Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2007-16

RK-22-2007-16.doc  RK-22-2007-16pr1.xls
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-22-2007-16
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z operačního programu Životní prostředí na území NATURA 2000 v kraji Vysočina
Zpracoval I. Koutníková
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuDne 28. 4. 2004 nabyla účinnosti novela zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, kterou byly do českého právního řádu transponovány povinnosti, plynoucí pro členské státy EU ze směrnic 79/409/EHS (o ptácích) a 92/43/EHS (o stanovištích). Nejvýznamnější z těchto povinností je vytvoření soustavy chráněných území evropského významu, zvané Natura 2000. Cílem této soustavy je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast. Národní seznam evropsky významných lokalit byl schválen Nařízením vlády č. 132/2005 Sb., kterým se stanoví národní seznam evropsky významných lokalit. Ten je v současné době projednáván Evropskou komisí. Po schválení evropského seznamu a jeho zveřejnění ve Sbírce zákonů nastane krajským úřadům povinnost do šesti let vyhlásit lokality za zvláště chráněná území v rámci stávajících kategorií zvláště chráněných území nebo zajistit jejich smluvní ochranu. Zároveň krajské úřady mají zajistit ochranu a péči o tato území.
Pro realizaci těchto aktivit je možné využít finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 pro oblast podpory 6.1 Implementace a péče o území Natura 2000.
V rámci intervence 6.1 operačního programu Životní prostředí bude možno podporovat projekty zaměřené na opatření spojená s implementací soustavy Natura 2000 včetně monitoringu zvláště chráněných území, vybraných území soustavy Natura 2000 a stavu populací rostlinných a živočišných druhů.
Ve správním území kraje Vysočina (mimo chráněné krajinné oblasti - CHKO) se jedná o 56 území Natury 2000.
Podpora v rámci prioritní osy 6 bude poskytována formou dotace z prostředků ERDF s maximální hranicí do 85 % celkových způsobilých výdajů u projektů předkládaných veřejnými subjekty. Podpora z prostředků Státního fondu životního prostředí je možná až do výše 4 % způsobilých výdajů, podpora z prostředků státního rozpočtu až 1% celkových způsobilých výdajů.
Realizace této oblasti podpory je součástí naplňování cílů stanovených ve Státní politice životního prostředí 2004 - 2010, Státním programu ochrany přírody a krajiny ČR, Strategii ochrany biologické rozmanitosti České republiky a Strategii udržitelného rozvoje České republiky.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje, aby Rada kraje Vysočina schválila projektový záměr. Na základě výše uvedeného popisu pak odbor životního prostředí zahájí práce na přípravě projektu s pracovním názvem "Implementace a péče o území NATURA 2000 v kraji Vysočina" a připraví žádost o spolufinancování projektu z Operačního programu životní prostředí 2007 - 2013.
Jak bylo naznačeno v části "popis problému", jedná se o vyřešení úkolů, které kraj musí v souladu s legislativou splnit. Protože 16 lokalit se kryje s již vyhlášenými zvláště chráněnými územími, na které jsou rozpočtovány prostředky z krajského rozpočtu, použila by se částka na potřebnou spoluúčast kraje z tohoto zdroje. Pokud ne, tak se prostředky vrátí do rozpočtu a krytí půjde z rezervy. Celý projekt by v součtu neměl mít dopad na prostředky věnované krajem do této oblasti (s výjimkou nutnosti překlenutí období mezi výdaji kraje a proplacením z prostředků OPŽP).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr "Implementace a péče o území NATURA 2000 v kraji Vysočina";
ukládá
OŽP dopracovat projektovou žádost.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz