Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2007-14

RK-19-2007-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-19-2007-14
NázevVlastnictví mostu na silnici II/151 mezi obcemi Radkovice u Budče a Budeč
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraje Vysočina a Jihočeský řeší již několik let majetkoprávní problém s určením vlastnictví mostu na silnici III/151 mezi obcemi Radkovice u Budče (Vysočina) a Budeč (Jihočeský kraj). Jedná se katastrální území Knínice, přičemž i z obce Knínice vede na silnici II/151 v blízkosti mostu spojovací místní komunikace. Uvedený most není nikde evidován, nepřešel do vlastnictví žádného z krajů a navíc nebylo zřejmé, kudy probíhá v daném místě hranice katastrálních území obcí resp. hranice krajů. Most se nachází na dvou pozemkových parcelách z nichž jedna je nesporně na území kraje Vysočina a druhá nebyla vůbec v katastru nemovitostí vedena. Katastrální úřady stanovovaly průběh hranice katastrálních území rozdílně s ohledem na scelovací řízení ze 40-tých let minulého století, a to v každém z katastrů s jiným průběhem hranice. Podle Katastrálního úřadu pro Vysočinu probíhá hranice prostředkem mostu, podle Katastrálního úřadu pro Jihočeský kraj nikoliv. V této věci probíhala mezi Petrem Pospíchalem a později Václavem Kodetem a Ing. Arch. Robinem Schinkem korespondence a jednání. Kraj Vysočina souhlasil, aby Jihočeský kraj podal určovací žalobu. Podle zjištění JČ kraje soudy dle ustálené soudní judikatury odmítají určit hranici katastrálních území, neboť pro takové určení není hmotně právní opory v zákonech a tedy by takové rozhodnutí porušovalo ústavnost. Jihočeský kraj se obrátil i na Český úřad zeměměřičský a katastrální s výsledkem, že ani tento úřad není oprávněn rozhodovat o průběhu krajské ani obecní hranice. Most je v havarijním stavu a JČ kraj na něj umístil své mostní provizorium, aby byla zajištěna průjezdnost silnice. JČ kraj tedy navrhl, že požádá obce, aby v souladu s ustanovením § 20 vyhl. č. 190/1996 Sb., kterou se provádí zák. č. 265/1992 Sb., katastrální zákon, ve znění pozdějších předpisů, stanovily společnou hranici s jednotným průběhem pro obě obce a oba kraje, když tento ani jiný právní předpis neupravuje možnost, aby si společnou hranici stanovily přímo kraje.
Zastupitelstva obou obcí schválila Dohodu o společné hranici, podle které byla v katastru nemovitostí na základě geometrického plánu schváleného oběma katastrálními úřady zapsána nová pozemková parcela č. 1430 o výměře 90 m2, volní plocha a to v k. ú. Knínice. Hranice mezi touto parcelou a pozemkem par. č. 1732 v k. ú. Budeč tvoří nyní hranici obcí i krajů. To znamená, že celý most je nyní na území kraje Vysočina. Podle ustanovení § 9 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů je vlastníkem silnic II. a III. třídy kraj, na jehož území se silnice nacházejí. Stejný zákon potom v § 12 stanoví, že součástí silnice jsou i mostní objekty. S ohledem na tuto zákonnou úpravu je zřejmé, že kraj Vysočina je vlastníkem mostu.
JČ kraj se obrátil na Vysočinu se žádostí o jednání ve věci dalšího postupu s ohledem na potřebu opravy mostního provizoria. Jednání proběhlo za účasti náměstků hejtmanů obou krajů, starostů obou obcí a dalších dne 10. 5. 2007.
Návrh řešení OM navrhuje vzít stávající majetkoprávní stav na vědomí. S ohledem na havarijní stav mostu dále OM navrhuje zpracovat investiční záměr rekonstrukce či opravy mostu, který stanoví technické řešení a finanční náročnost akce. Následně by mělo být jednáno s JČ krajem jednak o dalším provozu mostního provizoria, případně i podílu JČ kraje na definitivním řešení.
StanoviskaODSH souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
Informaci o průběhu a výsledku řešení otázky vlastnictví mostu na silnici II/151 mezi obcí Radkovice u Budče na území kraje Vysočina a obcí Budeč na území Jihočeského kraje dle materiálu RK-19-2007-14;
ukládá
odboru majetkovému zajistit zpracování investičního záměru rekonstrukce nebo opravy tohoto mostu.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín září 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz