Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2007-34

RK-27-2007-34.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-27-2007-34
NázevAnalytické a statistické služby kraje Vysočina
Zpracoval M. Šulc
Předkládá M. Šulc
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina buduje od roku 2005 datový sklad. Přehlednou formou se podařilo implementovat výstupy z něho do vnitřního informačního systému kraje (intranet) a zajistit snadnou dostupnost dat pro pracovníky krajského úřadu. O této skutečnosti byla rada kraje několikrát informována odborem interního auditu přímo na jednání formou prezentace. Jednou z nejvýznamnějších připomínek uživatelů (i z řad členů rady kraje) k systému bylo v minulosti to, že sestavy nebyly přístupné mimo síť krajského úřadu a rovněž prolinky v emailem zasílaných sestavách nebyly tudíž funkční mimo interní síť KrÚ. Jedním z cílů budování datového skladu je rovněž zvýšení úrovně informovanosti široké veřejnosti - navrhované řešení k tomuto podstatnou měrou přispívá a rovněž řeší nedokonalosti zmiňované výše.
Návrh řešení Pracovníci odborů analýz a informatiky odstranili bezpečnostní překážky, které dosud bránily přímému přístupu externích uživatelů do datového skladu a vytvořili na adrese http://analytika.kr-vysocina.cz specializovaný analyticko-statistický portál "Analytické a statistické služby kraje Vysočina", kde je část dat datového skladu přístupná veřejně. V současné době se v sekci "Statistiky pro veřejnost" jedná o následující data:
1) Sumář dotačních titulů a rozpočítávání do správních území
2) Fond Vysočiny
3) Program obnovy venkova
4) Program obnovy kulturních památek
5) Dotace na územní dokumentaci obcí
6) Dotace na ochranu obecního majetku
7) Dotace na škody způsobené vydrou a kormoránem
8) Výstupy z databáze neziskových organizací
9) Rozpočet kraje Vysočina - plnění daňových příjmů rozpočtu
10) Základní data k příspěvkovým organizacím ve všech odvětvích
11) Základní statistiky pro všechny euroregiony
12) Základní statistiky pro Vysočinu
Datový obsah bude postupně rozšiřován dle reakcí veřejnosti a požadavků uživatelů a správců dat. V přípravě je vytvoření pilotní části sekce "Data pro příspěvkové organizace", jejímž cílem je vytvoření zpětné vazby pro krajské organizace a to především z hlediska využitelnosti dat reportovaných pro krajský úřad.
StanoviskaŘeditelka sekce ekonomiky a podpory
Vybudování analyticko statistického portálu "Analytické a statistické služby kraje Vysočina" je plně v souladu se schválenou Strategií rozvoje datového skladu, schváleného radou kraje dne 15. 6. 2007 (RK č. 21/2007 usnesení č. 873). Z důvodu zpřístupnění dat, analýz a statistik široké veřejnosti zvyšuje efekty plynoucí z existence a rozvoje datového skladu a potvrzuje trvalou snahu orgánů kraje o maximální otevřenost.

Odbor informatiky v úzké spolupráci s analytickým odborem zabezpečil technické řešení, které bezpečnou formou zpřístupní veřejnosti velkou část výstupů datového skladu. Nově vytvořený portál je pak designován jako pilotní webová stránka nově připravované verze krajských WWW stránek.

Odbor regionálního rozvoje (Fond Vysočiny, Program obnovy venkova, výstupy z databáze neziskových organizací) nemá připomínky k předloženému materiálu a hodlá se aktivně podílet na šíření informací o službách analyticko statistického portálu "Analytické a statistické služby kraje Vysočina" v rámci své působnosti.

Odbor kultury a památkové péče (Program obnovy kulturních památek, příspěvkové organizace v oblasti kultury) tři roky na webových stránkách kraje (v části Svět památek) představuje veřejnosti výsledky obnov kulturních památek. Vybudování analyticko statistického portálu, který zpřístupní široké veřejnosti i další informace z úseku kultury a památkové péče, je plně v souladu se schválenou Strategií rozvoje datového skladu, proto OKPP jeho vznik podporuje a nemá k předloženému materiálu žádné připomínky.

Odbor územního plánování a stavebního řádu (Dotace na územní dokumentaci obcí) Portál dobře doplňuje informační systém kraje. K provedení nemáme připomínky. Ve spolupráci s analytickým odborem připravíme doplnění údajů o stavu územně plánovací dokumentace v obcích na území kraje - ukazatel pokrytí území kraje územními plány obcí.

Sekretariát hejtmana (Dotace na ochranu obecního majetku) nemá připomínky k předloženému materiálu. Dotace na ochranu obecního majetku jsou projednávány zastupitelstvem kraje a jako takové jsou tedy navýsost veřejnou věcí. Trvalé zpřístupnění podobných dat široké veřejnosti je krokem správným směrem, který odpovídá principu otevřenosti veřejné správy.

Odbor životního prostředí (Dotace na škody způsobené vydrou a kormoránem) ve spolupráci s analytickým odborem zpřístupnil veřejnosti informace o množství poskytovaných náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými druhy a dále ukazatele umožňující porovnání výše škod v různých částech kraje Vysočina. Tyto informace budou zpřístupněny i prostřednictvím internetových stránek OŽP.

Odbor ekonomický (Plnění daňových příjmů rozpočtu a sumář dotačních titulů) nemá připomínky k předloženému materiálu. V současné době byly zahájeny kroky k rozšíření zpracování ekonomických agend v rámci datového skladu.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví vítá možnost přímého zpřístupnění dat, která jsou průběžně využívána jak pro krajský zdravotní plán, tak pro rychlé analýzy OSVZ i zřizovaných příspěvkových organizací samotných. Oceňujeme i výrazné zjednodušení pravidelného měsíčního hlášení nemocnic (výsledky hospodaření), které povede ke snížení chybovosti při pořizování.

Odbor dopravy (Příspěvkové organizace v dopravě)
ODSH nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor školství, mládeže a sportu (Příspěvkové organizace ve školství) připravuje nová data pro ukládání do datového skladu a nemá k předloženému materiálu žádné připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
vytvoření analyticko-statistického portálu Analytické a statistické služby kraje Vysočina a
ukládá
ředitelce krajského úřadu zpracovat a realizovat jednoduchou propagační kampaň k propagaci Analytických a statistických služeb kraje Vysočina.
Odpovědnost ředitelka KrÚ
Termín říjen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz