Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2007-74

RK-25-2007-74.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíRK-25-2007-74
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program SOUSEDSKÁ VÝPOMOC A HOSPICOVÁ PÉČE
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí a zdravotnictví předkládá grantový program Sousedská výpomoc a hospicová péče. Grantový program je rozdělen do dvou samostatných podprogramů, které sledují svoje cíle.
Podprogram 1 zaměřený na rozvoj dobrovolné sousedské výpomoci reaguje na geografické rozdělení kraje Vysočina a nedostatečné rozšíření sociálních služeb i do venkovských oblastí, ve kterých jsou tyto služby pro občany nedostupné a není v nich zajištěna ani pečovatelská služba. Jedná o občany, zejména seniory, kteří potřebují podporu a pomoc často v malém rozsahu. S ohledem na nedostatečnou dopravní obslužnost, vzdálenou lékařskou péči a s tím související nedosažitelnost různých institucí a úřadů, se tyto situace stávají těžce zvladatelným problémem. Tento stav vede následně občany k podávání žádostí do domovů pro seniory, i když by za podpory terénní služby mohli zůstat ve svém přirozeném sociálním prostředí. Při realizaci tohoto podprogramu by byli do práce s potřebnými občany zapojeni dobrovolníci, kteří by měli kontakty na profesionální poskytovatele pečovatelské služby v případech, kdyby bylo nutné poskytovat rozsáhlejší úkony. Podprogram předpokládá zapojení obcí při vyhledávání občanů. Předmětem podpory je zajištění koordinace "sousedské výpomoci", kdy koordinátor ve spolupráci s obcemi a místními organizacemi vyhledává občany, kteří potřebují pomoc jiné osoby. Na druhé straně koordinátor vyhledává a kontaktuje také osoby, které jsou ochotné pomoc dobrovolně poskytnout, a pomoc zprostředkuje. Navržená specifická kritéria se snaží motivovat realizátory k tomu, aby hledali způsob, jak provázat dobrovolnou výpomoc také s pečovatelskou službou pro případ, že se situace klienta zhorší a dobrovolná výpomoc již nedostačuje. Cílem grantového programu se stalo zvýšit dostupnost pomoci pro obyvatele malých obcí s tím, že nebude docházet k nárůstu nákladů spojených s poskytováním pomoci výhradně formou pečovatelské služby.
Podprogram 2 je zaměřen na rozvoj hospicové péče v kraji Vysočina. Předmětem podpory nebude poskytování zdravotní a ošetřovatelské péče hrazené ze zdravotního pojištění, ale podpora vytváření multidisciplinárních týmů a podpora vzniku nových skupin odborníků i profesionálů, které se budou v této oblasti vzdělávat, získávat zkušenosti a postupně se zapojovat v rozvoji hospicové péče. Výstupem tohoto podprogramu bude nastartování a rozvoj aktivit spojených se zaváděním hospicové péče, přičemž lze předpokládat, že rozsah podpořených projektů nepostačuje k zabezpečení plného rozsahu tohoto typu služby.


Finanční alokace:

Celkem na dílčí cíl 2.3 pro rok 2007
4 500 000 Kč
GP Prevence kriminality
1 500 000 Kč
GP Dobrovolnictví 2007
1 500 000 Kč
GP Sousedská výpomoc a hospicová péče
1 500 000 Kč
Zůstatek
0 Kč
Návrh řešení Oba podprogramy rozšiřují popisované služeb do oblastí, kde dosud nejsou z různých důvodů realizovány. U podpory dobrovolné výpomoci lze počítat s tím, že bude řešit nedostupnost pečovatelských služeb ve venkovských oblastech. Nahradí zde část práce profesionálních pracovníků pečovatelské služby dobrovolnými pracovníky s menšími náklady. Důraz je kladen i na podporu ze strany představitelů těchto obcí a jejich aktivní zapojení se.
Hospicová péče je v současné době systémově realizována v oblasti Novoměstska. Cílem podprogramu je podpora nových subjektů a jejich aktivit, které se objevují i v jiných částech kraje. Je však třeba je odborně vést, aby mohli v budoucnu být poskytovateli profesionální a kvalitní hospicové péče.
Celkový objem prostředků pro grantový program činí 1 500 tis. Kč je rozdělen mezi oba podprogramy s tím, že navrhujeme zmocnit řídící výbor ke změně alokace pro tyto programy stanovené v závislosti na hodnocení předložených projektů.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program "Sousedská výpomoc a hospicová péče" dle materiálu RK-25-2007-74, př. 1.
Odpovědnost OSVZ
Termín 18. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz