Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-30

RK-23-2007-30.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-23-2007-30
NázevSouhlas se stavbou a uzavření nepojmenované smlouvy v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou
ZpracovalJ. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o souhlas se stavbou na pozemcích kraje.
Na OM se obrátilo město Světlá nad Sázavou se žádostí o souhlas se stavebními úpravami křižovatky silnic II/150 a II/347 a místní komunikace. Uvedená stavba řeší úpravu křižovatky za účelem jejího zpřehlednění a zajištění bezpečnosti provozu v této lokalitě. Součástí stavby je navýšení počtu parkovacích míst pro návštěvníky vznikajícího muzea, současně má být zřízeno parkoviště pro osobní automobily a autobus. Uvedenou stavbou budou dotčeny pozemky par. č 1072/1, par. č. 1072/5, par. č. 1080/1, par. č. 1080/4, par.č. 1097/9, par. č. 14/4 a par. č. 18 v k.ú. a obci Světlá nad Sázavou.
Z uvedených pozemků jsou ve vlastnictví kraje pozemky par. č. 1072/1, par. č. 1072/5, par.č. 1080/4, jejich správa byla svěřena Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, příspěvkové organizaci. Výše uvedenou stavbou bude dotčen pozemek par. č. 14/4, který není v současné době veden na žádném LV, vznikl z pozemku vedeném ve zjednodušené evidenci - původ PK par.č. 14/1 - ve vlastnictví města Světlá nad Sázavou. Na tomto pozemku je však zčásti postavena jídelna České zemědělské akademie Humpolec a část tvoří zeleň kolem jídelny užívaná touto školou. Část těchto pozemků je dotčena restitučním řízením dle zákona č. 229/1991 Sb., zákon o půdě, v platném znění, kdy restituent Jan Morawetz, bytem Kanada se domáhá vydání nemovitostí mnoho let. V současné době byla OM předložena k vyjádření žaloba právního zástupce restituenta, kterou se domáhá nahrazení rozhodnutí Pozemkového úřadu v Havlíčkově Brodě, kterým bylo stanoveno, že Jan Morawetz není vlastníkem sporných nemovitostí, výrokem soudu, že je vlastníkem uvedených nemovitostí. Město Světlá nad Sázavou však přes probíhající restituční spory hodlá realizovat na dotčených pozemcích výše uvedenou stavbu a již bylo zahájeno stavební řízení.
Návrh řešení OM navrhuje vzhledem k zahájenému stavebnímu řízení vydat souhlas s dotčením pozemků v jeho vlastnictví. V případě úspěchu restituenta budou vydávány v převážné míře pozemky města Světlá nad Sázavou, z nichž kraj pouze část některých užívá. Po realizaci stavby provede město Světlá nad Sázavou geometrické zaměření, z něhož vyplyne, které pozemky ve vlastnictví kraje budou zastavěny stavbou města (chodník, parkoviště, zelené plochy) a město požádá o majetkoprávní vypořádání.
Usnesení předpokládá vyslovit souhlas se stavbou a rozhodnout uzavřít s městem Světlá nad Sázavou smlouvu zakládající právo provést stavbu.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod vydala souhlas se stavebními úpravami křižovatky silnic II150 a II/347 a MK.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se stavbou "Úpravy křižovatky silnic II/150, II/347 a místní komunikace ve Světlé nad Sázavou", kterou budou dotčeny pozemky par. č. 1072/1, par. č. 1072/5, par.č. 1080/4 v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou;
rozhoduje
uzavřít nepojmenovanou smlouvu mezi krajem Vysočina jako vlastníkem dotčených pozemků a městem Světlá nad Sázavou jako investorem, kterou investorovi vznikne právo provést stavbu "Úpravy křižovatky silnic II/150 , II/347 a místní komunikace ve Světlé nad Sázavou".
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 7. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz