Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-19

RK-23-2007-19.doc  RK-23-2007-19pr1.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-23-2007-19
NázevStavební záměr ÚSP Jinošov, rekonstrukce stravovacího zařízení
Zpracoval P. Čermák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se projednání stavebního záměru rekonstrukce stravovacího provozu ÚSP Jinošov.
Ústav sociální péče Jinošov, příspěvková organizace sídlí v historických objektech areálu zámku Jinošov. Stravovací provoz umístěný v hospodářské budově zámku nevyhovuje požadavkům na zajištění bezpečné stravy pro stávajících 95 strávníků. Vnitřní instalace a sítě vně budovy jsou za hranicí životnosti, stejně tak vytápění objektu a kotelna, kterou je vytápěn i ubytovací objekt ústavu. V rozpočtu kraje pro rok 2007 je v položce Investice v sociálních věcech obsažena i akce ÚSP Jinošov, rekonstrukce stravovacího zařízení s částkou 400 tis. Kč na vypracování projektové dokumentace. Odbor majetkový zadal zpracování analýzy možností poskytování stravovacích služeb pro ÚSP Jinošov, která ve svém závěru vyhodnocuje za optimální variantu rekonstrukci kuchyně v ÚSP Jinošov. OM si totiž nebyl jist nejvhodnějším provozně-ekonomickým řešením problému. Posuzována byla variantní možnost zajištění stravy z Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou. Analýza považuje za optimální rekonstrukci stávající kuchyně s maximálním důrazem na zjednodušení dispozičního řešení stravovacího provozu. Analýza současně nepotvrdila obavy z potřeby přístavby resp. nové budovy stravovacího provozu. Dovoz stravy z Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou vyhodnotila analýza jako technický proveditelný, ale z ekonomického hlediska neefektivní a s ohledem na typově odlišné zařízení za ne ideální. Následně OM zadal vypracování odborného posudku k určení rozsahu rekonstrukce stravovacího zařízení, souvisejících vnitřních instalací a dotčených venkovních sítí.
Návrh řešení Návrh řešení předpokládá realizaci rekonstrukce stávajícího stravovacího zařízení ÚSP Jinošov, rekonstrukci veškerých vnitřních instalací a vytápění hospodářské budovy, rekonstrukci kotelny, rekonstrukci vodovodní přípojky a části venkovní kanalizace. Návrh usnesení předpokládá schválit stavební záměr ÚSP Jinošov, rekonstrukce stravovacího zařízení. V případě schválení stavebního záměru bude zpracována projektová dokumentace v rozsahu záměru. Stavební záměr je obsahem materiálu RK-23-2007-19 př.1, přičemž výkresová část bude k dispozici na jednání rady kraje s ohledem na její rozsah. Na jednání rady kraje bude k dispozici i analýza možností poskytování stravovacích služeb pro ÚSP Jinošov.
Realizací stavebního záměru kraj zajistí přípravu stravy v ÚSP Jinošov dle platných právních předpisů, obnovu všech vnitřních instalací a vytápění hospodářské budovy, obnovu zdroje tepla pro ubytovací objekt.
StanoviskaOdbor sociálních věcí a zdravotnictví považuje stav stravovacího provozu v Ústavu sociální péče Jinošov s ohledem nevyhovující hygienické podmínky za ohrožení poskytování stravy jako součásti sociální služby. Dle vyhodnocení majetkového odboru objekt, ve kterém je stravovací provoz umístěn, vyžaduje kromě přestavby stravovacího provozu také rozsáhlé úpravy a opravy technického charakteru včetně výměny kotlů pro celý areál.
Usnesením č. 0262/08/2007/RK bylo zařízení doporučeno k transformaci realizované MPSV z Integrovaného operačního programu s tím, že i pokud v rámci transformace budou klienti zařízeni přemístěni do jiného zařízení, bude stávající objekty nezbytné v rámci sociálních služeb využít pro jiné cílové skupiny.
Z výše uvedených důvodů považuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví řešení zabezpečení stravovacího provozu v ÚSP Jinošov stejně jako řešení problému systému vytápění za nezbytné pro další provoz zařízení. V návaznosti na hygienické požadavky na stravovací provoz bude nezbytné řešit v roce 2008 také zajištění nákladů na jeho movité vybavení, přičemž jejich objem podle předběžného odhadu činí 2,4 mil. Kč, je součástí propočtu stavebního záměru.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr ÚSP Jinošov, rekonstrukce stravovacího zařízení dle materiálu RK-23-2007-19, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 24. 7. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz