogové, zaměstnavatelé a další, kteří svojí prací přispívají k rozvoji kraje. Materiál vyjadřuje křehkou podstatu lidského konání a diamantovou tvrdost výsledků stálé a trpělivé práce lidí. Symbolizuje také průzračnost čestné mysli a jemnou pevnost přirozené pospolitosti.


* Dřevěná medaile
Je především určená mladým lidem, kteří přispěli ke vzorné reprezentaci kraje v oblasti školních a mimoškolních aktivit. Držitelem se může stát i ten, kdo zvlášť obdivuhodným způsobem svými činy propagoval kraj mimo jeho hranice. Dřevo zde značí růst a přirozenost mládí, pružnost nových myšlenek a nesmlouvavou touhu po úspěchu.

Velmi podstatný byl výběr autora medailí a garanta jejich výroby. Kladli jsme důraz na spojitost autora s krajem Vysočina, na jeho uměleckou vyzrálost, zkušenost, úspěchy a spojení jednotlivých medailí z různých materiálů do ucelené a vzájemně provázané souvislé řady. Jako autora jsme proto vybrali Radomíra Dvořáka sochaře - v poslední době známého i díky sochařským dílům v zatopených žulových lomech (Bretschneidrovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči). Finální grafické návrhy a detailní popis témat, které autor v medailích ztvárňuje spolu s popisem a zdůvodněním výběru materiálů jsou obsahem mat. RK-26-2007-67, př. 1
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
návrh systému oceňování a návrh pamětní medaile a medailí kraje Vysočina, jako nejvyššího ocenění kraje a
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana pokračovat v činnostech dle materiálu RK-27-2007-67.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 2008- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz