Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-88

RK-23-2007-88.doc  RK-23-2007-88pr1.tif
Číslo materiálu88
Číslo jednacíRK-23-2007-88
NázevNabídka objektu pro vybudování chráněného bydlení v Náměšti nad Oslavou
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina schválila svým Usnesením č. 0262/08/2007/RK, dle materiálu RK-08-2007-42 a jeho příloh č. 1 až 5, doporučení Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace pro realizaci transformace a pro účely čerpání finančních prostředků z Integrovaného operačního programu při propojení s dílčími opatřeními v ostatních zařízeních sociální péče. Dále rada kraje v tomto Usnesení souhlasila se zasláním dopisu s výše uvedeným stanoviskem kraje k výběru pobytových zařízení sociálních služeb pro realizaci transformace na základě čerpání z prostředků Integrovaného operačního programu na Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Město Náměšť nad Oslavou na zasedání zastupitelstva města č. 4/2007, konaného dne 14. 3. 2007 ve velké zasedací místnosti Městského úřadu v Náměšti nad Oslavou, rozhodlo v bodě 15. tohoto zasedání nabídnout Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR prostřednictvím kraje Vysočina budovu bývalého MěÚ na ulici V. Nezvala, čp. 115 v Náměšti nad Oslavou pro vybudování chráněného bydlení pro klienty Ústavu sociální péče Jinošov. Adaptace tohoto zařízení pro potřeby chráněného bydlení by byla financována právě prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Nabídka je k návrhu připojena v materiálu RK-23-2005-88, př. 1.
Soubor nemovitostí, které jsou soustředěny kolem domu čp. 115 v městě Náměšť nad Oslavou, je lokalizován přibližně uprostřed města, po levé straně průjezdné komunikace touto částí města, kterou je ulice V. Nezvala. Jedná se o objekt staré radnice zbudovaný roku 1720. Nemovitosti jsou lokalizovány na nároží této ulice s ulicí Palackého, od těchto ulic jsou odsazeny chodníky pro pěší. Nemovitosti jsou tvořeny domem čp. 115, který je dvoupodlažní, částečně podsklepený, provedený ve tvaru L, se sedlovým krovem. Ten sloužil naposledy sloužil jako administrativní budova a použití k bydlení není bez stavebních úprav možné. Za domem se nachází malý dvorek se stavbami příslušenství a venkovními úpravami. Jiné součásti ani stavby do souboru nemovitostí nenáležejí. V lokalitě, kde se nachází nabízený dům, se vyskytují minimální negativní vlivy (hluk, prašnost, otřesy) od průjezdné komunikace a menší svažitost pozemku.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví má k dispozici popis objektu bez posouzení možnosti jeho využití pro účely chráněného bydlení. Zároveň možná z posouzení jeho vhodnosti vyplyne, že umožňuje ubytování pro více uživatelů, než stanoví kriteria transformace pobytových zařízení. V tom případě by bylo nutné zvážit využití jeho části jiným způsobem, například pro stacionář pro mentálně postižené obyvatele, který v regionu Náměště nad Oslavou chybí a ubytováním klientů z Jinošova v chráněném bydlení se rozšíří cílová skupina pro tento typ služby. Schází také posouzení nákladů případné adaptace objektu k novému účelu.
Navrhujeme tedy Radě kraje Vysočina zatím vzít na vědomí nabídku města Náměšť nad Oslavou na budovu domu čp. 115 v Náměšti nad Oslavou, kterou město nabízí kraji Vysočina a jím zřizovanému zařízení na úseku sociálních služeb Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizaci ke zřízení chráněného bydlení klientů s mentálním postižením, případně ke zřízení stacionáře s tím, že podmínkou realizace tohoto záměru je jeho financování z Evropských strukturálních fondů.
Dále navrhujeme Radě kraje Vysočina uložit majetkovému odboru Krajského úřadu kraje Vysočina, aby společně s odborem sociálních věcí a zdravotnictví provedl posouzení, zda je nabízený objekt pro tyto uvažované účely použitelný a vhodný.
StanoviskaStanovisko majetkového odboru: souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
nabídku města Náměšť nad Oslavou dle materiálu RK-23-2007-88, př. 1 a
ukládá
provedení majetkovému odboru a odboru sociálních věcí provést posouzení, zda je nabízený objekt použitelný pro potřeby chráněného bydlení uživatelů s mentálním postižením, případně vhodnost jeho využití pro účely stacionáře. Náklady na rekonstrukci objektu a zřízení chráněného bydlení, případně stacionáře, budou výhledově hrazeny z Integrovaného operačního programu.
Odpovědnost OSVZ, odbor majetkový
Termín 30. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz