Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2007-74

RK-17-2007-74.doc  RK-17-2007-74pr1.doc  RK-17-2007-74pr2.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíRK-17-2007-74
NázevNávrh na pověření zastupováním kraje v řízení o nároku na státní příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Zpracoval I. Matoušková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZákon č. 134/2006 Sb., účinný od 1. 6. 2006, kterým se mění mimo jiné zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů (dále jenom "zákon"), přinesl několik změn v působnosti orgánů sociálně-právní ochrany. Jednou z nových povinností krajského úřadu je povinnost vyplácet státní příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (§ 42h odst. 3 zákona).
Novela upravuje státní příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (dále jen "zařízení") a jeho plátce a dále specifikuje podmínky přiznání a náležitosti výplaty tohoto příspěvku. Svou povahou obdobný příspěvek byl do 31. 5. 2006 vyplácen úřady práce jako dávka státní sociální podpory určená pro dítě.
Nově koncipovaný příspěvek slouží na úhradu nákladů spojených s pobytem a péčí poskytovanou nezletilému dítěti, které je v tomto zařízení umístěno na základě rozhodnutí soudu nebo na základě žádosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Dle § 58 odst. 2 zákona má nárok na státní příspěvek dle § 42g až 42n i kraj, je-li zřizovatelem zařízení.
Dle § 42l odst. 2 zákona podává žádost o příspěvek zřizovatel zařízení a dle odst. 1 téhož paragrafu o jeho poskytnutí rozhoduje krajský úřad. Dle § 61 odst. 2 písm. c) zákona se místní příslušnost krajského úřadu řídí místem, kde se nachází sídlo zřizovatele zařízení. To znamená, že Krajský úřad kraje Vysočina je příslušný k výplatě státního příspěvku, který náleží zařízením, jejichž zřizovatelem je kraj Vysočina.
Řízení o státním příspěvku je řízením v přenesené působnosti, které povede odbor sociálních věcí a zdravotnictví (správní řízení ve věci samé) ve spolupráci s ekonomickým odborem (ve věci převodu finančních prostředků na zřizovatele těchto zařízení).
Kraj Vysočina v současné době provozuje dvě zařízení, která plní funkci zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a tuto činnost mají uvedenou ve zřizovací listině. Jedná se o Dětské centrum Jihlava, příspěvkovou organizaci se sídlem Jiráskova 67, Jihlava, a o Dětský domov Kamenice nad Lipou, příspěvkovou organizaci se sídlem Vítězslava Nováka 305, Kamenice nad Lipou. Ke dni zpracování tohoto návrhu má zřizovatel nárok na státní příspěvek, a to na tři svěřené děti.
Návrh řešení Dle § 42m odst. 1 zákona může zřizovatel zařízení pověřit jinou osobu, aby namísto něho podávala žádosti o státní příspěvek a plnila další povinnosti uvedené v § 42k odst. 1 a 2 a § 42n zákona (hlášení změn a povinnost vyhovět výzvě krajského úřadu). Výkon zřizovatelské funkce je zákonem o krajích svěřen radě kraje.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví doporučuje radě kraje využít výše uvedeného ustanovení a delegovat pravomoci a povinnosti vyplývající ze zřizovatelské funkce vztahující se ke státnímu příspěvku pro zřizovatele na ředitele obou zařízení, tj. na MUDr. Ivanu Ryglovou (Dětské centrum Jihlava) a Janu Fárovou (Dětský domov Kamenice nad Lipou).
Převedení výše popsaných oprávnění a povinností na ředitelky zařízení je v souladu se zásadou rychlosti a hospodárnosti řízení dle § 6 odst. 1 a 2 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu.
StanoviskaS ředitelkami zařízení bylo pověření zastupováním osobně projednáno a obě s uvedeným řešením souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o podmínkách výplaty státního příspěvku pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc obsaženou v materiálu RK-17-2007-74;
pověřuje
podáváním žádostí o státní příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a plněním povinností dle § 42k odst. 1 a 2 a § 42n zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, za kraj Vysočina jako zřizovatele:
* Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, MUDr. Ivanu Ryglovou, dle materiálu RK -17-2007-74, př. 1;
* Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace Janu Fárovou, dle materiálu RK -17-2007-74, př. 2.
Odpovědnost OSVZ
Termín 30. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz