Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2007-43

RK-24-2007-43.doc  RK-24-2007-43pr1.tif  RK-24-2007-43pr2.xls
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-24-2007-43
NázevŽádost Města Světlá nad Sázavou o vyjádření k záměru půdní vestavby v objektu domova důchodců
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMěsto Světlá nad Sázavou se na Radu kraje obrátilo dopisem, ve kterém žádá o zařazení nové kapacity 26 lůžek připravované půdní vestavby do střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a o vyjádření k tomuto záměru. Uvedený dopis je k návrhu připojen jako materiál RK-24-2007-43, př. 1. Jedná se o dlouhodobý záměr, pro jehož realizaci byly připraveny podmínky již při stavbě domova důchodců. Z této vazby vyplývají nízké náklady na pořízení těchto lůžek (600 tis. Kč/lůžko) a navázání na stávající provoz dává předpoklad, že provozní náklady nebudou navyšovány příliš nízkou kapacitou zařízení. V současné době má domov důchodců ve Světlé nad Sázavou kapacitu 87 lůžek a uskutečněním předmětného záměru tato kapacita vzroste 113. Vyjádření kraje potřebuje město doložit k žádosti o ISPROFIN, která byla podána již v roce 2005.
Návrh řešení Žádost o vyjádření předkládáme k projednání v radě kraje s tím, že se jedná o záměr, který má významný dopad do kapacity domovů pro seniory v rámci kraje Vysočina i do objemu financí potřebných pro provoz sociálních služeb. V materiálu RK-24-2007-43, př. 2 je uveden přehled kapacity domovů pro seniory v jednotlivých okresech kraje. Z něj vyplývá, že kapacita domovů důchodců v okrese Havlíčkův Brod po přepočtu na 1 000 obyvatel starších 65 let je v současné době nejnižší ze všech okresů v kraji, nedosahuje průměru ČR ani odborných doporučení. Z hlediska rozmístění v rámci okresu je zřejmé, že domov pro seniory schází především v poměrně lidnaté oblasti Chotěbořska a že občané spádové oblasti Ledče nad Sázavou jsou odkázání na zmíněný stávající domov ve Světlé nad Sázavou. To je také důvod, proč byly v obou městech formulovány myšlenky výstavby vlastního domova pro seniory, ale zatím nebyl zahájen postup k jejich uskutečnění. V Chotěboři je v současné době provozován dům s pečovatelskou službou o kapacitě 39 bytů a v Ledči nad Sázavou o kapacitě 68 bytů. V některých obcích dlouhodobě nahrazují nedostatečnou kapacitu domovů pro seniory právě nepřetržitým provozem v domech s pečovatelskou službou. Toto řešení je spíše výjimečné, protože vyžaduje změnu koncepce provozu pečovatelské služby a zvýšení jeho nákladů. Pokud by však k němu kdykoliv v budoucnu došlo, vedlo by to k omezení poptávky po umístění v Domově pro seniory ve Světlé nad Sázavou.
Některé z výše uvedených argumentů nasvědčují tomu, že nedostatečné lůžková kapacita v okrese Havlíčkův Brod by mohla být lépe řešena jiným způsobem, ale předložený záměr je nejlépe připraven k realizaci. Z toho důvodu navrhujeme radě kraje vydat souhlasné stanovisko k předmětnému záměru výstavby 26 nových lůžek. Při vydání tohoto stanoviska je posuzována pouze potřebnost předmětné kapacity na území kraje, ale vlastní kvalita bydlení a soulad záměru s koncepcí MPSV budou posuzovány až v rámci hodnocení projektu. Na jeho základě budou nová lůžka zahrnuta ve strategických dokumentech kraje a v případě zprovoznění budou financována z úrovně kraje stejným způsobem jako jiná lůžka ve zřizovatelské působnosti obcí. Stanovisko dále navrhujeme podmínit naplňováním standardů kvality sociálních služeb.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
vydat souhlasné stanovisko k záměru Města Světlá nad Sázavou "Půdní vestavba v budově domova důchodců Sociálního centra Města Světlá n. S. o kapacitě 26 lůžek, jak je uveden v materiálu RK-24-2007-43, př. 1 s předpokladem, že se toto zařízení stane součástí sítě sociálních služeb v kraji Vysočina. Stanovisko rady kraje je vydáno s podmínkou, že půdní vestavba bude uvedena do provozu tak, aby v ní byly naplňovány standardy kvality sociálních služeb.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 8. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz