Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2007-50

RK-21-2007-50.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-21-2007-50
NázevDarování pozemku v k. ú. a obci Nové Syrovice
Zpracoval Z. Maštera
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost obce převést do jejího vlastnictví pozemek pro výstavbu rodinných domů.
Vysočina je na základě zákona 157/2000 Sb. o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů a Rozhodnutí Ministerstva dopravy a spojů č. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001 vlastníkem pozemku par. č. 90/1-zahrada o výměře 2 730 m2 v k. ú. a obci Nové Syrovice. Tento pozemek byl svěřen do správy Ústavu sociální péče Nové Syrovice, příspěvkové organizaci.
Na kraj se obrátila obec Nové Syrovice se žádostí o bezúplatný převod nebo prodej tohoto pozemku za symbolickou cenu z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Nové Syrovice. Obec Nové Syrovice hodlá na tomto pozemku a na některých sousedních pozemcích provést výstavbu rodinných domků včetně inženýrských sítí k nim. Na základě usnesení Zastupitelstva obce č. 2/2007 ze dne 10. 4. 2007 hodlá obec tyto pozemky převést na stavebníky "za ceny vynaložených nákladů, tj za symbolickou cenu". Část zápisu z jednání zastupitelstva obce je obsahem materiálu RK-21-2007-50 př.1
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žádaný pozemek převést do vlastnictví obce, protože není pro potřeby kraje a jeho organizací nezbytně potřebný. Pozemek bude využit pro zástavbu rodinnými domy. Případná kompenzace za navrhovaný převod formou poskytnutí náhradního bytu pro nájemníky užívající byt v areálu ÚSP byla ověřována s negativním výsledkem. Obec dle sdělení starosty obce obec nevlastní žádné byty.
Po konzultacích odbor majetkový předkládá radě kraje návrh na převod bezúplatný - dar obci.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování pozemku par. č. 90/1-zahrada o výměře 2 730 m2 v k. ú. a obci Nové Syrovice z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Nové Syrovice a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem tento pozemek z vlastnictví kraje do vlastnictví obce Nové Syrovice.
StanoviskaSouhlasné stanovisko Ústavu sociální péče Nové Syrovice, příspěvkové organizace ze dne 2. 4. 2007 s převodem tohoto pozemku do vlastnictví obce Nové Syrovice.
OSVZ: Předmětný pozemek parc. 90/1, vedený na LV 38 pro k. ú. a obec Nové Syrovice leží mimo vlastní areál ústavu. Je využíván jako zahrada k pěstování zeleniny v rámci pracovní terapie klientů. K tomuto účelu bude možné využít jiné plochy v rámci areálu ústavu, a proto se jedná o majetek, jehož využití není do budoucna v zařízení nezbytné. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví nemá výhrady k návrhu na jeho převod do vlastnictví obce. Jako doplňující informaci uvádíme, že v Nových Syrovicích potřebujeme získat náhradní byt pro nájemníky bytu v areálu ústavu, ale pokud takový náhradní byt obec k dispozici nemá, nelze tento problém spojovat s převodem pozemku.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr darování pozemku par. č. 90/1 zahrada o výměře 2 730 m2 v k. ú. a obci Nové Syrovice z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Nové Syrovice;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemek par. č. 90/1 zahrada o výměře 2 730 m2 v k. ú. a obci Nové Syrovice z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Nové Syrovice.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. srpen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz