Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2007-59

RK-17-2007-59.doc  RK-17-2007-59pr1.doc  RK-17-2007-59pr2.tif
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-17-2007-59
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - předběžná studie proveditelnosti sítě mikroregionu Horácko
Zpracoval V. Jáchim, P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuV rámci přípravy klíčových regionálních projektů v oblasti rozvoje informační a komunikační infrastruktury na území kraje Vysočina odbor informatiky připravuje ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje a externími partnery sadu projektů, které aspirují na podporu ze Strukturálních fondů EU. Jde zejména o projekty ROWANet - II. etapa, metropolitní sítě, projekty Nemocnice Jihlava a ZZS. U těchto projektů je jejich příprava (předběžná studie proveditelnosti) financována z projektu SROP 3.3

V průběhu přípravy projektu rozvoje sítě ROWANet jsme identifikovali jako klíčovou lokalitu mikroregion Horácko. Tato část kraje ležící mezi městy Velké Meziříčí, Třebíč a Náměšť nad Oslavou je z pohledu páteřních spojů v kraji Vysočina strategická (viz. příloha č. 1). V průběhu března a dubna 2007 vedl odbor informatiky diskusi se zástupci mikroregionu Horácko v otázce realizace koncového uzlu sítě ROWANet a pokrytí tohoto území optickou komunikační infrastrukturou z prostředků připravovaných operačních programů SF. Toto území je dlouhodobě tržně zaostalé (z pohledu telekomunikačního trhu) a patří k prioritním územím odboru informatiky, z důvodu vytvoření srovnatelného prostředí na celém území regionu a rozvoje páteřních spojů mezi městy. Na druhé straně existuje v celém mikroregionu obrovský potenciál v existující, zatím nevyužité infrastruktuře chrániček, které jednotlivé obce systematicky pokládaly při realizaci liniových staveb inženýrských sítí.
Také dosavadní projektové zkušenosti partnera (např. realizace projektů "Vítejte v mikroregionu Horácko" a "Cyklistické trasy v mikroregionu Horácko - rozšíření" v rámci programů FV) a jeho zájem o využití služeb sítě ROWANet jsou pro odbor informatiky zárukou pro další úspěšnou spolupráci.
V příloze č. 2 je pak připojena žádost mikroregionu o zapojení do projektu ROWANet II.

Připravované připojení mikroregionu k projektu ROWANet v jeho druhé etapě a následná distribuce páteřních vysokorychlostních služeb by umožnila jak srovnatelné podmínky veřejným organizacím (jako jsou úřady, školy, knihovny, jednotky SDH) na daném území a také zajištění přístupu dalších poskytovatelů služeb na místní trh, tak jako i v lokalitách dříve připojených k síti ROWANet.

Prvním krokem je zpracování předběžné studie proveditelnosti výstavby sítě a jejího připojení k síti ROWANet, aby byl jak kraj Vysočina, tak mikroregion informován o všech aspektech výše popsaného záměru. Oslovením možných dodavatelů studie, odbor informatiky získal cenovou nabídku ve výši 200 tis [PP1]Kč.
Návrh řešení Nutnou podmínkou pro zpracování studie proveditelnosti je uvolnění finančních prostředků pro realizaci předběžné studie proveditelnosti, neboť projektové prostředky kraje vyčleněné pro podporu absorpční kapacity kraje na čerpání strukturálních fondů v letech 2007-2013 již nejsou k dispozici. Stejně tak je nemožné financovat tuto studii ze schváleného rozpočtu kapitoly Informatika vzhledem k dalším výdajům s projektovou přípravou.
Tímto radu kraje žádáme o uvolnění potřebné částky z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje do rozpočtu odboru informatiky.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 15. 5. 2007 je 21 828 tis. Kč.

Odbor regionálního rozvoje: Projekt je v souladu s opatřením Programu rozvoje kraje 3.2.1 "Zlepšení možností přístupu veřejnosti k informacím prostřednictvím informačních technologií". Smyslem tohoto opatření je vytvořit podmínky a prostředí pro podnícení a další rozvíjení kvalitativně vyšší úrovně komunikace mezi libovolnými subjekty v kraji na základě potřeb a iniciativy. Nutnou podmínkou bezproblémového přístupu k informacím je snadná dostupnost vysokorychlostního internetu na celém území kraje. Lokalizace projektu v rámci Mikroregionu Horácko umožní části okresu Třebíč, který je usnesením Vlády České republiky č. 722/2003 zařazen mezi hospodářsky a ekonomicky slabé regiony, významně zlepšit své parametry technické infrastruktury v oblasti IT, využitelné jak pro významné investory, místní podnikatelské subjekty, tak pro lokální vzdělávací instituce a občany v této oblasti žijící. Mikroregion Horácko patří k aktivním mikroregionům, zapojuje se do řady programů a v posledních letech se poměrně dynamicky rozvíjí. Doporučujeme tento záměr k realizaci.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu kapitoly Informatika, § 3636 Územní rozvoj o částku 200 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 200 tis. Kč k zajištění financování studie proveditelnosti sítě mikroregionu Horácko.
Odpovědnost OI, OE
Termín červen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz