Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-21

RK-18-2007-21.doc  RK-18-2007-21pr1.doc  RK-18-2007-21pr1upr1.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-18-2007-21
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program PREVENCE KRIMINALITY 2007
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá J. Murárik
Počet příloh
Popis problémuOblast sociální prevence představuje významnou součást prevence kriminality, která ovlivňuje proces socializace a sociální integrace. Aktivity vyvíjené v této oblasti mají za cíl změnit nepříznivé podmínky, které jsou považovány za klíčové příčiny páchání trestné činnosti. Z poznatků vyplývá, že subjekty zabývající se problematikou prevence kriminality,
a to i v podmínkách našeho kraje, se věnují a více finančních prostředků vkládají do situační prevence. V rámci programu Partnerství, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR, bylo pro letošní rok podpořeno 77 projektů v oblasti sociální prevence v celkové výši asi 13 mil. Kč
(z kraje Vysočina pouze 1 projekt). V oblasti situační prevence pak bylo podpořeno
110 projektů ve výši 49 mil. Kč (z kraje Vysočina to byly celkem 4 projekty). Do grantového programu v oblasti sociální prevence vyhlašovaného krajem Vysočina se města a obce až na výjimku nezapojují (v předcházejících 2 letech pouze Bystřice nad Pernštejnem). Na úrovni měst a obcí pak pouze 7 měst (dle poskytnutých údajů) má vlastní grantový program, v rámci kterého jsou vynakládány prostředky i na sociální prevenci. Oblastí sociální prevence se tak převážně zabývají NNO a školy.
Snahou kraje Vysočina, ve smyslu opatření přijatých k realizaci Programu rozvoje kraje Vysočina a v souladu s Programem prevence kriminality kraje Vysočina na léta 2007-2008, je motivovat obce, NNO, školy, školská a jiná zařízení k vyvíjení aktivit i v oblasti sociální prevence. Prostřednictvím spolufinancování a vhodným nasměrováním aktivit by měly být realizovány především programy, které povedou k řešení specifických problémů na jednotlivých úrovních prevence.
Od roku 2004 je v rámci FONDU VYSOČINY realizován grantový program pro obce, NNO
a další zařízení, který podporuje aktivity právě v oblasti sociální prevence. V loňském roce bylo na realizaci tohoto programu vyčleněno 1,5 mil. Kč, byly předloženy žádosti na poskytnutí podpory ve výši 1 434 556 Kč a vyčerpáno bylo 1 022 600 Kč. Dle hodnocení členů řídícího výboru se jednalo o kvalitní projekty a je na škodu věci, že z celkového počtu 15 předložených projektů musely být 4 vyřazeny převážně z důvodu administrativního nesouladu.
Návrh řešení Na základě zkušeností z předcházejícího období a na základě doporučení členů řídícího výboru, který posuzoval projekty předložené v rámci programu prevence kriminality v loňském roce, byl zpracován návrh na vyhlášení grantového programu na podporu specifických programů sociální prevence kriminality i na další období.
Odbor sekretariátu hejtmana předkládá radě kraje návrh na vyhlášení grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2007" s tím, aby ho doporučila zastupitelstvu kraje ke schválení.
Důvodem pro vyhlášení tohoto grantového programu jsou i závěry z hodnocení projektů předložených městy a obcemi v rámci programu Partnerství v Republikovém výboru pro prevenci kriminality. Některé projekty v rámci situační prevence, a to i projekty předložené městem z našeho kraje (Chotěboř), nebyly podpořeny z tohoto důvodu, že v předcházejícím období nebyly využívány možnosti sociální prevence.
Pro letošní rok je na tento program vyčleněno celkem 1 500 000 Kč. Příspěvek bude vyplacen formou bezhotovostního převodu na účet příjemce před zahájením realizace projektu. Dále se doporučuje, aby minimální podíl příjemce podpory byl stanoven ve výši 40 % celkových nákladů projektu.
StanoviskaOdbor regionální rozvoje - předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku
7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program "PREVENCE KRIMINALITY 2007" dle materiálu RK-18-2007-21, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz