Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-28

RK-18-2007-28.doc  RK-18-2007-28pr1.doc  RK-18-2007-28pr2.pdf  RK-18-2007-28pr3.pdf  RK-18-2007-28pr4.doc  RK-18-2007-28pr4upr1.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-18-2007-28
NázevZásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 v kraji Vysočina a návrh na rozpočtové opatření
Zpracoval M. Svatoňová, M. Kršňáková
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina se v roce 2004 stal členem Národní sítě Zdravých měst a regionů (dále jen "NSZM") a přihlásil se tak k realizaci mezinárodního projektu OSN/WHO Zdravé město a k naplňování principů místní Agendy 21 na regionální úrovni. Zaštítil tak jménem Zdravého kraje nejen své vlastní aktivity, ale také aktivity celkem 17 samospráv - obcí, měst a mikroregionů - na svém území. Seznam všech municipalit, které se přihlásily k plnění kritérií MA 21, tvoří přílohu RK-18-2007-28, př. 1.
Tyto municipality se také rozhodly postupovat v oblasti podpory zdraví, ochrany životního prostředí a otevírání veřejné správy spolupráci s veřejností, podle výše zmíněných mezinárodních standardů.
Realizují projekty, kampaně, při rozhodování o věcech veřejných komunikují s veřejností a při realizaci projektů a kampaní často spolupracují s organizacemi v neziskovém sektoru. Jejich postup je v podmínkách české veřejné správy nadstandardní. Dobrovolně si kladou vyšší cíle v úrovni služeb veřejné správy, nejsou v této své snaze nijak zvýhodněni oproti jiným municipalitám. Na expertní služby a další servis, které k úspěšnému naplňování svých závazků potřebují, se skládají v podobě členských příspěvků asociaci, ve které se sdružují - Národní síti Zdravých měst. Rozvoj jejich aktivit je limitován omezeností obecních rozpočtů.
Jelikož tyto aktivity přispívají k pozitivní image Zdravého kraje jako fungujícího samosprávného organizmu s širokým spektrem aktivit podpory zdraví, udržitelného rozvoje a otevřené veřejné správy na regionální i místní úrovni, je v zájmu kraje Vysočina jejich další rozvoj.
Z jednání o možnostech podpory těchto aktivit jak mezi realizátory MA 21 a krajem, tak v rámci Pracovní skupiny pro Zdravý kraj Výboru pro regionální rozvoj, i s NSZM vyplynuly jako nejvhodnější nástroj podpory Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Stanovují totiž určitou výchozí míru kvality realizace MA 21 a zajišťují tak, že budou podpořeny pouze aktivity subjektů, které již prokázaly svůj opravdový zájem na kvalitní realizaci MA 21 i své schopnosti tyto aktivity plánovat a realizovat. Při tomto hodnocení kvality se Zásady opírají o Radou vlády pro udržitelný rozvoj schválenou sadu Kritérií MA 21, transparentně evidovanou on-line na stránkách agentury MŽP Cenia. Přehledy Kritérií MA 21 pro obce a mikroregiony tvoří přílohu RK-18-2007-28, př. 2 a RK-18-2007-28, př. 3.
Kraj Vysočina je jako realizátor MA 21 vázán při hodnocení kvality svého postupu výše zmíněnými Kritérii MA 21, a jedním z kritérií skutečně pokročilé realizace MA 21 je vytvoření systému podpory aktivit MA 21. Toto kritérium bude vyhlášením Zásad naplněno. Vyhlášením Zásad se také částečně naplní podpora všech municipalit kraje Vysočina, které zavedou principy uskutečňování MA 21 na své komunální úrovní, neboť tento proces je naprosto otevřený pro všechny municipality kraje Vysočina, a přispějí tak k zvýšení kvality života obyvatel v rámci kraje Vysočina.
Vyhlášením Zásad by kraj Vysočina poprvé transparentně finančně podpořil aktivity MA 21 k jejichž naplňování a podpoře se veřejně zavázal i v rámci Programu rozvoje kraje - viz dílčí cíl 4.5 a jeho opatření 4.5.1: Agenda 21 a místní Agenda 21.
Cíle opatření:
* Kvalitní plánování a efektivní řízení rozvoje na místní a regionální úrovni za účasti veřejnosti a při respektování principů udržitelného rozvoje
* Zkvalitnění veřejné správy an úrovni místních a regionálních úřadů
* Propagování místní Agendy 21 na úrovni kraje, měst, obcí a mikroregionů v kraji
* Uplatňování principu partnerství při přípravě projektů a mapování projektové kapacity na úrovni měst, obcí a mikroreginů v kraji
Cílové skupiny:
* Města a obce, sdružení a svazky obcí, NNO, MAS, široká veřejnost
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") zpracoval návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 v kraji Vysočina (dále jen "Zásady"). Úplné znění Zásad tvoří přílohu RK-18-2007-28, př. 4. Znění Zásad prošlo připomínkováním ze strany realizátorů MA 21, expertní Pracovní skupiny pro Zdravý kraj Výboru regionálního rozvoje a bylo předloženo k projednání Výboru regionálního rozvoje na jednání dne 19. 4. 2007. Všechny strany, zúčastněné v připomínkování těchto Zásad, vyjádřily svoje kladné a doporučující stanovisko k obsahu, smyslu a znění Zásad.
Kraj by tímto způsobem značně přispěl k podpoře aktivitám, ke kterým se jako Zdravý kraj přihlásil.
Předkládané Zásady nabudou účinnost, v případě schválení, od června 2007, ORR proto navrhuje, pro toto zkrácené období, vyčlenit pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 v kraji Vysočina, 1.900 tis. Kč. ORR navrhuje snížit kapitolu Rezerva a rozvoj kraje, položka nespecifikovaná rezerva o částku 1.900 tis. Kč a zvýšení kapitoly Regionální rozvoj § 3636 Ostatní záležitosti komunálních služeb a územního rozvoje o stejnou částku k zajištění financování žádostí předložených v souladu se Zásadami pro rok 2007.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k provedení rozpočtového opatření dle návrhu usnesení. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 83 117 tis. Kč
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 v kraji Vysočina" dle materiálu
RK-18-2007-28, př. 4;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj, § 3636 Ostatní záležitosti komunálních služeb a územního rozvoje o částku 1.900 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku k zajištění financování žádostí předložených v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 v kraji Vysočina.
Odpovědnost ORR, OE
Termín-- průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz