Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2007-18

RK-27-2007-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-27-2007-18
NázevPokácení stromu v k. ú. Poděbaby, obec Havlíčkův Brod
ZpracovalJ. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší možnost pokácet uschlý strom v k.ú. Poděbaby, obec Havlíčkův Brod .
Na OM se obrátil Jaroslav Plachý, bytem Horní Papšíkov č.p. 43 s podnětem týkající se uschlého stromu na pozemku par. č. 542/1 v k.ú. Poděbaby, který ohrožuje jednak bezpečnost silničního provozu, a okolní nemovitosti.
OM tento podnět postoupil k řešení Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod s tím, aby zajistil ve spolupráci s odborem životního prostředí Městského úřadu v Havlíčkově Brodě další nezbytné kroky. Pracovníci KSÚSV provedli místní šetření a zjistili, že se strom nachází v průjezdním úseku silnice III/34740 a silniční vegetace v této lokalitě není s ohledem na ustanovení § 14 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění součástí ani příslušenstvím silnice a z tohoto důvodu nemůže KSÚSV v dané věci jednat.
OM ve snaze zabránit případným škodám se dále obrátil na Městský úřad Havlíčkův Brod se žádostí o zajištění pokácení uschlého stromu, neboť podle dosud platného výkladu by o tuto vegetaci měla pečovat obec, v jejímž území se vegetace nachází. Hospodářský odbor MÚ Havlíčkův Brod sdělil, že uschlý strom se nenachází na pozemku ve vlastnictví města a město se nebude na jeho likvidaci podílet.
Pozemek par. č. 542/1 - ost. plocha, silnice v k.ú. Poděbaby, obec Havlíčkův Brod vede Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Havlíčkův Brod na LV 287 pro dané k.ú. a obec.
Návrh řešení OM navrhuje s ohledem na zajištění bezpečnosti jak účastníků silničního provozu, tak vlastníků přilehlých nemovitostí požádat o vydání rozhodnutí o pokácení tohoto uschlého stromu. Důvodem pro tento postup je skutečnost, že v podzimních a zimních měsících je větší pravděpodobnost silných větrů a námrazy, kdy by mohlo dojít k ohrožení životů i majetku. Pokud by kraj čekal na konečné rozhodnutí soudního sporu vedeného s městem Třešť ohledně údržby silniční vegetace v průjezdních úsecích silnic, mohlo by dojít v důsledku naší nečinnosti k vážným újmám na životech, popř. majetku. Z tohoto důvodu je snahou OM zajistit pokácení suchého stromu v co nejkratším termínu.
OM dále prověřoval, zda KSÚSV je schopná zajistit provedení pokácení. S ohledem na bezprostřední vzdálenost od zástavby KSÚSV nechce zajistit vlastní pokácení. OM tedy v případě kladného rozhodnutí rady kraje zajistí pokácení odbornou firmou.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podáním žádosti o vydání rozhodnutí o pokácení uschlého stromu nacházejícího se na pozemku par. č. 542/1 v k.ú. Poděbaby, obec Havlíčkův Brod;
ukládá
odboru majetkovému zabezpečit po vydání kladného rozhodnutí o pokácení dřevin rostoucích mimo les pokácení tohoto stromu prostřednictvím odborné firmy.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín listopad 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz