Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2007-05

RK-19-2007-05.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-19-2007-05
NázevZměna stavebního záměru "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Vestavba podkroví a úpravy 1. NP
Zpracoval M. Šulc
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na změnu stavebního záměru z důvodu zatímních výsledků přípravy a projednávání projektového řešení.
Usnesením 0577/13/2006/RK rada kraje schválila stavební záměr "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Vestavba podkroví a změny vnitřní dispozice" dle materiálu RK-13-2006-12 př.1 (tento stavební záměr je obsahem materiálu RK-19-2007-05 př.1). Cílem záměru je soustředění teoretické výuky do budovy na ulici Bratříků, praktického vyučování do areálu Kyjovská a opuštění budovy U trojice, která je ve vlastnictví města Havlíčkův Brod. Stavební záměr předpokládá využití stávajícího podkroví pro zřízení potřebných výukových prostor a prostor pro školní studijní a informační centrum. OM na základě schváleného stavebního záměru zajišťuje zpracování projektové dokumentace.
Při přípravě a schůzkách mezi projektantem, orgány státní správy, uživatelem a investorem, kde byla řešena příprava realizační projektové dokumentace, se došlo k závěru, že stávající záměr využití podkroví pro vestavbu je technologicky velmi náročný na provádění a ekonomicky ne příliš výhodný. Navíc ani po provedení navržených úprav by nebylo možné v podkroví umístit všechny požadované prostory.
Dále bylo zjištěno, že umístění školní a počítačové knihovny do prostor podkroví je ze statických důvodů velmi komplikované. Normový požadavek na nosnost podlahy v knihovnách je minimálně 1000 Kg/m2. Nosnost stávající podlahy v podkroví je dle zjištění cca 600 Kg/m2.
Návrh řešení Vzhledem k využitelnosti prostoru bude výhodnější provést nástavbu celého 4. nadzemního podlaží. Střešní konstrukce bude nová z příhradových vazníků.
Toto řešení umožní využít celý půdorys objektu v rozsahu 660 m2. To umožní zřízení 10-ti učeben, 2 kabinetů a sociálního zařízení. Stávající stavební záměr umisťuje do vestavby 9 učeben, 2 kabinety a prostory pro studijní a informační centrum. Reálně využitelná plocha podlaží v případě vestavby do podkroví je však pouze 350 m2, zbylých 310 m2 by zůstalo nevyužitelných nebo využitelných jen částečně s provozními obtížemi.
Ze statických důvodů se nově navrhuje situovat studijní prostory (knihovnu) do I. nadzemního podlaží místo plánovaných učeben. Stávající stavební záměr předpokládá zřídit v suterénu 4 učebny a 2 kabinety. Nově se navrhuje umístit zde studijní centrum a 2 učebny. Toto řešení je stavebně a technicky jednodušší než stávající záměr.
Navrhovanou nástavbou celého podlaží dojde ke zvýšení hlavního hřebenu budovy pouze o 70 cm. Toto řešení bude technologicky jednoduší, budou jednodušším způsobem dodrženy normové požadavky na odvětrání a prosvětlení navrhovaných prostor a maximálně bude využita celá plocha podlaží. Navíc bude možné realizovat sociální zařízení, se kterým stávající záměr neuvažuje a které je z hlediska provozu vhodné umístit na podlaží. Rovněž dle projednávání požadavků dotčených orgánů státní správy je zřízení sociálního zařízení potřebné i s ohledem na stávající rozsah sociálních zařízení na ostatních podlažích školy..
Předpokládané náklady jsou ve stávajícím stavebním záměru odhadovány na 12 mil. Kč, nové řešení dle propočtu projektanta zvyšuje náklady na 14 mil. Kč vč. DPH.
Návrh předpokládá schválit změnu stavebního záměru. Změna spočívá v provedení nástavby podlaží namísto původní navrhované vestavby podkroví.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu: toto řešení je předpokladem pro opuštění budovy U Trojice 2005, která je v majetku města Havlíčkův Brod. Předpokládaný počet učeben bude po provedení nástavby a stavebních úprav odpovídat potřebám školy při zajištění teoretické výuky. Navrhovaná změna stavebního záměru byla s OŠMS projednána a nejsou proti ní připomínky.
Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod:
Realizace půdní vestavby a úpravy suterénu školy souvisejí se změnami, které chce škola uskutečnit po dohodě se zřizovatelem, a jejich hlavním cílem je zefektivnění vzdělávání a opuštění jednoho z odloučených pracovišť školy. Požadavky na počet učeben vyplývají z prognóz vývoje počtu žáků a byly konzultovány s OŠMS i majetkovým odborem kraje Vysočina. Předpoklad studie, podle níž měl být v podkroví umístěn potřebný počet učeben, se nenaplnil a po provedených zaměřeních projektant stavby navrhl nástavbu celého podlaží, která lépe umožní realizovat původní záměry školy. Tuto změnu podporujeme, neboť umožní místo 350 m2 plochy získat téměř dvojnásobek - 660 m2 využitelné plochy. To se nám jeví jako mnohem efektivnější než původní záměr.
Proti umístění školního studijního a informačního centra (knihovny) v suterénu, tak jak navrhuje projektant, nemáme námitek, navíc změna jeho umístění si nevyžádá tolik stavebních úprav jako původně zamýšlená přestavba tohoto prostoru na učebny a kabinety.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
změnu stavebního záměru "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Vestavba podkroví a změny vnitřní dispozice" na "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Nástavba 4. nadzemního podlaží a změny vnitřní dispozice" dle materiálu RK-19-2007-05.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín červen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz