Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-04

RK-23-2007-04.doc
Číslo materiálu04
Číslo jednacíRK-23-2007-04
NázevDarování pozemků v k. ú. a obci Čáslavice
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o darování pozemků v k. ú. a obci Čáslavice do vlastnictví obce Čáslavice.
Obec Čáslavce požádala o bezúplatný převod pozemku par. č. 841 ostatní plocha, silnice o výměře 12 155 m2, pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - parcely původ Pozemkový katastr (PK) par. č. 841 o výměře 58 m2 a části pozemku par. č. 834 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Čáslavice do vlastnictví obce. Dle stanoviska KSÚS Vysočiny, provozu Třebíč, po těchto pozemcích nevede krajská silnice a tudíž jsou uvedené pozemky pro činnost této příspěvkové organizace nepotřebné a nevyužitelné a je možné je převést do vlastnictví obce. Současně s tímto požadavkem vznesla obec ještě prosbu o opravu všech vozovek v centru obce.
Pozemky jsou ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Zřizovací listinou byl svěřen do správy PO kraje Krajská správa a údržba silnic pro Vysočinu, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Třebíč jsou pozemky zapsány v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 326.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žádosti vyhovět a pozemek par. č. 841 ostatní plocha, silnice o výměře 12 155 m2, pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - parcely původ Pozemkový katastr (PK) par. č. 841 o výměře 58 m2 a část pozemku par. č. 834 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Čáslavice dle zákresu ve snímku mapy, který je obsahem materiálu
RK-23-2007-04 př. 1 obci Čáslavice darovat. Převod prvních dvou pozemků je možný provést okamžitě, část třetího pozemku bude třeba nejdříve nechat geometricky zaměřit a po zaměření realizovat převod této části již opatřené samostatným parcelním číslem. Ze šetření vyplynulo, že pozemky jsou zastavěny komunikacemi místního charakteru, a budou nadále k tomuto účelu využívány, proto je v souladu s přijatými Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina navrhován jejich bezúplatný převod. Záměr kraje darovat shora uvedené pozemky obci Čáslavice bude v souladu se zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů zveřejněn po stanovenou dobu na úřední desce krajského úřadu. Co se týče požadavku na opravu komunikací v obci je třeba vycházet z vlastnického vztahu k dané komunikaci, tj. zda je ve vlastnictví kraje a zda je ve vlastnictví obce. V případě krajské silnice lze na základě požadavku obce zařadit požadavek na opravu silnice do zásobníku akcí u příslušného majetkového správce a opravu v plánovaném termínu provést.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnutí zveřejnit záměr darovat obci Čáslavice pozemek par. č. . 841 ostatní plocha, silnice o výměře 12 155 m2, pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - parcely původ Pozemkový katastr (PK) par. č. 841 o výměře 58 m2 a část pozemku par. č. 834 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Čáslavice obci Čáslavice darovat a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnou darovat uvedené pozemky obci Čáslavice.
StanoviskaS převodem shora uvedených pozemků v k. ú. a obci Čáslavice souhlasí odvětvový odbor i majetkový správce.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr kraje převést darem obci Čáslavice pozemek par. č. 841 ostatní plocha, silnice o výměře 12 155 m2, pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - parcely původ Pozemkový katastr (PK) par. č. 841 o výměře 58 m2 a část pozemku par. č. 834 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Čáslavice;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemek par. č. 841 ostatní plocha, silnice o výměře 12 155 m2, pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - parcely původ Pozemkový katastr (PK) par. č. 841 o výměře 58 m2 a část pozemku par. č. 834 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Čáslavice z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Čáslavice.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín prosinec 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz