Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-30

RK-18-2007-30.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-18-2007-30
NázevInformace o přípravě Plánu zdraví kraje Vysočina
Zpracoval M. Svatoňová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina se v roce 2004 stal členem Národní sítě Zdravých měst a regionů (dále jen "NSZM"). Jednou z aktivit, které kraj v rámci činností spojených s agendou Zdravého kraje vyvíjí, je vypracování Plánu zdraví kraje Vysočina. Plán zdraví je koncipován jako krátkodobý akční plán, na dobu maximálně 2 let, přičemž by měl být prvním krokem k systematickému přístupu Zdravého kraje Vysočina k podpoře zdraví jeho obyvatel. Svým soustředěním na preventivní intervence doplní připravovaný Zdravotní plán kraje Vysočina. Pro zajištění maximální efektivity přípravy Plánu zdraví bude v rámci Pracovní skupiny pro Zdravý kraj při Výboru regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina vytvořen tým odborníků, pověřený zpracováním Plánu zdraví. Úkolem tohoto týmu bude na základě analýz zdravotního stavu populace na Vysočině vypracovat krátkodobý plán preventivních aktivit, které budou reagovat na problémy zdraví na Vysočině identifikované analytickými studiemi. Plán vznikne v partnerské spolupráci expertních institucí a krajského úřadu a bude předložen ke schválení radě kraje, která rozhodne o možné podpoře jím navrhovaných intervencí. Neuvažuje se o zadání externí zpracovatelské firmě.
Koordinátorem přípravy plánu zdraví bude Krajská hygienická stanice Jihlava (dále jen "KHS"), reprezentovaná RNDr. Jiřím Kosem, která je ze zákona pověřena vypracováváním strategických materiálů v oblasti prevence a podpory zdraví. Druhý z expertních partnerů - Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě vypracovává ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR analytické studie o stavu zdraví obyvatel, které poskytne týmu a bude nápomocen při interpretaci těchto dat a vyhodnocování trendů ve vývoji zdraví.
Plán zdraví svým soustředěním na preventivní intervence doplní připravovaný Zdravotní plán kraje Vysočina. Vzájemnou korespondenci Plánu zdraví a připravovaného Zdravotního plánu kraje Vysočina zajistí účast zástupce odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina a Zdravotní komise v týmu.
Při tvorbě Plánu zdraví se jako facilátor bude účastnit Ing. Petr Švec, ředitel NSZM, neboť města, sdružená v asociaci NSZM, vypracovávají plány podpory zdraví na místní úrovni v souladu s metodikou Světové zdravotnické organizace (WHO) a asociace je také v úzkém kontaktu s odborem prevence a podpory zdraví na Ministerstvu zdravotnictví ČR.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina ve spoluprácí s Ooborem sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina a zdravotní komisí Rady kraje Vysočina předkládá Radě kraje Vysočina na vědomí návrh složení týmu pověřeného zpracováním Plánu zdraví kraje Vysočina:
Koordinace práce týmu
1) MUDr. Jiří Kos (KHS kraje Vysočina)
Moderace/facilitace práce týmu:
2) Ing. Petr Švec (NSZM)
Krajský úřad kraje Vysočina
3) Mgr. Dana Kratochvílová (ORR) - projekt Zdravý kraj
4) Bc. Soňa Měrtlová (OSVZ) - vedoucí oddělení sociální a zdravotní správy
5) Roman Sýkora (OSVZ) - metodik, oddělení zdravotní péče
Odborní partneři (pracovní skupina pro Zdravý kraj Vysočina
6) MUDr. Stanislav Wasserbauer (Zdravotní ústav)
7) MUDr. Irena Zimenová (Zdravotní ústav)
8) MUDr. Jan Říha (ředitel Krajské hygienické stanice kraje Vysočina)
Zdravotní komise RK
9) MUDr. Richard Štrobl
10) MUDr. Miroslav Havlík
Host
11) MUDr. Vladimír Valenta (ředitel KHS Libereckého kraje) - příklad dobré praxe přístupu k podpoře zdraví na krajské úrovni
StanoviskaOdbor sociálních věcí a zdravotnictví
Plán zdraví kraje Vysočina by měl svým obsahem zaměřeným na prevenci doplňovat připravovaný materiál - Zdravotní plán kraje Vysočina. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví plně podporuje veškeré aktivity, které budou vést k zlepšení či udržení zdraví obyvatel našeho kraje.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zpracováním Plánu zdraví jako krátkodobého akčního plánu na dobu 2 let;
bere na vědomí
složení týmu pověřeného vypracováním Plánu zdraví kraje Vysočina ve složení:
* Koordinace práce týmu, MUDr. Jiří Kos (KHS kraje Vysočina);
* Moderace/facilitace práce týmu, Ing. Petr Švec (NSZM);
* Krajský úřad kraje Vysočina:
- Mgr. Dana Kratochvílová (ORR) - projekt Zdravý kraj,
- Bc. Soňa Měrtlová (OSVZ) - vedoucí oddělení sociální a zdravotní správy,
- Roman Sýkora (OSVZ) - metodik, oddělení zdravotní péče;
* Odborní partneři (pracovní skupina pro Zdravý kraj Vysočina:
- MUDr. Stanislav Wasserbauer (Zdravotní ústav),
- MUDr. Irena Zimenová (Zdravotní ústav),
- MUDr. Jan Říha (ředitel Krajské hygienické stanice kraje Vysočina);
* Zdravotní komise RK:
- MUDr. Richard Štrobl,
- MUDr. Miroslav Havlík;
* Host, MUDr. Vladimír Valenta (ředitel KHS Libereckého kraje) - příklad dobré praxe přístupu k podpoře zdraví na krajské úrovni.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz