Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2007-40

RK-21-2007-40.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-21-2007-40
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci - příprava budoucích osvojitelů a pěstounů, poradní sbor
Zpracoval M. Hošková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNovelou zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, účinnou od 1. 6. 2006, byla dle § 11 odst. 2 převedena realizace přípravy budoucích osvojitelů a pěstounů z městských úřadů na krajské úřady. Ty zajišťují přípravu fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny k přijetí dítěte do rodiny a poskytují těmto osobám poradenskou pomoc související s osvojením dítěte nebo svěření dítěte do pěstounské péče včetně speciální přípravy k přijetí dítěte pěstounem na přechodnou dobu. Skládá se z následujících bodů:


Rozsah (hod)
Úvodní otázky a seznámení
1
Náhradní rodinná péče (+beseda s pěstouny nebo osvojiteli)
1,5
Návštěva úst. zařízení
1,5
Beseda o návštěvě
0,5
Pediatrie
3
Vývojová psych.,citová deprivace,
1,5
Vývoj dítěte, rodina, přístup k dítěti se spec.potřebami, budování cit.pouta
2,5
1. jednodenní setkání











2. víkendové soustředění společně s náhradními rodinami - 18 hodin

3. individuální rozhovor s psychologem - 2 hodiny


Dále dle § 38a odst. 1.,2.,3., hejtman kraje zřizuje pro účely zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče jako zvláštní orgán kraje poradní sbor.
Poradní sbor doporučuje pro určité dítě vedené v evidenci krajského úřadu vhodné žadatele vedené krajským úřadem nebo ministerstvem v evidenci žadatelů.
Hejtman kraje jmenuje a odvolává předsedu poradního sboru, jeho zástupce a ostatní členy poradního sboru. Tajemníkem poradního sboru je zaměstnanec kraje zařazený do krajského úřadu, který vykonává činnost na úseku sociálně-právní ochrany. Tajemník je členem poradního sboru.
Poradní sbor tvoří odborníci působící v oblasti sociálně-právní ochrany. Zejména jde o odborníky z oboru pediatrie, psychologie, pedagogiky, zástupce školských, zdravotnických nebo sociálních zařízení pro výkon ústavní výchovy, zaměstnance krajského úřadu a OÚ III. zařazené na úseku sociálně-právní ochrany.

V letošním roce došlo ke zrušení účelové dotace, kterou se hradily výdaje spojené s realizací poradních sborů a přípravy pro budoucí osvojitele a pěstouny. V souvislosti s tím byl navýšen rozpočet krajského úřadu o příspěvek na výkon státní správy pro kraje v roce 2007 pro financování této činnosti.
V rámci realizace přípravy pro letošní rok již jedna příprava proběhla. Do konce roku plánujeme realizovat ještě další 2 přípravy.
Návrh řešení V průběhu roku 2007 je pravidelně v měsíčních intervalech zasílán Ministerstvem financí ČR příspěvek na výkon státní správy, který obsahuje také prostředky pro financování výše uvedených činností. S ohledem na to, že je v tomto příspěvku zahrnut zdroj na krytí poradních sborů a přípravy budoucích osvojitelů a pěstounů, je nutné provést rozpočtové opatření tak, aby bylo možné v tomto roce začít čerpat prostředky na již realizovanou přípravu i realizované poradní sbory.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 13. 6. 2007 je 20 660 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu kapitoly Sociální věci, § 4339 Ostatní sociální péče a pomoc rodině a manželství, položky 5169 - Nákup ostatních služeb o 350.000 Kč a položky 5173 - Cestovné o částku 1.000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje v celkové částce 351.000 Kč, s určením pro přípravy budoucích osvojitelů a pěstounů a poradní sbor.
Odpovědnost OSVZ, OE
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz