Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2007-35

RK-24-2007-35.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-24-2007-35
NázevZáměr přípravy projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009" v rámci Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika
Zpracoval M. Horký, M. Janíčková
Předkládá K. Lisá, M. Černý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o možné zapojení příspěvkové organizace Muzeum Vysočiny Jihlava jako partnera projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009", uvažovaného k předložení do Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika.

Dolnorakouské zemské výstavy (dále jen DRZV) se konají od roku 1960 a dosud jich bylo uskutečněno celkem 33, za účasti 8 mil. návštěvníků. V roce 2009 by se měla DRZV poprvé stát mezinárodní výstavou za spolupráce země Dolní Rakousko a kraje Vysočina. Námětem pro společnou výstavu jsou kulturně historická témata, významná nejen pro vývoj celé společnosti v Česku a Rakousku, ale zároveň i pro regionálně politický vývoj. Dolnorakouské zemské výstavy jsou vnímány jako kulturně vzdělávací projekt určený širokým vrstvám veřejnosti i odbornému publiku, svůj ohlas mají také v zahraničí. V letošním roce je DRZV pořádána ve Waidhofenu/Ybbs a St. Peter/Au na téma živly "Feuer und Erde" (Oheň a země).
První kontakty, které směřovaly k organizování DRZV na přeshraničním základě byly uskutečněny v roce 2004. V rámci projektu "Poznávací cesty po Vysočině" a recipročních návštěv zástupců měst a představitelů kraje Vysočina na prezentaci DRZV 2005 v Heldenbergu, byl zahájen rámcový výběr témat pro společnou výstavu v roce 2009. Konkrétní jednání o výběru témat byla zahájena v roce 2006, kdy bylo definitivně oznámeno rakouskou stranou, že místem konání DRZV v roce 2009 budou města Raabs a Horn z regionu Waldviertel. Za českou stranu bylo navrženo a vybráno město Telč, především z kulturně historických důvodů a také vzhledem k výhodné poloze u státních hranic s Rakouskem.
První oficiální setkání zástupců organizátorů DRZV (města, regiony, pořádající agentury) se zástupci kraje Vysočina se uskutečnily na podzim roku 2006. Jednáním za kraj Vysočina byl hejtmanem kraje pověřen Mgr. Horymír Kubíček, vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina. Hlavním problémem, který na uskutečněných schůzkách projednávali zástupci dboru kultury a památkové péče, bylo tematické zaměření výstavy, problém se řešil ve spolupráci s prof. S. Karnerem a Mag. A. Lausseggerem z Ludwig Boltzmann Institut für Kriegsfolgen - Forschung (Graz-Wien-Klagenfurt) a výstupem je základní koncept "Dolnorakouské zemské výstavy 2009" (materiál RK-24-2007-35, př. 1). Oficiálně budou témata výstavy presentována v září roku 2007.
Odbor kultury a památkové péče ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje navrhují na základě konceptu vytvořit společný projekt DRZV, který bude předložen do Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika. Jedná se o velký projekt, který se bude skládat z několika dílčích aktivit a je založen na přeshraniční spolupráci rakouských a českých partnerů. Projekt bude garantován a předložen hlavním partnerem (Verein Zukunftsraum Thayaland); dílčí aktivity budou realizovat jednotliví partneři, kteří odpovídají za finanční náklady svých aktivit. Na rakouské straně budou partnery - město Horn, město Raabs an der Thaya, Regionalmanagement NÖ, Schallaburg Kulturbetriebsges. m. b. H., Tourismusdestination Wadviertel. Na české straně je zatím partnerem projektu Mikroregion Telčsko a město Telč.
Kromě několika výše zmíněných jednání se uskutečnily také schůzky se zástupci města Telč. Na posledním jednání 12. července 2007 byly diskutovány především finanční a organizační otázky týkající se zabezpečení výstavy.
Návrh řešení Na základě jednání navrhuje odbor kultury a památkové péče ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje, aby byl na české straně vytvořen řídící tým, v jehož čele bude PhDr. Katina Lisá, vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina. Řídící tým bude zajišťovat a koordinovat spolupráci mezi Mikroregionem Telečsko, městem Telč, zástupci kraje (pracovníci odboru kultury a památkové péče, odboru regionálního rozvoje a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace) a odborným týmem vedeným PhDr. Michalem Stehlíkem, PhD., děkanem Filozofické fakulty Karlovy univerzity, který souhlasil s nabídkou starosty města Telč R. Fabeše, aby se stal odborným koordinátorem výstavy.
Na jednání byla vypracována strukturu jednotlivých aktivit partnerů na české straně a předběžný odhad jejich nákladů zpracovaný starostou města Telče Romanem Fabešem (materiál RK-24-2007-35, př. 2-3).
Nejdůležitější aktivitou na české straně bude výstava v Telči na téma "Umění a kultura neznají hranice".
Na realizaci výstavy je nutné získat finanční prostředky. Část prostředků lze získat z Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR. Partnerem projektu za českou stranu do Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR, předkládaného rakouskou stranou by se mělo stát Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace. Důvody pro navržení muzea jako partnera projektu jsou:
1) zkušenosti s čerpáním prostředků z evropských fondů v rámci programu Interreg III A, (nově Operační program Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR) na projekt "Jihlava město střední Evropy",
2) v současné době má svou pobočku umístěnou v prostorách zámku v Telči,
3) odpovídající personální zabezpečení.
4) je zvažováno umístění výstavy na ploše 800-1000 m2 v prostorách telčského zámku, které nejsou přímo součástí stávajících expozic muzea. Předpokládá se, že expozice vytvořené v rámci projektu budou po skončení hlavní části výstavy nadále zpřístupněny veřejnosti po dobu udržitelnosti projektu, tj. po dobu 5-ti let. (vzhledem k těmto skutečnostem je nutné projednat podmínky dlouhodobého pronájmu prostor s vlastníkem zámku, kterým je stát).
5) finanční prostředky z Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika lze poskytnout ve výši 85% z celkových uznatelných nákladů projektu z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 5% ze státního rozpočtu a 10% uznatelných nákladů činí povinné vlastní zdroje partnera projektu. Dle podmínek Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko- ČR lze zpětně uplatnit náklady spojené s přípravou projektu ve výši 5-ti % celkových uznatelných nákladů projektu, z tohoto důvodu je žádoucí udělit souhlas s partnerstvím Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, v projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009" tak, aby mohly započít přípravné práce na projektu a náklady se staly uznatelnými.

Celkový přínos projektu by měl vést především ke zlepšení turistické infrastruktury regionu, (gastronomie, ubytování, cyklostezky atd.), zapojení dalších organizací do nabídky doprovodných akcí. Výstava přispěje k propagaci Mikroregionu Telčsko a kraje Vysočina, dojde k celkovému oživení celého Mikroregionu Telečsko. Výstava bude významnou kulturně-politickou záležitostí.



Odbor kultury a památkové péče ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje navrhuje radě kraje vzít na vědomí informace týkající se záměru přípravy projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009" v rámci Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR a souhlasit s partnerstvím Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, v projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009".
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje maximálně podporuje myšlenku zapojení Muzea Vysočiny Jihlava do projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009". Uvažovaná výstava bude mít v každém případě nadregionální dopad a měla by významným způsobem posílit image kraje Vysočina. V rámci Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika by se mohlo jednat o jeden z prvních tzv. společných projektů, které budou realizovány jak na rakouské tak na české straně.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr přípravy projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009" v rámci Operačního programu Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR dle materiálu RK-24-2007-35, př. 1, RK-24-2007-35, př. 2, RK-24-2007-35, př. 3;
souhlasí
s partnerstvím Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, v projektu "Dolnorakouská zemská výstava";
pověřuje
vedením řídícího týmu PhDr. Katinu Lisou, vedoucí kultury a památkové péče,
ukládá
odboru kultury a památkové péče překládat radě kraje aktuální informace týkající se přípravy a realizace projektu "Dolnorakouská zemská výstava 2009".
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz