Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2007-28

RK-19-2007-28.doc  RK-19-2007-28pr1.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-19-2007-28
NázevDeklarace partnerství pro potřeby projektu společnosti Transparency International o. p. s., "Boj proti korupci při užívání prostředků ze strukturálních fondů EU"
Zpracoval E. Janoušková
Předkládá S. Zikmundová
Počet příloh
Popis problémuSpolečnost Transparenty Internationl o. p. s., se v České republice dlouhodobě zabývá realizací programů a dalších aktivit, zaměřených mimo jiné na potírání korupčního jednání a na transparentní, efektivní a hospodárné využívání prostředků ze Strukturálních fondů Evropské unie. V rámci realizace dalšího záměru v oblasti vzdělávání úředníků územně samosprávných celků předložila společnost Transparenty International o. p. s. (dále jen TIC) Evropské komisi - Úřadu pro odhalování podvodů "European Anti-Fraud Office" (dále jen OLAF) žádost o finanční podporu projektu "Boj proti korupci při užívání prostředků ze strukturálních fondů EU". OLAF tento projekt schválil v prvním kole a nyní požaduje doložení předběžného zájmu o tento druh školení. Z toho důvodu se na vedení úřadu obrátili zástupci společnosti TIC se žádostí o oficiální deklaraci našeho zájmu zúčastnit se tohoto vzdělávacího projektu. Cílem projektu je vytvořit vzdělávací modul a následně vyškolit vybrané krajské úředníky v oblasti zvyšování průhlednosti a zavádění protikorupčních nástrojů do systému distribuce a využívání prostředků ze strukturálních fondů. Školení by bylo finančně kryto z prostředků OLAF a uskutečnilo by se v průběhu roku 2008. TIC je akreditovanou školící institucí a opakovaně školí státní a krajské úředníky.
Návrh řešení S ohledem na potřebu zvýšit povědomí úředníků o problematice korupce a získat dovednosti včas a správným způsobem reagovat na rizika nebo situace, které mohou vést nejen k poškození rozpočtu Evropského společenství, ale i k poškození rozpočtu kraje, se doporučuje zapojení Krajského úřadu kraje Vysočina do vzdělávacího projektu "Boj proti korupci při užívání prostředků ze strukturálních fondů EU" se statutem partnera v případě, že bude projekt realizován. Zároveň se doporučuje oficiálně deklarovat předběžný zájem Krajského úřadu kraje Vysočina pro potřeby prokázání dostatečného množství potenciálních příjemců výstupu projektu.
Deklarace partnerství pro potřeby projektu a rozhodnutí o zapojení kraje Vysočina jako partnera projektu je v souladu s § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb. o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o zapojení kraje Vysočina jako partnera projektu dle materiálu RK-19-2007-28, př. 1.
Odpovědnost odbor interního auditu
Termín 30. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz