Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2007-23

RK-26-2007-23.doc  RK-26-2007-23pr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-26-2007-23
NázevStavební záměr "Gymnázium Chotěboř - výstavba tělocvičny s učebnami"
Zpracoval Z. Berka
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záměr stavby tělocvičnyy s učebnami pro Gymnázium Chotěboř.
Gymnázium v Chotěboři působí v budově postavené počátkem 20. století jako osmitřídní škola. Tato dosáhla dodatečnými úpravami kapacity deseti tříd, ovšem za cenu úplného využití prostorových rezerv budovy. V současné době škola nemá dostatečný počet vyhovujících odborných učeben pro výuku některých předmětů (fyzika, informatika) a výuka tělesné výchovy probíhá v prostorách sportovní haly TJ Chotěboř (formou nájmu). Hala je současně využívána i středním odborným učilištěm a základní školou. Kapacita haly již nyní nemůže poskytnout dostatečné podmínky pro výuku tělesné výchovy v dělených skupinách. Z těchto důvodů se jeví jako optimální zrealizovat výstavbu nového pavilonu tělesné výchovy, jejíž součástí budou i tři učebny. Výstavbou tělocvičny, resp. tělocvičen, bude škola schopna lépe a bez dosavadních problémů odučit nejen povinné hodiny tělesné výchovy, ale i realizovat další nepovinné tělovýchovné aktivity. V době mimo vyučování bude možné tělocvičnu využívat i k pronájmu dalším organizacím a zájmovým skupinám. Umístění budoucí přístavby je dáno polohou pozemku, polohou stávající budovy gymnázia a návazností na tento objekt.
Kraji Vysočina byla, v rámci delimitace Odboru školství bývalého Okresního úřadu v Havlíčkově Brodě, předána projektová dokumentace zpracovaná v roce 2000 projekčním ateliérem STAVOUNIE s.r.o., Chotěboř. Z pohledu současné situace a v kontextu s částečně provedenými stavebními úpravami se tato dokumentace jeví jako zastaralá a v současné době bez určitých úprav nepoužitelná. Schválený rozpočet kraje Vysočina pro rok 2007 obsahuje v Kapitole Nemovitý majetek, investice ve školství částku 0,5 mil. Kč určenou právě na úpravu stávající dokumentace.
Stávající dokumentace řeší tělocvičnu o vnitřních rozměrech 36 x 18 m. Dle žádosti města, vedení školy podpořeného OŠMS by bylo vhodné zvětšit vnitřní rozměry na 39 x 20 m z důvodů možnosti souběžné výuky dvou skupin žáků. Tato záležitost byla projednávána s vedením města za účasti Miroslava Houšky, Petra Koláře a ředitele školy. Zástupci města i ředitel potvrdili tyto požadavky. Město Chotěboř neuvažuje s finanční spoluúčastní na výstavbě s poukazem na nedávnou značnou investici z rozpočtu města do stravovacího zařízení sloužícího mimo základní školství i pro potřeby středního školství ve městě.
Návrh řešení OM předkládá radě kraje stavební záměr výše uvedené akce k projednání. Stavební záměr je obsahem materiálu RK-26-2007-23, př. 1.
Návrh předpokládá schválení předloženého stavebního záměru včetně způsobu financování stavby.
StanoviskaOŠMS souhlasí s přístavbou pavilonu tělesné výchovy dle projektu uvedeného v materiálu RK-26-2007- 23, př. 1. Přístavba odstraní prostorové, kapacitní, organizační, časové a finanční problémy s využíváním pronajatých prostor pro výuku tělesné výchovy. Vzhledem k tomu, že její součástí jsou i dvě učebny ostatních předmětů a laboratoř, odstraní zároveň problémy komplikující jejich výuku.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr "Gymnázium Chotěboř - výstavba tělocvičny s učebnami" dle materiálu
RK-26-2007-23, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz