Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2007-17

RK-22-2007-17.doc  RK-22-2007-17pr1.xls
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-22-2007-17
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí na ochranu biodiverzity v kraji Vysočina
Zpracoval I. Koutníková
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuV současné době je v péči kraje Vysočina 122 přírodních rezervací a přírodních památek. Péče o přírodní a přírodě blízké biotopy a ohrožené rostlinné a živočišné druhy vyplývá ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění. ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění. Bez vhodné péče by na těchto lokalitách došlo k nežádoucím změnám, které by měly za následek vyhynutí chráněného společenstva nebo zvláště chráněných druhů (popř. jejich místních populací). Tyto procesy by znamenaly snížení biodiverzity jak na regionální, tak i národní úrovni.
Kraj je možným příjemcem podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 pro oblast podpory 6.2 - Podpora biodiverzity. Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Problémem je, že se jedná o opatření na pozemcích v soukromém vlastnictví (kdy vlastník nemá zájem či možnost obhospodařování tohoto pozemku). Pokud kraj nemá právní vztah k pozemku na úrovni vlastnictví nebo nájmu, musí disponovat smlouvou s vlastníkem pozemku, ve které vlastník vyjádří souhlas s realizací opatření na jeho pozemku a umožní konečnému kraji i následnou péči a údržbu realizovaného opatření po dobu nejméně 5 let.
Navrhovaná oblast podpor umožní ochranu biologické rozmanitosti jak na úrovni stanovišť, tak na úrovni ochrany ohrožených druhů rostlin a živočichů.
Realizace této oblasti podpory je součástí naplňování cílů stanovených ve Státní politice životního prostředí 2004 - 2010, Státním programu ochrany přírody a krajiny ČR, Strategii ochrany biologické rozmanitosti České republiky a Strategii udržitelného rozvoje České republiky.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje, aby Rada kraje Vysočina, na základě výše uvedeného popisu schválila projektový záměr. Odbor životního prostředí pak zahájí práce na přípravě projektu s pracovním názvem "Biodiverzita" a na zpracování žádosti o spolufinancování projektu z Operačního programu životní prostředí 2007 - 2013. Součástí přípravných prací bude i vyjednávání s vlastníky dotčených pozemků.
Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory navrhujeme pro péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Protože pro péči o lokality v přírodních památkách a rezervacích jsou rozpočtovány prostředky v krajském rozpočtu, použila by se část těchto prostředků na kofinancování spoluúčasti kraje. Celý projekt by v součtu neměl mít dopad na prostředky rozpočtované krajem do této oblasti (s výjimkou nutnosti překlenutí období mezi výdaji kraje a proplacením z prostředků OPŽP).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr "Biodiverzita";
ukládá
OŽP dopracovat projektovou žádost.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz