Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-07

RK-23-2007-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-23-2007-07
NázevÚprava křižovatky v Bystřici nad Pernštejnem
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o požadavek města na přestavbu křižovatky.
V souvislosti s výstavbou prodejny PENNY Market v Bystřici nad Pernštejnem byla před 4 lety realizována přestavba stávající křižovatky silnice II/357 s místními komunikacemi. Realizované řešení je však z pohledu města nevyhovující a proto se město obrátilo na kraj Vysočinu s dotazem, zda kraj plánuje změnu tohoto řešení. Záležitost byla několikrát projednávána při různých příležitostech s neoficiálním stanoviskem kraje, že žádné změny nejsou plánovány. Město zpracovalo studii změny stávající křižovatky pomocí vodorovného a svislého dopravního značení na miniokružní křižovatku. Odhadované náklady tohoto řešení jsou do 1 mil. Kč. Problém byl předložen Dopravní komisi Rady kraje Vysočina, která ho projednala dne 18. 5. 2007 se závěrem potřeby dalšího jednání s městem. Jednání mezi zástupci kraje Vysočina a města Bystřice nad Pernštejnem se uskutečnilo dne 18. 6. 2007. Na jednání byl ze strany města vnesen požadavek na řešení křižovatky se současným návrhem na podíl financování mezi krajem a městem v poměru 1 : 1. Dne 26. 6. 2007 Rada města Bystřice nad Pernštejnem usnesením 9/10/2007 prohlásila, že město Bystřice nad Pernštejnem je připraveno podílet se na realizaci úpravy křižovatky u kaple sv. Anny na křižovatku okružní ve výši 50 % nákladů, maximálně však 500 000 Kč. Uvedená částka bude alokována v rozpočtu města roku 2008. Současně město prohlašuje, že ponese náklady projekční přípravy akce.
Návrh řešení OM navrhuje záměr města podpořit a do návrhu rozpočtu na rok 2008 zapracovat uvedenou akci s finančním krytím max. 500 tis. Kč. Finanční prostředky by mohly být účelově poskytnuty Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, příspěvkové organizaci. Tato organizace je vzhledem k charakteru akce logicky příslušná k jejímu zajištění.
StanoviskaDopravní komise projednala žádost města dne 18. 5. 2007 s tím, že bude svoláno další jednání mezi krajem Vysočina a městem Bystřice nad Pernštejnem k dalšímu postupu.
K navrhovanému stavebnímu záměru akce "Úprava křižovatky v Bystřici nad Pernštejnem", s cílem zvýšit bezpečnost dopravy a současně přispět z hlediska veřejné prospěšnosti ke zlepšení situace v oblasti bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích, odbor dopravy a silničního hospodářství vyjadřuje souhlasné stanovisko.
Návrh usneseníRada kraje
Podporuje
záměr úpravy křižovatky silnice II/357 s místními komunikacemi - ulicemi Hornická a K Domanínku v Bystřici nad Pernštejnem;
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství zapracovat do návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 finanční prostředky odpovídající 50 % nákladů této akce, maximálně však 500 tis. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz