Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2007-08

RK-25-2007-08.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-25-2007-08
NázevŽádost o bezúplatný převod nemovitého majetku v k. ú. a obci Moravské Budějovice
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost města Moravské Budějovice o bezúplatný převod budovy.
Starosta města Moravské Budějovice dopisem adresovaným na OM požádal o bezúplatný převod budovy č.p. 323 na ulici Janáčkova do vlastnictví města. Město má záměr využít budovu pro provoz nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. V dopise se uvádí, že město nevlastní vhodný objekt a budova jež je předmětem jejich zájmu dle jejich názoru nemá perspektivní využití. Bližší zdůvodnění je uvedeno v dopise (viz materiál RK-25-2007-08 př.1).
Budova je ve správě příspěvkové organizace kraje s názvem Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice.
Ve věci proběhlo několik jednání. Na úrovni člena rady kraje Jiřího Vondráčka, místostarostky města, zástupců OSVZ, OM a Občanského sdružení STŘED. Zde byly představeny záměry města a občasného družení, které by nízkoprahové centrum provozovalo. Záměry a aktivity jsou ze strany resortu sociálních věcí podporovány a k bezúplatnému převodu do vlastnictví města nejsou námitky.
Další jednání na úrovni členky rady kraje Martiny Matějkové, místostarostky města a zástupců OŠMS a OM se obsahově zaměřilo mimo možnosti převodu žádané budovy i na problematiku koncepce školního stravování ve městě a zřizovatelské funkce Základní školy Moravské Budějovice (bývalá speciální škola). Projednávána byla i možnost převodu budovy č.p. 10 na ulici Dobrovského ve vlastnictví města. Tuto budovu využívá Střední škola řemesel a služeb k výuce.
OŠMS a Martina Matějková po projednání možnosti převodu budovy č.p. 323 na ulici Janáčkova do vlastnictví města s ředitelem školy považují budovu zatím pro provoz školy potřebnou. V budově dobíhá výuka oboru švadlena (poslední školní rok), je zde přestěhován archiv ze zrušeného pracoviště v Lesonicích a uvažuje se o jejím využití při plánované rekonstrukci stravovacího provozu v budově školy na adrese Tovačovkého sady 79.
O prodej budovy č.p. 323 na ulici Janáčkova požádal Klastr přesného strojírenství Vysočina.
Návrh řešení OM na základě výsledků jednání navrhuje zatím budovu ponechat ve vlastnictví kraje a správě Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice. OM považuje za potřebné se z úrovně resortu školství po organizační a provozní stránce věcí dále zabývat, stanovit časové a věcné potřeby využití budovy č.p. 323 na ulici Janáčkova pro Střední školu řemesel a služeb Moravské Budějovice a pokračovat v jednání s městem Moravské Budějovice o záležitostech týkajících se problematiky středního školství ve městě Moravské Budějovice.
StanoviskaOŠMS: V současné době se nejedná o nadbytečný nemovitý majetek. Z jednání s ředitelem SŠ řemesel a služeb Moravské Budějovice, Ing. Doležalem vyplývá, že škola minimálně ještě jeden rok potřebuje požadovanou budovu využít pro výuku a organizační zabezpečení rekonstrukce stravovacího zařízení. Z výše uvedených důvodů, OŠMS nesouhlasí s převodem budovy do majetku města Moravské Budějovice.
OSVZ: Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež jako zařízení sociálních služeb zajišťuje kombinací nabídky trávení volného času s odbornou sociální prací s dětmi a mládeží předcházení vzniku a rozvoji sociálně patologických jevů u této cílové skupiny. Snaží se o podchycení dětí, které se nezapojují do odborných kroužků a sportovních aktivit a tím se podílejí na protidrogové prevenci a prevenci kriminality. V současné době v rámci kraje působí zařízení tohoto typu v šesti obcích s rozšířenou působností (Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem, Nové Město na Moravě, Třebíč, Jihlava a Pacov). MPSV přepokládá, že bude činnost těchto zařízení v nastávajícím plánovacím období financovat z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. Tato skutečnost by v nejbližším období umožnila zabezpečit předmětný typ služby i v Moravských Budějovicích. Z toho důvodu odbor sociálních věcí a zdravotnictví považuje využití předmětného objektu pro účely nízkoprahového zařízení pro děti a mládež za smysluplné, pokud bude tento objekt pro kraj jinak nevyužitelný.
Návrh usneseníRada kraje
Rozhoduje
nezveřejnit záměr převodu budovy č.p. 323, rodinný dům, postavené na pozemku par. č. st. 629 a pozemku par. č. st. 629 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 198 m2 v k.ú. a obci Moravské Budějovice;
ukládá
* odboru majetkovému informovat o rozhodnutí rady kraje žadatele;
* odboru školství mládeže a sportu prověřit časové a věcné potřeby využití budovy č.p. 323 na ulici Janáčkova pro Střední školu řemesel a služeb Moravské Budějovice a pokračovat v jednání s městem Moravské Budějovice o záležitostech týkajících se problematiky středního školství ve městě Moravské Budějovice.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor školství mládeže a sportu
Termín říjen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz