Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2007-06

RK-21-2007-06.doc  RK-21-2007-06pr1.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-21-2007-06
NázevStavební záměr Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT a rekonstrukce instalací
Zpracoval P. Čermák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se projednání stavebního záměru obnovy vnitřních instalací Muzea Vysočiny Třebíč a změnu názvu akce.
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, sídlí v historickém objektu zámku v Třebíči, který je součástí areálu bývalého benediktinského kláštera s kostelem sv. Prokopa a který byl nařízením vlády č. 337/2002 Sb., s účinností od 1. srpna 2002, prohlášen za národní kulturní památku. Celý objekt zámku prošel významnou rekonstrukcí před 60 lety, při které byly provedeny opravy exteriéru i interiéru zámku a jeho statická sanace. Z této doby pocházejí také vnitřní instalace. V rozpočtu kraje pro rok 2007 je v příloze M3 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v kulturních zařízeních schválena akce Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT s předpokládanou částkou 2,5 mil. Kč. Při přípravě akce bylo zjištěno, že se všechny vnitřní instalace nacházejí na hranici své životnosti a bude vhodnější tyto instalace obnovovat současně s vytápěním. Odbor majetkový zadal zpracování stavebního záměru v rozsahu obnovy všech vnitřních instalací.
Toto komplexní řešení úzce navazuje i na záměr uvolnit některé prostory v muzeu vymístěním uložených sbírkových předmětů a rozšířit výstavní prostory.
Usnesením 0679/15/2006/RK schválila rada kraje zpracování záměru rekonstrukce školní budovy zrušené Střední průmyslové školy stavební na Kosmákově ul. 66/1319 v Třebíči pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen. Důvodem pro navržený postup je skutečnost, že Muzeum Vysočiny Třebíč se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro uložení a správu sbírkových předmětů. V současné době je zpracována koncepce nových zámeckých expozic v objektu zámku v Třebíči a tím související zrušení expozic stávajících, vymístění kanceláří a přestěhování depozitářů do odpovídajících nových prostor.
Návrh řešení Návrh řešení předpokládá postupnou realizaci obnovy veškerých vnitřních instalací a stavebních zásahů, vedoucích k maximální možné obnově a regeneraci historického objektu zámku Třebíč tak, aby se minimalizovaly nevhodné novodobé výtvarné, případně konstrukčně technické zásahy. To umožní i následné zřízení nových zámeckých expozic. V rámci obnovy je uvažováno s instalací požární signalizace a doplnění slaboproudých rozvodů. O této stavebně konstrukční obnově se uvažuje s ohledem na nutnost provedení kompletní opravy veškerých vnitřních instalací, které se v součastné době nacházejí již na hranici svojí životnosti. Návrh usnesení předpokládá:
* schválit stavební záměr Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT a rekonstrukce instalací
* schválit změnu názvu akce "Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT", uvedené v příloze M3 rozpočtu, na nový název "Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT a rekonstrukce instalací - západní část".
Změna názvu akce umožní část prostředků plánovaných k prostavění v letošním roce využít na zpracování projektové dokumentace pro přípravu realizace v roce 2008, pro I. etapu - západní část.
Realizací stavebního záměru kraj zajistí obnovu všech vnitřních instalací, zpřístupnění hlavní zámecké budovy veřejnosti a obnovu národní kulturní památky.
StanoviskaOdbor kultury a památkové péče nemá k předloženému návrhu řešení námitek. Obnova vnitřních instalací na hranici životnosti a provedení stavebních zásahů směřujících k odstranění nevhodných utilitárních stavebních úprav provedených v minulosti, není v rozporu se zájmy státní památkové péče.
Odbor ekonomický nemá připomínky ke změně názvu akce s tím, že finanční krytí investiční a neinvestiční části rozpočtu akce bude řešeno změnou rozpisu rozpočtu v rámci přílohy M3.
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace - stavební záměr obnovy vnitřních instalací Muzea Vysočiny Třebíč se plně ztotožňuje s koncepčními záměry muzea, jejichž hlavním cílem je zpřístupnění hlavní zámecké budovy v nových expozicích návštěvníkům tak, aby vytvořily vnitřně provázaný celek, s vazbami na historický objekt, a též aby si návštěvník při prohlídce uvědomil jak bohatý a hodnotný areál před sebou má. Nedílnou součástí celkového postupu bude i nutné vymístění depozitářů, muzejních dílen a pracoven do jiné budovy a z toho vyplývající vzájemná koordinace plánovaných stavebních obnov dotčených objektů.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* stavební záměr Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT a rekonstrukce instalací dle materiálu RK-21-2007-06 př. 1;
* změnu názvu akce "Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT", uvedené v příloze M3 rozpočtu, na nový název "Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT a rekonstrukce instalací - západní část".
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 19. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz