Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2007-39

RK-25-2007-39.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-25-2007-39
NázevZáměr přípravy projektu kraje Vysočina na rekonstrukci zámku a prostor expozic v Muzeu Vysočiny Třebíč
Zpracoval T. Čihák, M. Kršňáková
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o možnost přípravy a následné realizace projektu na rekonstrukci zámku a prostor expozic Muzea Vysočiny v Třebíči, kde nositelem projektu, předkládaného do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, by byl kraj Vysočina.

Dne 2. 8. 2007 proběhla na Krajském úřadě kraje Vysočina pracovní schůzka, na které se diskutovalo o expozici a prostorách Muzea Vysočiny Třebíč z hlediska současných potřeb a možnostech budoucího řešení. Schůzky se zúčastnili zástupci odborů Krajského úřadu kraje Vysočina (regionálního rozvoje, majetkového, kultury a památkové péče) a dále ředitel Sekce pro rozvoj regionu, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč a ředitelka Odboru implementace projektů Jihlava Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod. Na základě podaných informací se vedla diskuse i nad možností přípravy projektu do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod.
Obsahem projektu by byla částečná rekonstrukce zámku a nádvoří a dále budova v Kosmákově ulici v Třebíči. Projekt by řešil rozšíření expozic muzea, a to jak v prostorách zámku, tak v prostorách budovy v Kosmákově ulici, kde by bylo možné zpřístupnit návštěvníkům dílny a depozitáře muzea a dále by řešil nutné opravy fasád, střešní krytiny, komínů a předního nádvoří v rozsahu, který je nezbytně nutný pro zajištění atraktivity celého objektu a jeho okolí ve vztahu k významu objektu z hlediska národní kulturní památky a významného turistického cíle. Výstupem projektu by bylo mimo jiné vytvoření nové návštěvnické trasy, která by zahrnovala prohlídku obou dvou objektů. Kanceláře Muzea Vysočiny Třebíč by se v případě realizace projektu přesunuly ze současných podkrovních prostor ve 2. patře do 1. patra zámku.
Zámek, stejně jako budova v Kosmákově ulici, jsou ve vlastnictví kraje Vysočina. Zastupitelstvo kraje rozhodlo o předání budovy v Kosmákově ulici do správy Muzea Vysočiny Třebíč dne 26. 6. 2007.
Z jednání vyplynulo, že je vzhledem k zaměření záměru reálné zvažovat přípravu a následnou realizaci projektu.
Návrh řešení Vzhledem k zaměření projektu na cestovní ruch se po konzultaci s Úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, odborem implementace projektů Jihlava rýsuje možnost financování projektu z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, prioritní osa 2 - Rozvoj udržitelného cestovního ruchu, oblast podpory 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch.
ORR navrhuje, aby započaly přípravy tohoto projektu a aby nositelem projektu byl kraj (kraj je definován jako možný příjemce podpory). Finanční prostředky nutné na krytí nezbytných nákladů na projektové práce jsou k dispozici v rozpočtu Odboru majetkového Krajského úřadu kraje Vysočina. Projekt by mohl být předložen na Úřad regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod v roce 2008.
StanoviskaOKPP - souhlasí s navrženým řešením a nemá připomínek k návrhu usnesení
OM - souhlasí s navrženým řešením a nemá připomínek k návrhu usnesení
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr přípravy projektu na rekonstrukci zámku a prostor expozic Muzea Vysočiny v Třebíči, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina;
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina, aby ve spolupráci s Odborem majetkovým Krajského úřadu kraje Vysočina a Odborem kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina zahájil práce na přípravě projektu.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor majetkový, odbor kultury a památkové péče
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz