Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-24

RK-18-2007-24.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-18-2007-24
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na rok 2007 - dotace pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci, na vybudování expozice gotických soch v prostorách muzea
Zpracoval K. Lisá, M. Janíčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuMuzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, (dále jen muzeum) seznámilo odbor kultury a památkové péče s možností získat do dlouhodobé zápůjčky sochu sv. Kateřiny z kostela sv. Jakuba v Jihlavě, která je movitou národní kulturní památkou v majetku Královské kanonie premonstrátů na Strahově a se záměrem vybudovat expozici gotických soch v prostorách muzea.
Vedení muzea navrhuje realizovat expozici v tzv. Cechovním sále v budově č. p. 57/58 na Masarykově náměstí v Jihlavě. Jedná se o reprezentativní, historicky autentický prostor; místnost s trámovým stropem je v plné výši obložena dřevěným táflováním. V současné době se v těchto prostorách nachází instalačně nevyhovující a zastaralá expozice věnovaná jihlavským cechům. Novou expozici kromě již zmíněné sochy sv. Kateřiny z kostela sv. Jakuba doplní další unikátní exponáty jako jsou sochy: sv. Kateřina a Ukřižovaný (v majetku města Polná, dlouhodobá zápůjčka předjednána), Vílanecká madona, Madona Pivovarská a Ukřižovaný (ze sbírek jihlavského muzea).
Vybudování expozice a instalování gotických soch je rozděleno do dvou etap; první etapa, která proběhne v roce 2007, zahrnuje likvidaci stávající expozice, technickou úpravu výstavních prostor a zakoupení kvalitního výstavního zařízení pro vystavované exponáty. Předpokládané náklady spojené s realizací expozice jsou odhadovány na částku ve výši 380 tis. Kč. Druhá etapa v roce 2008 představuje pořízení technického vybavení a audiovizuálních prezentací k vystaveným exponátům. Předpokládané náklady jsou odhadovány na 90 tis. Kč, tyto finanční prostředky budou uhrazeny v rámci peněžních fondů organizace.
Finanční prostředky spojené s instalací gotických soch představují částku ve výši 380 tis. Kč, která není zahrnuta v příspěvku na provoz Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, na rok 2007. Z tohoto důvodu muzeum požádalo prostřednictvím odboru kultury a památkové péče zřizovatele o dotaci na úhradu mimořádných nákladů spojených s vybudováním nové expozice gotických soch.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje poskytnout dotaci Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci, ve výši 380 tis. Kč na úhradu nákladů spojených s vybudováním expozice gotických soch v prostorách muzea a schválit rozpočtové opatření včetně úpravy závazného ukazatele příspěvek na provoz příspěvkové organizace.
Záměr vybudování nové expozice gotických soch, jejímž stěžejním exponátem bude unikátní restaurovaná socha sv. Kateřiny z kostela sv. Jakuba, zapadá do dlouhodobé koncepce úpravy muzejních expozic. Hlavním přínosem bude zpřístupnění a prezentace zcela výjimečných exponátů veřejnosti, s tím, že jejich přitažlivost přinese další zvýšení návštěvnosti organizace a jejich tržeb. V celkovém pojetí se jedná o zcela jedinečnou a unikátní záležitost prezentace souboru gotického umění z jihlavského regionu a propagaci uměleckohistorických sbírek mimořádné hodnoty ve vlastnictví kraje, která přispěje k zvýšení atraktivity muzea pro návštěvníky a k popularizaci muzejní činnosti.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 21 828 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* poskytnout neinvestiční dotaci Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci, IČ 00090735, ve výši 280 tis. Kč s určením na úhradu nákladů spojených s vybudováním expozice gotických soch v prostorách muzea;
* poskytnout investiční dotaci Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci, IČ 00090735, ve výši 100 tis. Kč s určením na pořízení bezpečnostní vitríny;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Kultura, § 3315-Činnost muzeí a galerií, položky 5331-Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 280 tis. Kč a položky 6351-Investiční transfery zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 100 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409-Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 380 tis. Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci;
* změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, pro rok 2007 o částku 280 tis. Kč s určením na úhradu nákladů spojených s vybudováním expozice gotických soch v prostorách muzea;
* změnu závazného ukazatele "Investiční dotace" u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, pro rok 2007 o částku 100 tis. Kč s určením na pořízení bezpečnostní vitríny.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz