Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2007-52

RK-17-2007-52.doc  RK-17-2007-52pr1.doc  RK-17-2007-52pr2.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-17-2007-52
NázevAkční plán rozvoje talentovaných dětí a mládeže v kraji Vysočina
Zpracoval K. Ubr, R. Křivánek, S. Kašpárková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuJedním z úkolů, které byly nově formulovány ve školském zákoně, je podpora rozvoje mimořádně talentovaných žáků. V uplynulých několika měsících proběhla na základě aktivit PC Vysočina podporovaných OŠMS mezinárodní konference a setkání aktérů působících v kraji v této oblasti. (Jednou z aktivit setkání byl brainstorming, jehož záznam je uveden v materiálu RK-17-2007-52, př. 2). Vzhledem k tomu, že aktivity MŠMT a jím řízených organizací jsou v této oblasti spíše obecné a teoretické, ukazuje se potřeba podpořit péči o talenty na krajské úrovni cílenými opatřeními, která by usnadnila další rozvoj. Z důvodu urychlení vývoje v kraji a k zajištění efektivního využívání zdrojů je vhodné aktivity alespoň v počáteční fázi koordinovat.
Podpora rozvoje talentovaných je v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina (je mu věnováno samostatný Úkol B.6 Podpořit vyhledávání a rozvoj talentovaných žáků a studentů).
Návrh řešení OŠMS předkládá radě kraje v materiálu RK-17-2007-52, př. 1 k posouzení koncept Akčního plánu rozvoje talentovaných dětí a mládeže v kraji Vysočina. Dle požadavků rady kraje se nejedná o hotový dokument, ale pracovní materiál, ve kterém je navržena kostra dokumentu a základní obsahové rysy. Proloženě (červeně) jsou uváděny komentáře charakterizující další zamýšlené úpravy. Materiál byl mimo jiné připraven ve spolupráci s Pedagogickým centrem Vysočina a krajskou koordinátorkou pro podporu talentovaných (ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Třebíč). Na základě připomínek v radě kraje bude materiál upraven a předložen radě kraje k projednání v červenci 2007.
Jednou z prvních navrhovaných aktivit je vytvoření specializované pracovní skupiny, která by akční plán dopracovala a koordinovala další činnosti. OŠMS navrhuje, aby složení pracovní skupiny projednala rada kraje.
Forma časově omezeného akčního plánu může být vhodným nástrojem pro formulování a zajištění provázanosti aktivit, protože je flexibilní, relativně stručná, přehledná a konkrétní. Ke koordinaci naplňování aktivit akčního plánu je pak navrženo vytvořit specializovanou pracovní skupinu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
koncept Akčního plánu rozvoje talentovaných dětí a mládeže v kraji Vysočina dle materiálu RK-17-2007-52, př. 1;
ukládá
* OŠMS předložit radě kraje návrh na složení pracovní skupiny;
* OŠMS zabezpečit na základě konceptu dopracování Akčního plánu rozvoje talentovaných dětí a mládeže v kraji Vysočina.
Odpovědnost OŠMS
Termín návrhy předložit radě kraje nejpozději v červenci 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz