Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-23

RK-18-2007-23.doc  RK-18-2007-23pr1.tif
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-18-2007-23
NázevNávrh na poskytnutí licence k užití autorského díla pro prezentační a ediční činnost kraje
Zpracoval K. Lisá, M. Janíčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuNa odbor kultury a památkové péče se obrátila s nabídkou svých autorských fotografií paní Daniela Švandová již v roce 2003. O možnosti využití jejich meditativních snímků bylo tehdy jednáno, avšak ze zdravotních důvodů byla záležitost odložena a nakonec se neuskutečnila. Přetrvávající vážný zdravotní stav a tíživá sociální situace vedly paní Švandovou k opětovné nabídce spolupráce s krajem Vysočina na úseku prezentace jejich fotografických prací.
Daniela Švandová pochází ze Světlé nad Sázavou, z kraje, odkud čerpá inspiraci pro své snímky. Původním povoláním je úřednice, v současné době je v invalidním důchodu. Přírodu a krajinu začala fotografovat až v invalidním důchodu, asi v roce 1993. V prvním ročníku soutěže Světelsko ve fotografii získala druhou cenu za svůj doslova první snímek, ve druhém ročníku již obdržela za své fotografie dvě první ceny. Autorka fotografuje jen příležitostně, oblíbeným námětem je příroda, své fotografie již vystavovala na několika samostatných výstavách (např. v roce 2002 ve Žďáru nad Sázavou, v roce 2004 v nakladatelství Academia v Praze, poslední v roce 2006 ve Světlé nad Sázavou).
Přestože paní Švandová není profesionálním fotografem, její snímky jsou pořízeny v profesionální kvalitě, mají meditativní charakter a dokonale zachycují atmosféru a ducha krajiny ve všech proměnách osvětlení v různých ročních i denních obdobích.
Kolekce fotografií Daniely Švandové působí jednotným dojmem a připomíná inspiraci dílem Antonína Slavíčka a malíři krajináři na přelomu 19. a 20. století. Také odborníci (např. Hynek Bouchal, Jiří Růžek), kteří zhlédli její autorské výstavy byli překvapeni vysokou uměleckou úrovní jejich snímků a shledali je vhodnými k vystavení na veřejných místech (materiál
RK-18-2007-23, př. 1).
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče doporučuje radě kraje souhlasit s realizací zakázky kraje Vysočina malého rozsahu dle čl. 2 odst. 2 Pravidel Rady Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 27. 6. 2006 na poskytnutí licence k užití 40 kusů meditativních fotografií v digitální podobě, a to ke všem způsobům užití podle autorského zákona. Licence k dílu bude poskytnuta autorkou za celkovou a nejvýše přípustnou cenu 40.000 Kč (1 snímek/1.000 Kč). Pořízené fotografie budou využívány v rámci propagace kraje, při vydávání nejrůznějších publikací o kraji nebo při ediční a výstavní činnosti příspěvkových organizací a také k výzdobě prostor kraje a sídel příspěvkových organizací kraje.
Finanční prostředky určené na prezentaci kulturního bohatství v rámci propagace kraje a výstavní činnosti jsou zahrnuty ve schváleném rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2007
(§ 3317-Výstavní činnosti v kultuře, položka 5169-Nákup ostatních služeb) a jejich čerpání podléhá odsouhlasení radou kraje.
StanoviskaEkonomický odbor:
Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 na prezentaci kulturního bohatství, umělců a kulturních institucí byla v kapitole Kultura, § 3317 Výstavní činnost v kultuře schválena částka 150 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s čerpáním prostředků ve výši 40.000 Kč z kapitoly Kultura, § 3317 Výstavní činnost v kultuře, na realizaci zakázky kraje Vysočina malého rozsahu dle čl. 2 odst. 2 Pravidel Rady Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 27. 6. 2006, jejímž předmětem bude poskytnutí licence k užití autorského díla - fotografií s tématikou zachycující krajinu a přírodu na Vysočině.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 30. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz