Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2007-10

RK-27-2007-10.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-27-2007-10
NázevInformace o změně katastrální hranice - k. ú. Bačkovice
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál informuje o plánové změně hranice katastrálního území Bačkovice která je současně hranici "krajskou".
Odbor majetkový obdržel od Ministerstva zemědělství - Pozemkového úřadu Třebíč žádost o vyjádření ke změně katastrální hranice mezi obcemi Bačkovice náležející do kraje Vysočina a Lubnice, patřící do Jihomoravského kraje. Pozemkový úřad Třebíč má v úmyslu v rámci komplexní pozemkové úpravy provést změnu katastrální hranice mezi těmito obcemi, neboť společná hranice má velice členitý průběh vedoucí po nepřirozených překážkách v terénu. Cílem navrhované úpravy je vyrovnání hranic pozemků tak, aby se vytvořily podmínky pro racionální hospodaření vlastníků půdy, což za stávajícího stavu není možné.
Pozemkový úřad ke své žádosti o vyjádření předložil stávající stav hranice katastrálních území Bačkovice a Lubnice, nepředložil a pravděpodobně není zpracován stav, který má vzniknout po změně katastrální hranice.
Vyhláška č. 26/2007 Sb., kterou se provádí zákon č. 265/1992 Sb., zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem a zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí nezná pojem hranice kraje, užívá pouze pojem hranice katastrálního území a hranice státní. Vyhláška přesně stanoví, za jakých podmínek je možné provést změnu hranice katastrálního území. Jedním z podkladů pro provedení změny hranice katastrálního území je vyjádření vlastníků dotčených nemovitostí. Katastrálním územím Bačkovice prochází krajská silnice III/41017, která je vybudována mimo jiné na těchto pozemcích: par.č. 1942/6, 1942/1, 1942/5, 1954 a 1978 v k.ú. Bačkovice. Tyto pozemky by mohly být dotčeny navrhovanou změnou.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že Pozemkový úřad Třebíč ve své žádosti uvádí, že navrhovaná změna by byla prováděna tak, že by byla vzata nejnutnější část katastrálního území Lubnice (Jihomoravský kraj) do KPÚ Bačkovice a nová hranice by byla vedena příměji a nedošlo by k výraznějšímu úbytku pozemků jedné obce ve prospěch druhé, OM navrhuje s plánovanou změnou katastrální hranice mezi obcemi Bačkovice a Lubnice a s tím související změnou hranice "krajské" vyjádřit souhlas, a to za předpokladu kladného vyjádření obcí, jejichž katastrální území má být změněno.
Pozemkový úřad Třebíč požádal o stanovisko ke změně "krajské hranice" Ministerstvo vnitra ČR. To ve svém stanovisku ze dne 28. srpna 2007 uvádí, že v případě, že pokud budou komplexní pozemkovou úpravou dotčeny jen části katastrálního území, lze takovou změnu území náležejících do dvou různých krajů provést dohodou obcí na základě ustanovení § 26 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění a není třeba postupovat podle čl. 2 ústavního zákona č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, podle něhož lze hranice vyšších územních samosprávných celků měnit pouze zákonem. Opačný výklad by byl dle stanoviska ministerstva vnitra nevhodný jak z legislativního, tak z věcného hlediska.
Usnesení předpokládá vzít na vědomí informaci Pozemkového úřadu v Třebíči o plánované změně hranice katastrálního území Bačkovice a Lubnice a za předpokladu kladných stanovisek dotčených obcí vyjádřit souhlas s plánovanou změnou hranic těchto katastrálních území.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci Pozemkového úřadu Třebíč o plánované změně hranice katastrálního území mezi obcemi Bačkovice (kraj Vysočina) a Lubnice (Jihomoravský kraj) v rámci komplexní pozemkové úpravy katastrálního území Bačkovice,
rozhoduje
za předpokladu kladných stanovisek obcí Bačkovice a Lubnice s navrhovanou změnou hranic katastrálních území těchto obcí vyslovit souhlas.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín říjen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz