Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-14

RK-20-2007-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-20-2007-14
NázevVyjmutí nemovitostí ze správy Střední školy stavební Třebíč a jejich vložení do správy Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se převod správy nemovitého majetku pro nové využití v resortu kultury pro umístění depozitáře muzea.
Kraj Vysočina je vlastníkem mimo jiné budovy č.p. 1319 stojící na pozemku na pozemku st. par. č. 1433/1 a pozemku st. par. č. 1433/1 v k.ú. a obci Třebíč. Tyto nemovitosti má zřizovací listinou svěřeny Střední škola stavební Třebíč. Jedná se o budovu bývalého Středního učiliště stavebního v Třebíči na Kosmákově ulici. Současný správce těchto nemovitostí se obrátil na OM se žádostí o vyjmutí budovy včetně pozemku ze své správy. Objekt není školou využíván, škola pouze zajišťuje jeho běžnou údržbu a provádí temperování v zimních měsících. Tím jí vznikají náklady, aniž by tyto nemovitosti užívala.
Usnesením 0679/15/2006/RK schválila rada kraje zpracování záměru rekonstrukce školní budovy zrušené Střední průmyslové školy stavební na Kosmákově ul. 66/1319 v Třebíči (na pozemku par. .č. 1433/1 v k.ú. Třebíč) pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen. Důvodem pro navržený postup je skutečnost, že Muzeum Vysočiny Třebíč se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro uložení a správu sbírkových předmětů. V současné době je zpracována koncepce nových zámeckých expozic v objektu zámku v Třebíči a tím související zrušení expozic stávajících, vymístění kanceláří a přestěhování depozitářů do odpovídajících nových prostor. Depozitáře jsou nyní umístěny v několika objektech, které nevyhovují parametrům uchovávání sbírkových předmětů jak z hlediska bezpečnostního, tak z hlediska muzejního.
Odbor kultury a památkové péče navrhl jako možnou variantu pro vznik nových depozitářů, pracoven a konzervátorských a preparátorských dílem využití budovy č.p. 1319 stojící na pozemku st. par. č. 1433/1 v k.ú. a obci Třebíč, která je vlastnictvím kraje Vysočina, ve správě Střední školy stavební Třebíč.
Návrh řešení OM navrhuje vyjmout budovu č.p. 1319 stojící na pozemku st. par. č. 1433/1 a pozemek st. par. č. 1433/1 v k.ú. a obci Třebíč dodatkem zřizovací listiny příspěvkové organizace kraje s názvem Střední škola stavební Třebíč ze správy této organizace a naopak vložení těchto nemovitostí dodatkem zřizovací listiny do správy PO kraje s názvem Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace. Tímto právním úkonem bude učiněn první krok vedoucí k rekonstrukci budovy č.p. 1319 na ulici Kosmákově spočívající ve vytvoření depozitářů, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen. Veškeré úkony směřující k rekonstrukci uvedené budovy již budou moci být činěny ve spolupráci a za přímě účasti správce uvedené budovy.
StanoviskaOdbor kultury a památkové péče navrhl a radou kraje bylo schváleno využití budovy č.p. 1319 stojící na pozemku st. par. č. 1433/1 v k.ú. a obci Třebíč ke zřízení depozitářů, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen sloužících potřebám Muzea Vysočiny Třebíč.
Střední škola stavební Třebíč požaduje změnu správce budovy č.p. 1319 stojící na pozemku na pozemku st. par. č. 1433/1 a pozemku st. par. č. 1433/1 v k.ú. a obci Třebíč tak, aby správu vykonávala PO kraje s názvem Muzeum Vysočiny Třebíč.
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace je seznámeno s koncepcí rekonstrukce výše uvedené budovy a souhlasí s vložením této budovy a pozemku st. par. č. 1433/1 v k.ú. a obci Třebíč do své správy.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje formou schválení dodatků zřizovacích listin vyjmout budovu č. p. 1319 stojící na pozemku st. par. č. 1433/1 a pozemek st. par. č. 1433/1 v k. ú. a obci Třebíč ze správy Střední školy stavební Třebíč a vložit ji do správy Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 26. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz