Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2007-20

RK-21-2007-20.doc  RK-21-2007-20pr1.tif
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-21-2007-20
NázevProstorové podmínky Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí
Zpracoval M. Vašíčková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuŘeditel Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí, ul. Čechova 30, příspěvkové organizací kraje, (dále jen ZŠ a PrŠ) upozornil odbor školství, mládeže a sportu (dále jen OŠMS) na nutnost řešení nevyhovujících podmínek pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v souvislosti s novými legislativními předpisy. Město Velké Meziříčí nabídlo kraji Vysočina možnost využití prostor detašovaného pracoviště Základní školy Velké Meziříčí, ul. Sokolovská, (1. stupeň ZŠ) na ulici Poštovní 3. Rada kraje Vysočina pověřila odbor školství, mládeže a sportu usnesením č. 0044/01/2006 k dalším jednáním s Městem Velké Meziříčí. Ze strany Města Velké Meziříčí byl navržen termín dalšího jednání na březen 2007. Toho jednání se zúčastnili za kraj Vysočina zástupci OŠMS a odboru majetkového a na straně druhé vedoucí odboru školství a kultury Ing. Pavel Stupka, vedoucí odboru výstavby a regionálního rozvoje města Velké Meziříčí a ředitel ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí, Čechova 30. Z předložené projektové studie a stanovisek zástupců Města Velké Meziříčí vyplynul závěr - posoudit nutné investice do rekonstrukce nabízených prostor a předložit Radě kraje Vysočina možné varianty řešení. Odbor majetkový kraje Vysočina předložil předběžnou kalkulaci nutných nákladů na rekonstrukci budovy školy v ulici Poštovní 3 v celkové výši 5 900 000 Kč. Po provedení předběžné kalkulace následovalo další jednání zástupců rady kraje Vysočina a odboru školství, mládeže a sportu se starostou města Velké Meziříčí. Předmětem jednání byla nabídka kraje městu k převzetí zřizovatelské funkce k Základní škole a Praktické škole Velké Meziříčí spojená s návrhem zafinancování nutných oprav budovy na ul. Poštovní 3 krajem. Dopisem ze dne 25. 5. 2007 sdělilo Město Velké Meziříčí záporné stanovisko rady města Velké Meziříčí k převzetí zřizovatelské funkce k Základní škole a Praktické škole, Velké Meziříčí, Čechova 30, dle materiálu RK-21-2007, př. 1.
Návrh řešení ZŠ a PrŠ v současné době využívá část budovy, která je majetkem města Velké Meziříčí, na ulici Čechova 30, (v druhé části budovy sídlí stacionář). Protože prostorové podmínky školy jsou omezené - chybí odborné pracovny pro žáky, dílny pro chlapce a šicí dílna pro dívky, relaxační koutky ve třídách, absolutně neodpovídá legislativě sociální zařízení pro žáky i personál, chybí WC pro vozíčkáře, které škola vzdělává, učitelé nemají sborovnu, sedí ve společném prostoru odborné učebny - kuchyňky, která slouží pro výuku vaření, z těchto důvodů nemůže ředitel školy přijímat další žáky se zdravotním postižením. Navíc je ze strany města vyvíjen tlak na ředitele školy k opuštění pronajatých prostor pro budoucí rozšíření stacionáře.
Z výše uvedených důvodů OŠMS navrhuje řešit nevyhovující prostorové podmínky školy:
Varianta:
A/ Jednat se zástupci města Velké Meziříčí a Oblastní charity Žďár nad Sázavou jako provozovatelem denního stacionáře Nesa o možnosti uvolnění prostor využívaných denním stacionářem pro potřeby ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí. Pokud by došlo k jejich uvolnění, byly by potřeby ZŠ a PrŠ pokryty v souladu s legislativou.

B/ Jednat s městem Velké Meziříčí o podmínkách možného spolufinancování nejdůležitějších oprav budovy na ul. Poštovní 3, nutných k zahájení provozu ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí.

C/ Umístit ZŠ a PrŠ do budovy Střední školy řemesel a služeb Velké Meziříčí, která je v majetku kraje. Tato varianta je však pouze výhledová. V současné době ani v nejbližších 2 - 3 letech na uvedené škole nejsou volné prostory.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
PaedDr. Martinu Matějkovou, odbor školství, mládeže a sportu a odbor majetkový k dalšímu jednání s městem Velké Meziříčí.
Odpovědnost OŠMS, odbor majetkový
Termín do 31. 7. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz