Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2007-53

RK-22-2007-53.doc  RK-22-2007-53pr1.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-22-2007-53
NázevMožnost podpory kraje Vysočina Zakarpatské oblasti
Zpracoval J. Nedvěd, K. Nedvědová, L. Seidl
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuHejtman kraje Vysočina pověřil s účinnosti od 25. 5. 2007 do 31. 8. 2007 Josefa Nedvěda jednáním ve věci předběžného průzkumu možné finanční nebo jiné podpory kraje Vysočina Zakarpatské oblasti.
Josef Nedvěd byl pověřen jednáním s příslušnými úřady místní samosprávy a státní správy ve výše uvedené věci s cílem získat pro následné rozhodování orgánů kraje ověřené a dostatečné podrobné informace.
Pověřený Josef Nedvěd nedisponoval podpisovým ani žádným jiným právem uzavírat za kraj Vysočina jakékoliv dohody a závazky.
Návrh řešení Uskutečněná jednání a výsledky
Jednání k výše uvedené záležitosti proběhla závěrem měsíce května 2007. Jednotlivá setkání se uskutečnila se zástupci státní správy, samosprávy a školství Zakarpatské oblasti Ukrajiny, konkrétně:
- S prvním náměstkem předsedy okresní státní správy okresu Rachiv (obdoba bývalých okresních úřadů v ČR posílená o různé kompetence v oblasti samosprávy, kompetence prvního náměstka jsou totožné s kompetencemi předsedy).
- Zprostředkovaně přes prvního náměstka telefonicky s předsedou (guvernátorem) oblastní státní správy Zakarpatské oblasti v Užhorodě.
- S vedoucím odboru investic a odboru pro zahraniční spolupráci okresní státní správy okresu Rachiv.
- Se starosty a řediteli několika obcí a škol v okresu Rachiv.

Oblasti možné podpory
Jako nejvhodnější se jednoznačně jeví podpora v oblasti školství, případně kultury, cestovního ruchu a dalších aktivit, vše je možné ve spojení se školstvím.

Jako vzorový projekt by mohl sloužit následující záměr:
Celková stavební rekonstrukce budovy základní školy nižšího stupně (1 - 4 ročník)
s následným vybavením základním zařízením, včetně postupného dovybavení technického zázemí, které je standardní ve školách v ČR (celá řada těchto škol, především pak v podhorských oblastech snese srovnání se školami v ČR před 70 - 80 roky).
Vybavením těchto škol umožníme rozšíření a specializaci výuky a odbornější zaměření
na studium jako celek, příchod a uplatnění nových, především mladších učitelů, výuku cizích jazyků, všeobecný přehled a dostupnost informací všem žákům. Vytvoří se podmínky
pro vyniknutí a uplatnění nadaných a talentovaných žáků.

Přínos pro kraj Vysočina
Navázání politických, kulturních, sportovních a dalších kontaktů s regionem, který si takovéto spolupráce váží, stojí o ní, a který ji dokáže ocenit. Na základě politických dohod navázání oboustranných podnikatelských aktivit. Možnost účasti na rozvoji země, kde si minulost, přítomnost a proevropská budoucnost podávají v neopakovatelném koloritu ruce.

Možná perspektiva pokračování v dalších letech
V Zakarpatské oblasti Ukrajiny se nachází celá řada oblastí (lokalit), které jsou odkázány víceméně samy na sebe, případně na pomoc jiných, vyspělejších a bohatších regionů Evropy. Nabídnout možnou spolupráci a případnou pomoc, lze snad ve všech oblastech lidské činnosti. Vytypovaný směr podpory do oblasti školství je podporou budoucnosti, rozvoje a vědění. Pokračování podpory vzdělávacího procesu je velice perspektivní myšlenka a dá se uplatnit v těchto oblastech od předškolní a školní mládeže až po seniory při celoživotním vzdělávání občanů (v současné době je zde neznámým pojmem). V případě schválení projektu podpory kraje Vysočina Zakarpatské oblasti lze vypracovat několik návrhů na dlouhodobou a cílenou podporu a předložit zastupitelům kraje k diskusi.

Jednání a stanoviska ukrajinské strany k tomuto záměru
Jednání se zástupci státní správy a samosprávy ukrajinské strany jsou vždy velice vstřícná a přátelská. Ve vyspělejších částech Ukrajiny již působí celá řada státních i samosprávných institucí, spolků a organizací např. z USA, Německa, Maďarska, Ruska, Polska, Švédska atd. V Zakarpatské oblasti není ještě tato záležitost tak silně rozvinuta. Vzhledem k tomu, že máme s touto částí Ukrajiny k sobě historicky, ale i současně velice blízko, má ukrajinská strana eminentní zájem na spolupráci s partnery z České republiky. Kraj Vysočina je jedním z prvních krajů v ČR, který si uvědomil důležitost navázání kontaktů s tímto regionem
na východ od naší republiky. Obyvatelé zmíněné části Ukrajiny jsou podstatně ekonomicky zaostalejší za Českou republikou a snad právě proto kladou větší důraz na osobní hrdost, nicméně v případě podání pomocné ruky krajem Vysočina bude tato s povděkem přijata.

Na základě výše zmíněných jednání byl hejtmanovi kraje předán osobní dopis prvního náměstka předsedy okresní státní správy okresu Rachiv, ve kterém srdečně zve představitele kraje Vysočina k návštěvě oblasti (RK-22-2007-53, př. 1).

Proč byla vybrána zrovna tato oblast
Vytypování této části Ukrajiny jako oblasti pro možnou podporu bylo provedeno na základě několika důvodů.
- Zakarpatská oblast Ukrajiny patří mezi nejchudší, nejméně rozvinuté a nejméně podporované oblasti Ukrajiny
- Okres Rachiv se nachází ve východní, horské části Zakarpatské oblasti a patří v rámci regionu mezi nejméně rozvinuté (nejchudší) okresy.
- Geograficky, historicky a složením obyvatelstva je nám tato oblast jednoznačně nejblíže.
- V Zakarpatské oblasti je v současné době nepřeberná řada odvětví, kde je možné "investovat" (zúčastnit se rozvoje) do celé řady oblastí - kultura, školství, životní prostředí, infrastruktura, turistický průmysl, přírodní zdroje, lidský potenciál atd.
- Zakarpatská oblast Ukrajiny je euroregion velkého evropského významu. V současné době je zde ještě prostor podílet se na formování a rozvoji tohoto regionu.

Základní geografické údaje
- Ukrajina
o Rozloha 607 000 km2
o Počet obyvatel 48 mil.
o Rozdělení na 25 oblastí (krajů), samospráva není tak výrazná jak v ČR
- Zakarpatská oblast (kraj) - Podkarpatská Rus
o Rozloha 12 800 km2
o Počet obyvatel 1 400 000
o Administrativní centrum Užhorod, počet obyvatel 130 000
o Oblast rozdělena na 13 rajónů (okresů)
- Rachivskij rajon
o Rozloha 1 900 km2
o Počet obyvatel 90 000
o Počet sídel 25
o Rachiv 17 000 - 18 000 obyvatel

Zástupci všech politických klubů Zastupitelstva kraje Vysočina a ředitelka Krajského úřadu kraje Vysočina byli hejtmanem s návrhem možné finanční nebo jiné podpory v Zakarpatské oblasti seznámeni.

Navrhuje se přijmout pozvání ukrajinské strany a oblast možné podpory osobně navštívit a zmapovat. Této návštěvy by se zúčastnili hejtman, zástupci všech politických klubů zastupitelstva (za každý klub 2), ředitelka úřadu, zástupce OSH a Josef Nedvěd (koordinátor projektu). Navrhujeme směřovat tuto návštěvu do 2. poloviny měsíce srpna (25. - 28. 8. 2007). Této delegaci by předcházela přípravná návštěva ve výše uvedené oblasti v polovině měsíce července 2007, které by se zúčastnil zástupce politické reprezentace kraje Vysočina a Josef Nedvěd.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zmapováním možnosti finanční nebo jiné podpory kraje Vysočina Rachivskému rajónu v Zakarpatské oblasti včetně možného navázání partnerských vztahů.
Odpovědnost OSH, Josef Nedvěd
Termín 31. 8. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz