Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2007-20

RK-25-2007-20.doc
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-25-2007-20
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura - Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, pozůstalost Václava Floriana
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuV souvislosti s možností odkoupení pozůstalosti Václava Floriana, syna nakladatele a překladatele Josefa Floriana ze Staré Říše, významné osobnosti nadregionálního charakteru, se na odbor kultury a památkové péče obrátilo dne 31. 7. 2007 Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, s žádostí o poskytnutí dotace ve výši 100 tis. Kč na tuto mimořádnou akvizici (viz materiál RK-25-2007-20, př. 1).
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, již několik let spolupracovalo s Václavem Florianem a jeho majetek byl jedním z nejdůležitějších zdrojů muzejních akvizicí při systematickém budování některých výtvarných a knižních sbírek (sbírka malíře Otto Stritzka, zetě Josefa Floriana, kartotéka a část Florianovy korespondence ad.). Fenomén Staré Říše, do jejíhož okruhu patří kromě poměrně početné rodiny Josefa Floriana (umělecké, ať již výtvarné či hudební nadání se projevilo u několika z jeho 12 dětí) i další literární osobnosti spjaté s naším regionem (Jakub Deml, Bohuslav Reynek), je pak předmětem trvalého zájmu muzea.
V nabízené pozůstalosti, představující cca 400 položek z oblasti výtvarného umění a knih a soubor cca 500 drobných sakrálních předmětů, jsou mj. zastoupena díla Otto Stritzka a Marie Stritzkové, roz. Florianové, Františky Florianové, Metoděje Floriana (betlém oceněný na výstavě 100 presepi v Římě 2006/2007), dále část staroříšské knižní produkce Josefa Floriana, fotografie či korespondence samotného Václava Floriana, operního pěvce a autora literárně pojatých vzpomínek na Starou Říši, považovaného za jednoho z nejdůležitějších uchovatelů rodinné tradice. Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, se tak naskýtá ojedinělá příležitost nejen doplnit své sbírky o řadu atraktivních jednotlivostí, ale také možnost pořídit ucelený záběr daného zdroje, badatelsky i expozičně velmi zajímavý.
Na základě předběžného ocenění byla Muzeem Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizací, odhadnuta cena souboru preferovaných předmětů na 150 tis. Kč. Muzeum ve svém rozpočtu na rok 2007 nepočítalo s takovouto mimořádnou akvizicí a je schopno na zakoupení vybrané části pozůstalosti uvolnit pouze 50 tis. Kč, z tohoto důvodu požádalo zřizovatele o poskytnutí zbývající části finančních prostředků ve výši 100 tis. Kč.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje s ohledem na jedinečnou možnost pořízení uceleného, autentického souboru sbírkových předmětů z pozůstalosti Václava Floriana poskytnout Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, mimořádnou neinvestiční dotaci ve výši 100 tis. Kč a schválit změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" pro rok 2007 u Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
StanoviskaEkonomický odbor navrhuje neposkytnout Muzeu Vysočiny Třebíč žádné finanční prostředky z rozpočtu kraje. Důvodem k tomuto kroku je zjištění, že organizace vykazuje k 30. 6. 2007 v rezervním fondu volný zůstatek 1 185,44 tis. Kč. Dle § 30 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů může příspěvková organizace rezervní fond použít i k běžnému rozvoji své činnosti. V daném případě je pořízení souboru sbírkových předmětů z pozůstalosti Václava Floriana běžným výdajem, který lze krýt zapojením prostředků rezervního fondu bez finanční podpory z rozpočtu kraje.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, IČ 00091766, ve výši 100 tis. Kč s určením na pořízení uceleného souboru sbírkových předmětů z pozůstalosti Václava Floriana;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Kultura, § 3315-Činnost muzeí a galerií, položky 5331-Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 100 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409-Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 100 tis. Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizaci;
* změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" u Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, pro rok 2007 o částku 100 tis. Kč s určením na pořízení uceleného souboru sbírkových předmětů z pozůstalosti Václava Floriana.
Odpovědnost ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický
Termín 31. 8. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz