Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-11

RK-23-2007-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-23-2007-11
NázevDomov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace, informace o stavu budovy a přípravy řešení novostavbou
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o statickém stavu budovy Domova pro seniory Velké Meziříčí a řešení dalšího postupu při přípravě novostavby domova.
Rekapitulace - předprojektová příprava a financování:
Kraj Vysočina zřizuje Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkovou organizaci. Organizace využívá ke své činnosti budovu postavenou v roce 1932 pro administrativní účely. Budova je pro potřeby domova dispozičně nevhodná a dlouhodobě je známý špatný stavebně technický stav vyžadující kompletní vnitřní rekonstrukci. Proto byl zpracován materiál posuzující dvě zásadní koncepční řešení spočívající v rekonstrukci stávající budovy nebo výstavby nové budovy domova pro seniory na pozemku ve vlastnictví města Velké Meziříčí. S ohledem na náročnost rekonstrukce stávající budovy domova, přičemž nebude možné dosáhnout ideální dispozice, rada kraje materiál projednala a usnesením 1386/29/2006/RK pověřila Bc. Jiřího Vondráčka, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, prověřit možnosti realizace výstavby nového objektu pro Domov důchodců Velké Meziříčí, příspěvkovou organizaci, z hlediska jejího financování a s tím souvisejících majetkových převodů.
OM zajistil zpracování investičního záměru na novostavbu domova s kapacitou cca 120 klientů. Rada kraje usnesením 0386/11/2007/RK schválila investiční záměr novostavby Domova pro seniory Velké Meziříčí a rozhodla podat žádost o registraci akce "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" v ISPROFIN do 31. 3. 2007. MPSV však v této době žádný program financování takových staveb nevyhlásilo. Odhadované náklady se pohybují v úrovni cca 200 mil. Kč. Ze strany resortu sociálních věcí a vedení domova byly vzneseny požadavky na další obsahové dopracování záměru. V současné době je vyhlášen nový program na realizaci investičních záměrů, rekonstrukcí, havárií a pod. pod číslem 113310 od 11. 6. 2007.
Stejným usnesením rada kraje uložila odboru majetkovému a odboru sociálních věcí a zdravotnictví provést analýzu návrhu "Novostavby Domova pro seniory Velké Meziříčí" z hlediska minimalizace jeho investičních a provozních nákladů s termínem plnění 30. 9. 2007.
Rekapitulace - majetkoprávní příprava, lokalizace novostavby:
Ve věci proběhla řada jednání s městem Velké Meziříčí. Město nabídlo pozemek ve svém vlastnictví pro výstavbu nové budovy domova a současně požádalo o převod stávající budovy Domova pro seniory do svého vlastnictví k využití pro potřeby městského úřadu a dalších úřadů veřejné správy. Ve fázi zpracování investičního záměru se potvrdil názor OM, že nabízený pozemek není co do velikosti dostatečný. Po předjednání s vedením města byla proto novostavba umístěna i na části dalšího pozemku, který je v současné době využíván jako školní hřiště sousední základní školy. Na základě předjednání zastupitelstvo kraje usnesením 0109/02/2007/ZK rozhodlo uzavřít budoucí darovací smlouvy mezi krajem a městem, podle kterých kraj daruje městu nemovitosti stávajícího domova a město daruje kraji pozemky pro novostavbu domova. Smlouvy jsou uzavřeny, avšak budoucí darovací smlouva na pozemky pro novostavbu domova neobsahuje pozemek školního hřiště. Rada města Velké Meziříčí totiž dne 30. 5. 2007 po projednání žádosti o darování tohoto pozemku se záměrem darování nesouhlasila a nabídla pozemek jiný. Tento pozemek je však pro záměr kraje na novostavbu domova nepoužitelný.
Rekapitulace - stavebně technický stav stávající budovy domova:
Město Velké Meziříčí na základě dohod o majetkoprávním řešení a svém záměru využití stávající budovy domova provedlo průzkum budovy. Tento průzkum odhalil (mimo OM známého špatného stavebně technického stavu instalací, TZB a dalších vnitřních konstrukcí a vybavení objektu) špatný statický stav vodorovných nosných konstrukcí. Závěrečná zpráva "Předběžného stavebně technického průzkumu nosných konstrukčních celků komplexu budov Domova důchodců, Hornoměstská 52 ve Velkém Meziříčí" hodnotí nález jako havarijní stav stropních konstrukcí v původních budovách komplexu s ohledem na zjištěnou problematickou soudržnost betonu s nosnou výztuží a nevyhovující pevnostní třídy betonu. Městský úřad velké Meziříčí, odbor výstavby a regionálního rozvoje vydal Výzvu k předložení dokladů, v níž uložil vlastníkovi ve lhůtě do 3 měsíců předložení
- zprávy o provedení podrobného stavebně technického průzkumu stropních konstrukcí
- statického posudku s hodnocením, zda stropní konstrukce vyhovují současnému využití objektu a v případě, že nevyhovují návrh efektivního statického opatření k jejich zajištění
Po jednání se stavebním úřadem OM zadal zpracování požadovaných dokladů oprávněné osobě.
Dle "Stavebně statického odborného vyjádření" zpracovaného Ing. Hugo Thielem, autorizovaným statikem, je budova ze statických důvodů nezpůsobilá k dalšímu trvalému užívání ke stávajícímu účelu. Bezprostřední destrukce stropních desek nehrozí, avšak její užívání je možné pouze dočasně při respektování stanovených podmínek:
- do dvou let musí být stropní konstrukce zabezpečeny (podepřeny) nebo musí být budova vyklizena
- s okamžitou platností musí být provozním řádem upraveny podmínky užívání (jedná se o zamezení jakéhokoliv přitěžování stropních konstrukcí jak zatížením mobiliářem tak soustřeďováním osob, dynamickým zatěžováním, zvyšováním kapacity, stavebními zásahy do stropních konstrukcí ad.)
Zároveň statik doporučuje postupně omezovat obsazenost domova.
Ředitelka domova byla informována.
Vážný problém by mohl nastat v případě havárie vodovodu nebo lokálního požáru. Takové situace by zřejmě způsobily další zhoršení stavu. Stav vnitřního vodovodního potrubí je přitom kritický a je dlouhodobě provizorně opravován.
Další opatření stavebního úřadu zatím nebyla vydána.
Návrh řešení Vzhledem k výše uvedené poměrně akutní situaci, která nastala jednak z důvodu nově zjištěného havarijního stavu stropních nosných konstrukcí stávající budovy domova jednak z důvodu nedořešené lokalizace novostavby domova OM považuje za potřebné:
- prověřit možnosti financování novostavby a urychleně zajistit finanční zdroje
- okamžitě dořešit obsahové vymezení budovy novostavby, dispoziční požadavky a kapacitu
- v souvislosti s předchozím prověřit jednáním s městem Velké Meziříčí možnost využití části pozemku školního hřiště pro novostavbu nebo hledat jinou lokalitu ve Velkém Meziříčí, popř. v jiné obci
- připravovat opatření ke splnění podmínek pro dočasné užívání stávající budovy domova
S ohledem na zřizovatelskou pravomoc rady kraje doporučuje OM uložit usnesením rady kraje ředitelce Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizace zajistit při užívání a provozu stávající budovy domova dodržování podmínek stanovených v "Stavebně statickém odborném vyjádření" zpracovaném Ing. Hugo Thielem, autorizovaným statikem.
StanoviskaOSVZ: V domově pro seniory je v současné době 165 obyvatelů s tím, že při převzetí do zřizovatelské působnosti kraje v něm bylo umístěno 180 klientů. I po tomto snížení předmětný domov pro seniory zabezpečuje více než 40 % kapacity v okrese Žďár nad Sázavou a počet žadatelů o umístění se stabilně pohybuje kolem 40. S ohledem na tuto kapacitu a na časový horizont možného užívání považuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví zjištěnou havarijní situaci za vážné ohrožení bydlení poměrně velkého počtu seniorů závislých na poskytování pobytové služby. Proto považujeme za potřebné hledat stavební řešení do budoucna v oblasti Velkého Meziříčí a připravit i krizový scénář ve smyslu poskytování služby pro stávající klienty v jiném objektu v rámci kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
Informaci o předprojektové a majetkoprávní přípravě akce "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a o stavebně technickém stavu stávající budovy domova;
ukládá
* Bc. Jiřímu Vondráčkovi, odboru sociálních věcí a zdravotnictví, odboru majetkovému:
- prověřit možnosti financování akce "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí";
- dořešit obsahové vymezení budovy novostavby, dispoziční požadavky a kapacitu při respektování usnesení 0386/11/2007/RK;
- prověřit jednáním s městem Velké Meziříčí možnost využití části pozemku školního hřiště pro novostavbu nebo hledat jinou lokalitu ve Velkém Meziříčí, popř. v jiné obci;
* ředitelce Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizace neprodleně zajistit při užívání a provozu stávající budovy domova dodržování podmínek stanovených v "Stavebně statickém odborném vyjádření" zpracovaném Ing. Hugo Thielem, autorizovaným statikem;
* odboru majetkovému připravit opatření ke splnění podmínek stanovených v "Stavebně statickém odborném vyjádření" zpracovaném Ing. Hugo Thielem, autorizovaným statikem pro dočasné užívání stávající budovy domova.
Odpovědnost Bc. Jiří Vondráček, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový, ředitelka Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizace
Termín neprodleně, 30. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz