Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-49

RK-20-2007-49.doc  RK-20-2007-49pr1.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-20-2007-49
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu certifikace středních škol
Zpracoval K. Ubr, S. Kašpárková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuStřední školy dnes procházejí celou řadou významných změn, které před ně staví nové náročné úkoly, které musí vedoucí pracovníci škol zvládnout. Školy získaly větší autonomii, mění se jejich postavení ve vzdělávacím systému i ve společnosti, proměňuje se jejich tradiční funkce a vnitřní klima. Rychlé a rozsáhlé technické, ekonomické i sociální změny vyžadují zkvalitnění řídících a organizačních procesů zejména ve velkých středních školách, s členitou organizační strukturou a nastolují nutnost zavádění promyšleného systému řízení kvality poskytovaných služeb. Zavedení certifikovaného systému řízení kvality má pozitivní dopad na hospodaření s veřejnými zdroji, může zvýšit uplatnitelnost absolventů na trhu práce (zejména v zahraničí) a zvyšuje úspěšnost při získávání veřejných zakázek. Vlastní zavádění procesů řízení jakosti (např. dle norem ISO 9001:2000 - metodika ISO/IWA 2:2003, ISO 9004:2000, IES) však vyžaduje zvýšené úsilí pracovníků škol, kromě toho je zpravidla potřebné využít odborných poradenských služeb a uhradit náklady spojené s certifikací.
Návrh řešení Odbor školství, mládeže a sportu předkládá radě kraje k projednání návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu certifikace středních škol dle materiálu RK-20-2007-49, př. 1, s cílem zkvalitnění řídících a organizačních procesů ve velkých středních školách a na podporu těchto škol při získávání certifikátů, osvědčujících kvalitu vzdělávání.
OŠMS navrhuje, aby v roce 2007 byla podpora financována z prostředků převedených za tímto účelem z Fondu Vysočiny do rozpočtu kraje kapitoly Školství, mládeže a sportu. Ve Fondu Vysočiny byla pro rok 2007 alokována částka 2 mil. Kč za účelem vyhlášení a realizace grantového programu na podporu certifikace středních škol.
Ke zvýšení informovanosti o problematice certifikace ve školství připravuje OŠMS pro střední školy informační seminář.
Navržené zásady jsou v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina (opatření 2.1.2: Rozvoj systému regionálního vzdělávání, implementace vhodných vzdělávacích programů škol a jejich koordinace s potřebami trhu práce - cíl opatření: zabezpečení podmínek pro změnu požadavků na počáteční vzdělávání) a v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina (úkol B.1: Podpořit zavádění prvků strategického řízení do škol, opatření: Podpořit velké školy a školy s členitou organizační strukturou v získání národní či mezinárodní certifikace kvality).
StanoviskaOdbor ekonomický:
Stanovisko bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu certifikace středních škol dle materiálu RK-20-2007-49, př. 1;
* převod prostředků ve výši 2 mil. Kč z Fondu Vysočiny do rozpočtu kraje na rok 2007 kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3299 - Ostatní záležitosti vzdělávání, za účelem financování systémové podpory dle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu certifikace středních škol.
Odpovědnost OŠMS
Termín do 15. 7. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz