Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-65

RK-20-2007-65.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-20-2007-65
NázevPilotní projekt koordinace dobrovolné pečovatelské služby v malých obcích
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPro obyvatele většiny malých obcí na Vysočině je pečovatelská služba nedostupná, protože v nich není zavedena. Tento faktor spolu s nízkou dopravní obslužností v části malých obcí vede k situacím, kdy pro obyvatele, kteří potřebují pomoc v sebeobsluze pouze v malém rozsahu, je tato pomoc nedosažitelná. V některých případech je tato skutečnost důvodem nástupu do domova pro seniory, ačkoliv mají příspěvek na péči pouze ve výši 2 000 Kč. Schopnost malých obcí financovat provoz pečovatelské služby je velmi omezená a pro kraj by zvýšení jejího rozsahu a územního pokrytí znamenalo další rozmělnění dosavadní finanční podpory. Některé obce jsou s poměrně nízkými náklady schopné zabezpečit donášku obědů nebo nákupů, ale podle nové právní úpravy by měly být schopné poskytovat úkony pečovatelské služby v plném rozsahu, včetně pomoci při osobní hygieně nebo zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. Zároveň se na ně vztahuje povinnost naplňování standardů kvality stanovených vyhláškou. Poskytování pečovatelské služby tímto způsobem se tak pro ně stává nezvládnutelným. V rámci stávajícího způsobu poskytování pečovatelské služby se nedá zabezpečit její plná dosažitelnost na území kraje.
Na druhé straně je pro řadu obyvatel malých obcí tento problém řešen prostřednictvím pomoci ochotných spoluobčanů zdarma nebo za cenu, která není příliš zatěžující. Nikdo však tuto formu pomoci nezprostředkovává, a proto není vždy k dispozici dobrovolník připravený uspokojit potřebu pomoci.
Návrh řešení Oblastní charita Třebíč a Oblastní charita Havlíčkův Brod připravily záměr zvýšení dostupnosti pomoci pro obyvatele malých obcí postavený na koordinaci dobrovolné sousedské výpomoci ve spolupráci s obecní samosprávou.

Popis projektu koordinace dobrovolné pečovatelské služby v malých obcích předložený představiteli obou charit:

Smysl projektu:
- lidé zůstávají dále ve svém přirozeném prostředí domova (neplní se DD)
- doma mohou zůstat i lidé s velmi nízkými důchody, které na prof. PS po novém roce nedosáhnou
- zachování soběstačnosti člověka v co největší míře a u dobrovolníků zároveň pocit potřebnosti a sebeuplatnění
- podpora života v malých obcích
- přirozená výchova k pomoci druhému člověku a k úctě ke stáří a potřebným

Popis projektu - na malých obcích (cca do 1000 obyvatel) většinou není žádná soc. služba. Přesto zde lidé mají soc. potřeby (nákupy, úklidy, psychosociální pomoc apod.). Na těchto obcích však (více či méně) fungují přirozené soc. vazby - pomoc od rodiny, sousedů. Výhodou našeho modelu je udržení těchto vazeb. Projet k těmto přirozeným vztahům v obci přináší podporu, udržitelnost, ocenění a úzkou spolupráci obce, farnosti a ochotných lidí. Zásadní je úspora finančních prostředků obce, kraje i státu.
Projekt předpokládá pracovní pozici koordinátora, s úvazkem 1,0 na území zhruba o velikosti okresu. Koordinátor naváže spolupráci s obcí a farností. Spolu vyhledají ochotné občany obce, kteří dle svých možností jsou ochotni se do této služby zapojit. Přínos projektu spočívá v podpoře těmto dobrovolníkům - vzdělávání, možnosti řešení problémů s koordinátorem, v udržitelnosti služeb - v případě onemocnění dobrovolníka, bez instituce koordinátora zůstává potřebný bez pomoci. Koordinátor zajistí pokračování služby.
? Příklad dobrovolníků bude "táhnout" postupně se zapojí více lidí.
? Systematicky se budou mapovat potřeby všech potřebných občanů v obci
(nejen senioři a ZP)
? Obec se podílí v projektu také finančně - ocenění dobrovolníků (finanční nebo nefinanční
ocenění) a od 2. roku i příspěvkem na náklady koordinátora (příspěvek dle velikosti obce). Tento příspěvek poslouží na zvýšené náklady dalších let. Z kraj. rozpočtu předpokládáme konstantní výši příspěvku i v dalších letech, pokud se prokáže funkčnost navrženého řešení.

Vlastní realizace projektu:
* Realizátor osloví všechny menší obce s nabídkou na rozvoj této iniciativy; počet obcí, kde budou dobrovolníci takto skutečně zapojení budou dle odhadu tvůrců projektu desítky (ale nelze odhadnout, zda to bude za rok 30 nebo 100),
* Prakticky to bude tak, že koordinátor kontaktuje starostu, řekne mu o záměru vč. jeho spolupráce v projektu = doporučení na dobrovolníky, na potřebné lidi v obci a ohodnocení dobrovolníků; za 1/2 roku, až to bude fungovat přijde také se žádostí o přísp. na činnost, kterým obec potvrdí skutečný zájem o tuto formu pomoci a který pomůže k další udržitelnosti projektu se sníženými náklady z rozpočtu kraje.
* Nejtěžší úkol - vyhledání dobrovolníků se bude odehrávat prostřednictvím p. faráře, přes osobní kontakty, spolky v obci aj. cestami.
* Poté, až se najdou dobrovolníci, tak by už to mělo fungovat v podstatě samo = dobrovolníci budou mapovat (spolu se starostou a farářem, příp. někým dalším) potřebné lidi a pomáhat jim v tom, co skutečně potřebují a nemohou si pomoci sami nebo rodinou.
* Koordinátor bude podporovat, radit a vést evidenci.
* Pilotní projekt musí být realizován po dobu celého roku, aby mohly být vyhodnoceny výsledky.

Rozpočet na 1 koordinátora:

1,0 úvazek koordinátora 180.000,- Kč/rok
odvody 63.000,- Kč
telefon, internet 17.000,- Kč
pohonné hmoty 5.000 km/rok x 3 Kč/km = 15.000,- Kč
provozní náklady ostatní 50.000,- Kč
(např. školení, opravy, pojištění aj.)
notebook s internetem a tiskárnou 25.000,- Kč

Náklady k financování pilotu
z kraje Vysočina 350 000,- Kč
Náklady charity:
pořízení automobilu, nábytku, telefonu aj. vybavení

Předkladatelé záměru jsou připraveni jej pilotně realizovat v okresech Třebíč a Havlíčkův Brod s tím, že realizace v obou okresech by představovala dotace kraje v rozsahu 700 tis. Kč.

Protože se jedná o záměr, který může přinést řešení nedostupnosti pečovatelské služby pro část území kraje nahrazením části práce profesionálních pracovníků dobrovolnou pomocí a provázáním dobrovolné pomoci s profesionální pečovatelskou službou, předkládáme záměr k diskusi v radě kraje s doporučením k podpoře pilotního vyzkoušení. Pokud z diskuse vyplyne souhlasné stanovisko rady kraje, bude záměr na jejím základě dopracován a podroben připomínkování členy Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatření dle usnesení. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Nespecifikovaná rezerva je 83 117 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout neinvestiční dotaci pro:
* Diecézní charitu Brno - Oblastní charitu Třebíč, IČ 44 99 02 60 ve výši 350 tis. Kč;
* Oblastní charitu Havlíčkův Brod, IČ 15 06 02 33 ve výši 350 tis. Kč;
s určením pro realizaci pilotních projektů koordinace dobrovolné sousedské výpomoci ve spolupráci s obecní samosprávou dle materiálu RK-20-2007-65;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu kapitoly Sociální věci § 4351 Osobní asistence, pečovatelská služba a podpora samostatného bydlení, položka 5223 neinvestiční transfery církvím a náboženským společnostem, o celkovou částku 700 tis. Kč s určením pro Diecézní Charitu Brno - Oblastní charitu Třebíč, IČ 44 99 02 60 a pro Oblastní charitu Havlíčkův Brod, IČ 15 06 02 33 při současném snížení kapitoly rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 700 tis. Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ekonomický odbor
Termín 30. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz