Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2007-20

RK-19-2007-20.doc
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-19-2007-20
NázevŽádost paní Moniky Králíkové o poskytnutí finanční výpomoci k řešení předplaceného nájmu
Zpracoval M. Nápravníková, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPaní Králíkové byl v dubnu 2002 přidělen byt o velikosti 1+0 na základě zařazení v sociálním pořadníku žadatelů o byt v Havlíčkově Brodě. V prosinci 2006 žádala paní Králíková o výměnu bytu 1+0 za větší byt z důvodu naléhavé potřeby, neboť tento byt obývala se třemi dětmi. V lednu 2007 obdržela odpověď od Města Havlíčkův Brod, hospodářského odboru, úseku majetku města, ve které byla paní Králíkové nabídnuta možnost zúčastnit se aukce. V únoru 2007 paní Králíková zaslala žádost o peněžitý dar nebo půjčku k řešení naléhavé bytové tísně ke Krajskému úřadu kraje Vysočina k rukám pana hejtmana a rady kraje. Dopisem pana hejtmana bylo paní Králíkové sděleno stanovisko, že kraj Vysočina nedisponuje žádnými prostředky, kterými by bylo možné uspokojit její požadavky, s odkazem na zákon o obcích, kdy se obce sami starají o uspokojování bytových potřeb svých občanů. Oba dokumenty jsou přiloženy v materiálu RK-19-2007-20, př. 1.
V dubnu 2007 pak paní Králíková požádala Kraj Vysočina o informaci k peněžnímu daru formou zálohy na odškodnění pozůstalým osobám po obětech v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Požadované informace jí byly poskytnuty odborem sekretariátu hejtmana a korespondence ve věci poskytnutí informací je přiložena v materiálu RK-19-2007-20, př. 2.
Dne 30. 4. 2007 obdrželo od paní Králíkové Zastupitelstvo kraje Vysočina a Krajský úřad kraje Vysočina dopis označený jako revokace k žádosti o peněžitý dar, či půjčku ze dne 7. 2. 2007. Jmenovaná v ní navázala na sdělené informace a uplatnila požadavek, aby se její záležitostí zabývalo přímo zastupitelstvo kraje. Zároveň přímo uvádí, že kraj se vůči ní chová diskriminačně, protože pozůstalým osobám po obětech v Nemocnici Havlíčkův Brod finanční prostředky z veřejných zdrojů poskytl a v jejím případě se zachoval jinak. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví si k vývoji předmětné záležitosti před předložením do orgánů kraje vyžádal aktuální informace Města Havlíčkův Brod.
Dopisem ze dne 24. 5. 2007 potvrdilo Město Havlíčkův Brod skutečnosti o účasti paní Králíkové v nabídkovém řízení na pronájem městských bytů (předplacený nájem). Paní Králíková získala právo na uzavření nájemní smlouvy k bytu č. 28 o velikosti 3+1. Nabídnutou zálohu na nájemné již složila na účet města a nájemní smlouva již byla uzavřena s účinnosti od 2. 5. 2007. Dopis paní Králíkové adresovaný Zastupitelstvu kraje Vysočina a informace Města Havlíčkův Brod jsou připojeny v materiálu RK-19-2007-20, př. 3.
Návrh řešení Podle názoru odboru sociálních věcí a zdravotnictví v tomto případě neposkytnutím finančních prostředků na řešení bytové situace paní Králíkové nemůže dojít k její diskriminaci ve vztahu ke zmíněným pozůstalým, protože se jedná o naprosto rozdílné situace. V případě pozůstalých nemohla příspěvková organizace zřizovaná krajem zabránit jednání zaměstnance, které se podílelo na úmrtích pacientů. Odškodnění tedy bylo zastupitelstvem kraje schváleno v návaznosti na nelegální postup, k němuž došlo při poskytování veřejné služby v působnosti kraje. V případě paní Králíkové se jedná o řešení obtížné bytové situace bez jakékoliv souvislosti s poskytováním veřejných služeb zajišťovaných krajem. Zároveň je třeba uvést, že kraj ze svého rozpočtu na řešení bytové otázky konkrétních občanů nepřispívá, přičemž jmenovaná je jedním z mnoha občanů kraje v takto obtížné situaci. Navíc je dle sdělení města její situace již vyřešena.
Z uvedených důvodů navrhujeme radě kraje, aby zastupitelstvu kraje doporučila zamítnout žádost o peněžitý dar nebo půjčku a vyrozumět paní Moniku Králíkovou dopisem, jehož návrh je uveden v materiálu RK-19-2007-20, př. 4.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* zamítnout žádost paní Moniky Králíčkové o peněžitý dar nebo půjčku k řešení předplaceného nájmu bytu pro Město Havlíčkův Brod;
* schválit vyrozumění paní Moniky Králíkové dopisem dle materiálu RK-19-2007-20, př. 4.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz