Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-69

RK-20-2007-69.doc  RK-20-2007-69pr2.doc
Číslo materiálu69
Číslo jednacíRK-20-2007-69
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví v souvislosti s vybudováním kardiologického pracoviště v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci
Zpracoval D. Buřičová, J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDne 18. 9. 2001 bylo na žádost nemocnice v Jihlavě projednáváno Českou kardiologickou společností zřízení pracoviště invazivní kardiologie. Výbor České kardiologické společnosti v souladu s koncepcí kardiologie (Národní karidovaskulární program) doporučil vznik nového pracoviště v Jihlavě.
Nejbližší stávající pracoviště invazivní a intervenční kardiologie jsou v Praze (7 x), v Brně (3x), v Českých Budějovicích (1x), Pardubicích (1x) a Hradci Králové (1x). Dále je v ČR pracoviště v Plzni (1x), Olomouci (1x), Ostravě (2x) a Českém Těšíně (1x). Každé pracoviště musí mít spádovou oblast alespoň 500 tis. obyvatel. Síť těchto pracovišť je v současné době dle stanoviska Komise pro posuzování rozmístění přístrojů vybrané zdravotnické techniky (dále jen Komise) dostatečná, kromě kraje Vysočina, Karlovarského kraje a severní části Olomouckého kraje.
Projednávání zřízení kardiocentra iniciovala Nemocnice Jihlava, která s ohledem na nákladnost vybavení pracoviště (cca 30 mil. Kč) a vzhledem k neexistujícímu personálnímu vybavení pro tento obor v kraji požádala radu kraje o souhlas se záměrem pronájmu nebytových prostor pro provozování nestátního zdravotnického zařízení za účelem provádění invazivní kardiologie jako předmětu činnosti specifikovaného ve smlouvě o nájmu.
Rada kraje Vysočina svým usnesením č. 0322/11/2005/RK tento záměr pronájmu nebytových prostor o celkové výměře 342,52 m2 v 1. nadzemním podlaží v budově diagnostického pavilonu v Jihlavě, Vrchlického 59 - objekt na par. č. 4630/59 v KÚ Jihlava, na pozemku par. č. 4380/22 pro provozování nestátního zdravotnického zařízení za účelem provádění invazivní kardiologie schválila.
Nájemné bylo navrženo ve výši 715,- Kč á m2/rok (tj. ročně 244 901,80 Kč) s možností úpravy nájemného o míru inflace a samostatné úhrady služeb spojených s užíváním nebytových prostor a to na dobu 5 let s tříměsíční výpovědní lhůtou dle podmínek stanovených v § 9 zákona č. 119/1990 Sb. o nájmu a podnájmu nebytových prostor, v platném znění.
Záměr pronájmu byl zveřejněn na úřední desce v termínu od 23. 3. 2005 do 25. 4. 2005. Zájem o pronájem nebytových prostor předložily společnosti TEAM CARDIO - 5 s.r.o., Běhounkova 2534/67, Praha 5, IČ 27203409 a Kardiocentrum Vysočina CZ, a.s., Náměstí Čsl. Armády 26, Hluboká nad Vltavou, IČ 26088266.
Nabídky obou uchazečů, včetně porovnání nabídek uchazečů o pronájem nebytových prostor v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci pro provozování invazivní kardiologie a kompletního hodnocení Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, byly předloženy na jednání rady kraje dne 21. 6. 2005. Rada kraje svým usnesením č. 874 odložila rozhodnutí o pronájmu nebytových prostor a zároveň uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajistit další expertní posouzení nabídek.
Následně byly nabídky posouzeny a s ohledem na shodné závěry 4 expertních analýz rada kraje usnesením 1093/26/2005/RK souhlasila s pronájmem nebytových pro Kardiocentrum Vysočina CZ, a. s., Náměstí Čsl. Armády 26, Hluboká nad Vltavou. Na základě usnesení rady kraje ze dne 23. 8. 2005 č. 1093/26/2005/RK byla uzavřena nájemní smlouva na dobu určitou od 1. 9. 2005 do 31. 8. 2010.
Pro stavbu "Kardiologie - Nemocnice Jihlava" má Kardiocentrum Vysočina CZ, a.s. (dále jen Kardiocentrum) platné stavební povolení, které vydal SÚ Magistrátu města Jihlavy 21. 11. 2005, Č.j. SÚ/05/5442. Dne 30. 1. 2007 bylo zahájeno přejímací řízení pro tuto stavbu, kde objednatelem je Kardiocentrum Vysočina CZK a.s. a zhotovitelem jsou Pozemní stavby Jihlava, spol. s.r.o. Projektovou dokumentaci zpracoval Atelier Penta v.o.s., Mrštíkova 12, 586 01 Jihlava a místem stavby je Diagnostický pavilon, atrium - pozemek par. č. 4380/29 k.ú. Jihlava.
Návrh řešení Naprostá většina pacientů Kardiocentra bude následně hospitalizována v Nemocnici Jihlava a vzhledem k tomu je nutné přizpůsobit část interního oddělení novým podmínkám.
Interní oddělení má v současné době 124 lůžek. Nemocnice provede změnu, která spočívá ve vzniku samostatného kardiologického oddělení a to vyčleněním 54 lůžek (z toho 6 lůžek koronární JIP a dalších 20 JIP lůžek kardiologických s nejnižším TISS výkonem) ze stávajícího interního oddělení, na kterém zůstane 64 lůžek pro standardní péči a 6 lůžek JIP. Tato změna přináší rovněž požadavky na nezbytné investiční výdaje a to jak stavební (2 mil. Kč), tak přístrojové. Celkem se předpokládají investiční výdaje ve výši cca 20 mil. Kč. Další přístrojové vybavení dodá v souladu se svou nabídkou Kardiocentrum.
Přestože kraj poskytuje ročně na běžný investiční vývoj nemocnic dotaci ve výši cca 80 mil. Kč, jde zřízení nového kardiologického oddělení se specializovanou péčí v Nemocnici Jihlava nad rámec tohoto běžného investičního rozvoje, protože péče na tomto oddělení bude poskytovaná pro celou spádovou oblast 500 000 obyvatel kraje. Nemocnice požádala kraj dopisem uvedený v príloze EK-20-2007-69, př. 2 o 26 mil. Kč na úhradu investic v souvislosti s vybavením nového oddělení. Tato žádost byla posouzena odborným konzultantem, který doporučil v této fázi investici ve výši 18 mil. Kč na přístrojové vybavení a 2 mil. Kč na stavební investice.
Radě kraje se proto navrhuje doporučit zastupitelstvu schválit poskytnutí dotace ve výši 20 mil. Kč na nákup přístrojového vybavení nezbytného pro nasmlouvání nového kardiologického pracoviště nemocnice a související stavební úpravy. Poskytnuté finanční prostředky budou uvolňovány nemocnici na základě předložených faktur.
Za předpokladu, že bude navrhovaná dotace pro nemocnici schválena, doporučujeme, aby nad rámec Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina, byla pro všechny veřejné zakázky vyhlašované v souvislosti se zřízením kardiologického oddělení stanovena povinnost zadavatele vyžádat si do hodnotící komise zástupce zřizovatele a dále aby byly způsob zadání a příslušná dokumentace posouzeny věcně příslušným odborem.

Zdravotní pojišťovny k navrhovanému počtu lůžek prozatím nevydaly konečné stanovisko.
Nemocnice ve spolupráci s Kardiocentrem provedla předběžný výpočet ročního výkonu obou oddělení v bodech podle výše popsaného záměru, který je radě předkládán v příloze
RK-20-2007-69, př. 1.
S požadavky nemocnice byla obeznámena i Zdravotní komise Rady kraje Vysočina dne 6. 6. 2007.
StanoviskaStanovisko ekonomického odboru:
Zřízení pracoviště intenzivní kardiologie v prostorách Nemocnice Jihlava a jeho provozování Kardiocentrem Vysočina CZ, a.s. si dle předloženého materiálu vyžádá mimořádné výdaje z rozpočtu kraje ve výši 26 035 tis. Kč, které mají nemocnici umožnit pořízení především zdravotnické techniky pro nově vzniklé kardiologické oddělení jako nezbytného předpokladu k poskytování specializované zdravotní péče pro spadové území kraje. Provozování specializovaného pracoviště pro léčbu kardiovaskulárních chorob v kraji privátním subjektem předpokládá uzavření smlouvy se zdravotními pojišťovnami o úhradách této zdravotní péče. Stejná situace se dotýká i fungování kardiologického oddělení nemocnice. Je třeba, aby i v tomto případě platilo, že tato finančně náročná investice bude znamenat jednoznačně prorůstový efekt pro ekonomiku provozu a finanční hospodaření nemocnice. V předloženém materiálu tuto informaci odbor postrádá.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, IČ 00090638 ve výši 20 000 tis. Kč na nákup přístrojového vybavení nezbytného pro nasmlouvání nového kardiologického pracoviště nemocnice a související stavební úpravy;
* schválit v rámci výdajové části rozpočtu kraje na rok 2007 zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 20 000 tis. Kč na nákup přístrojového vybavení a související stavební úpravy nového kardiologického pracoviště Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace se současným snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva ve stejném objemu 20 000 tis. Kč;
schvaluje
za podmínky schválení shora uvedeného rozpočtového opatření:
* zvýšení závazného ukazatele "Investiční dotace" pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci o 20 000 tis. Kč v souvislosti s nákupem přístrojového vybavení nezbytného pro nasmlouvání nového kardiologického pracoviště nemocnice a související stavební úpravy;
* změnu investičního plánu Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace pro rok 2007 dle materiálu RK-20-2007-69, př. 1;
ukládá
Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci povinnost vyžádat si delegování zástupců zřizovatele do hodnotících komisí na veřejné zakázky zadávané v souvislosti se zřízením nového kardiologického pracoviště, včetně povinnosti schvalování zadávací dokumentace věcně příslušným odborem.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, OSVZ, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz