Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-22

RK-20-2007-22.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-20-2007-22
NázevMimosoudní vyrovnání v restitučním sporu - k. ú. Pávov
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o řešení dlouhodobého restitučního sporu s možností mimosoudního vyrovnání.
Kraj Vysočina je vlastníkem těchto nemovitostí v k.ú. Pávov, obec Jihlava: pozemky par. 1/2 - ost. plocha, manipulační plocha o výměře 5 848 m2, par. č. 1/4 - zast. plocha a nádvoří o výměře 1 174 m2, par.č. 1/5 - zast. plocha a nádvoří o výměře 644 m2, par. č. 1/6 - zast. plocha a nádvoří o výměře 360 m2, par. č. 1/7 - zast. plocha a nádvoří o výměře 202 m2, dále budovy č.p. 106 na pozemku par. č. 1/4, budovy bez č.p./č.e. - jiná stavba na pozemku par. č. 1/5, budovy bez č.p./č.e. - jiná stavba na pozemku par. č. 1/6, a budovy bez č.p./č.e. -jiná stavba na pozemku par. č. 1/7. Uvedené nemovitosti jsou vedeny na LV 2961 pro k.ú. Pávov, obec Jihlava. Nemovitosti jsou dotčeny restitučním řízením dle zákona č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, v platném znění. Oprávněnými osobami jsou Ing. Milan Hlaváček, bytem Zlín a Irena Skálová, bytem Uherské Hradiště. Restituenti v souladu se zákonem požádali tehdejšího vlastníka - Středisko praktického vyučování Jihlava, na Kopci 28 o uzavření dohody o vydání věci dle § 5 citovaného zákona. Povinná osoba dohodu ve lhůtě neuzavřela a restituenti podali u Okresního soudu v Jihlavě návrh na uzavření dohody o vydání věci na nemovitosti zapsané ve vložce čl. 108 pozemkové knihy pro k.ú. Pávov znárodněné výměrem ministerstva lesů a dřevařského průmyslu ze dne 26.2.1952. Rozsudkem Okresního soud v Jihlavě čj. 12 C 1025/96 ze dne 25. 11. 2003 bylo rozhodnuto, že kraj Vysočina jako osoba povinná (v souladu se zněním zákona č. 157/2000 Sb. - § 4) je povinen uzavřít se žalobci dohodu, kterou se každému oprávněných vydává id. 1/2 těchto nemovitostí : pozemek par. č. 1/5 o výměře 487 m2 - zastavěná plocha se stavbou na ní stojící, pozemek par. č. 1/16 o výměře 118 m2 - zastavěná plocha s ost. stavebním objektem č.p. 106 a pozemek par. č. 1/15 o výměře 15 m2 - ostatní plocha. Uvedené pozemky byly odděleny geometrickým plánem č. 337-2/2002 pro rozdělení pozemku a vyznačení budovy. Návrhy na vydání ostatních pozemků a objektů byly soudem zamítnuty. Proti uvedenému rozsudku se žalobci odvolali a Krajský soud v Brně rozsudek zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení. Rozsudek byl zrušen pro formální vady, kdy původní žalovaný Středisko praktického vyučování se sídlem v Jihlavě byl nahrazen krajem Vysočina, aniž by žalobci tuto změnu navrhli. V současné době chce Okresní soud v Jihlavě nařídit soudní jednání a vyzval kraj, resp. jeho právního zástupce o vyjádření, zda nedojde k mimosoudnímu vyrovnání.
Restituenti - žalobci prostřednictvím svého právního zástupce požádali o mimosoudní vyrovnání a předložili návrh textu dohody o mimosoudním vyrovnání. Dohoda předpokládá, že žalovaná strana zůstane vlastníkem sporných nemovitostí:
pozemku par. č. 1/13 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 126 m2, pozemku par. č. 1/4 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 729 m2,
pozemku par. č. 1/17 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 56 m2,
pozemku par. č. 1/5 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 487 m2,
pozemku par. č. 1/16 - zast. plocha s ost. stavebním objektem č.p. 106 ,
pozemku par. č. 1/15 -ost. plocha o výměře 15 m2,
pozemku par. č. 1/2 - ost. plocha o výměře 2 095 m2, v k.ú. Pávov, obec Jihlava, vzniklých dle GP 337-2/2002.
Návrh dohody předpokládá, že žalovaná strana, tzn. kraj uhradí žalobcům částku 3 000 000,- Kč , každému ze žalobců částku 1 500 000,- Kč. Dle žalobců tato částka představuje obvyklou cenu za pozemky v k.ú. Pávov. Částka 3 000 000,- představuje i náhradu za pozemky, které okresní soud ve svém nepravomocném rozsudku k vydání nepřiznal. Žalobci však dokazují, zejména odkazy na judikáty a historickou fotografii areálu firmy Bří Hlaváčkové, a.s. v Pávově, že v době znárodnění byly vystavěny budovy, jejichž existence nebyla u okresního soudu prokázána.

Vzhledem k nevyjasněným vlastnickým vztahům není ekonomické do nemovitostí investovat, tento stav trvá již od r. 1992. Tato skutečnost se odráží na stavu budov a dalších staveb, v níž probíhá praktická výuka studentů Střední školy stavební v Jihlavě. Dle ředitele školy je výuka zajišťována s největšími obtížemi, zcela nevyhovuje kotelna na pevná paliva s vysokými emisními úniky, nevyhovuje hygienické zařízení pro žáky i učitele, do části budovy musel být vydán zákaz vstupu, neboť hrozí zřícení střechy. V případě uzavření dohody o mimosoudním vyrovnání by mohly být tyto problémy okamžitě řešeny, neboť kraj by zůstal nadále vlastníkem sporných nemovitostí a mohlo by dojít po projednání v orgánech kraje k investiční výstavbě vedoucí odstranění všech závad, popř. rozšíření o nové dílny, čímž by byl vyřešen další problém odloučeného pracoviště Brněnská 65, kde výuka probíhá v pronajatých prostorech společnosti ICOM stavební a.s. Na tuto firmu bylo vyhlášeno konkurzní řízení a dosud nebylo ukončeno. Všechny tyto skutečnosti vedou k úvaze uzavřít dohodu o mimosoudním vyrovnání. Dle sdělení právního zástupce jsou žalobci odhodláni v případě neúspěchu u okresního soudu podat odvolání a využít všechny právní prostředky k získání vlastnického práva sporných nemovitostí.
Návrh řešení OM předkládá návrh ve dvou variantách.
Varianta 1 navrhuje uzavřít dohodu o mimosoudním vyrovnání mezi krajem Vysočina, na straně jedné a Ing. Milanem Hlaváčkem, bytem Zlín a Irenou Skálovou, bytem Uherské Hradiště na straně druhé, podle níž by kraji Vysočina zůstalo zachováno vlastnické právo ke sporným nemovitostem (do dohody by navíc byl začleněn pozemek par. č. 1/21 o výměře 65 m2 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojícím). Tento pozemek byl v návrhu opomenut. Dohoda by obsahovala ujednání, podle kterého se žalobci zaváží vzít zpět v celém rozsahu žalobu ze dne 27.3.1992 ve znění pozdějších změn s návrhem na zastavení soudního řízení vedeného Okresním soudem v Jihlavě pod čj. 12 C 1025/1996. Jako náhradu za nevydané nemovitosti by restituenti získali částku 3 000 000,- Kč, každý 1/2 této částky.
Tímto postupem by byl ukončen dlouholetý restituční spor a byla vytvořena podmínka pro rekonstrukci areálu odloučeného pracoviště Střední školy stavební v Jihlavě nacházející se v k.ú. Pávov. Je však třeba upozornit, že okresní soud nepravomocně rozhodl uzavřít dohodu o vydání věci pouze u částí nemovitostí. Částka navrhovaná k vyrovnání by představovala úhradu za celou výměru pozemků požadovaných restituenty v žalobě při částce cca 800,- Kč/m2.
Usnesení předpokládá rozhodnout doporučit zastupitelstvu kraje uzavřít s restituenty dohodu o mimosoudním vyrovnání.
Je potřebné uvést, že uzavřením dohody o mimosoudním vyrovnání se restituenti (okruh restituentů je v tomto případě širší o další dvě oprávněné osoby) nevzdávají svého domnělého nároku na vydání dalších nemovitostí o nichž je veden u okresního soudu v Jihlavě soudní spor podle zákona č. 229/1991 Sb., zákon půdě. Jedná se o nemovitosti navazující na výše popsané, které však pro potřeby PO nejsou nezbytné. Pozemkový úřad rozhodnutím ze dne 21. 3. 2001 rozhodl, že restituenti se nestávají podílovými spoluvlastníky nemovitostí v k. ú. Pávov. Proti tomuto rozhodnutí podali restituenti žalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě, která dosud nebyla projednávána.
Varianta 2 navrhuje pokračovat v soudním řízení a na návrh dohody o mimosoudním vyrovnání nepřistoupit. Tento postup by byl právně čistý, kdy až na konci restitučního sporu bude zřejmé, zda kraj bude povinen uzavřít dohodu o vydání věci a kterých nemovitostí se bude týkat. Představuje to však další prodlužování s nejistým koncem. Judikáty Ústavního soudu svědčí spíše ve prospěch restituentů. Nemovitosti budou dále pouze běžné udržovány a nebudou na nich probíhat žádné investiční akce a škola bude řešit situaci nevyhovujících prostor pro praktickou výuku studentů.
Usnesení předpokládá rozhodnout neuzavírat s restituenty dohodu o mimosoudním vyrovnání a pokračovat dále v soudním jednání.
StanoviskaStřední škola stavební Jihlava předpokládá ve svém dopise ze dne 2. 1. 2007 ukončení restitučního sporu formou mimosoudního vyrovnání jako předpoklad pro rekonstrukci stávajících dílen, včetně kotelny a opravy a rozšíření sociálního zařízení na odloučeném pracovišti Pávov.
Návrh usneseníVarianta 1
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít dohodu o mimosoudním vyrovnání mezi krajem Vysočina, na straně jedné a Ing. Milanem Hlaváčkem, bytem Zlín a Irenou Skálovou, bytem Uherské Hradiště na straně druhé, podle níž by kraji Vysočina zůstalo zachováno vlastnické právo k následujícím nemovitostem:
- pozemku par. č. 1/13 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 126 m2, pozemku par. č. 1/4 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 729 m2;
- pozemku par. č. 1/17 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 56 m2;
- pozemku par. č. 1/5 - zast. plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 487 m2;
- pozemku par. č. 1/16 - zast. plocha s ost. stavebním objektem č.p. 106;
- pozemku par. č. 1/15 -ost. plocha o výměře 15 m2;
- pozemku par. č. 1/2 - ost. plocha o výměře 2 095 m2;
- pozemku par. č. 1/21 - zastavěná plocha se stavbou na pozemku stojící o výměře 65 m2
v k. ú. Pávov, obec Jihlava, vzniklých dle GP 337-2/2002 s tím, že restituentům bude poskytnuta náhrada v částce 3 000 000,- Kč. Podmínkou pro uzavření této dohody je zpětvzetí žaloby ze dne 27. 3.1992 vedené u Okresního soudu v Jihlavě pod čj. 12 C 1025/1996.

Varianta 2
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout neuzavírat dohodu o mimosoudním vyrovnání mezi krajem Vysočina, na straně jedné a Ing. Milanem Hlaváčkem, bytem Zlín a Irenou Skálovou, bytem Uherské Hradiště na straně druhé a pokračovat v soudním řízení vedeném Okresním soudem v Jihlavě pod čj. 12 C 1025/1996.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 26. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz