Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2007-21

RK-16-2007-21.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-16-2007-21
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Doprava - změna účelu zůstatku z dotace obcím na dětská dopravní hřiště
Zpracoval M. Olšan
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad kraje Vysočina, odbor dopravy a silničního hospodářství v rámci plnění vládou přijaté Národní strategie bezpečnosti silničního provozu a Koncepce bezpečnosti silničního provozu v kraji Vysočina zahájil kampaň pro zvýšení viditelnosti chodců a cyklistů na pozemních komunikacích. V rámci této kampaně byla uspořádána mediální informační akce, při které byly předvedeny rozdíly ve viditelnosti předškolních dětí používajících retroreflexní vestičky a bez nich. Současně s poukázáním na tyto rozdíly a oslovením předškolských zařízení a rodičů s účelem docílit pořízení těchto vestiček pro co největší počet dětí, pohybujících se v okolí pozemní komunikace, vyvstal problém s proškolením učitelek mateřských a základních škol na doprovod dětí podél a přes pozemní komunikaci. Průzkumem u jedné třetiny mateřských škol nebylo zjištěno, že by byly tyto doprovody proškolovány, což prokázala i vlastní akce, kdy doprovod dětí neznal způsob, jak správně převést děti přes pozemní komunikaci. Rovněž u venkovských mateřských školek není dětským doprovodům známo, jak správně vést útvar dětí podél pozemní komunikace kde nejsou chodníky pro pěší.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu tyto poznatky posoudil jako vysoce rizikové a v rámci započaté kampaně má záměr provést prostřednictvím obcí s rozšířenou působností organizaci proškolení všech pracovníků předškolních zařízení, které děti v rámci pohybu okolo pozemních komunikací doprovází. Jako součást tohoto školení by chtěl odbor dopravy a silničního hospodářství distribuovat naučný leták s metodikou správného doprovodu dětí.
Odhadovaná pořizovací částka 5 tisíc letáků činí cca 60 000 Kč. Protože tato částka není pro tento účel na položce 2223 Bezpečnost silničního provozu k dispozici navrhuje odbor dopravy a silničního hospodářství Radě kraje následující opatření:
Po schváleném rozdělení dotace na dětská dopravní hřiště zůstala v položce 2223 Bezpečnost silničního provozu - dotace na dětská dopravní hřiště, částka 46 156 Kč. Jelikož tato částka nebude v tomto roce vyčerpána navrhuje se změnit účel jejího využití na pořízení uvedených naučných letáků. Rozdíl do výše odhadované pořizovací částky bude kryt z prostředků kapitoly Doprava, § 2223 Bezpečnost silničního provozu, které jsou pro tento účel schváleny a činí 17 000 Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením v rámci kapitoly Doprava, § 2223 Bezpečnost silničního provozu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* změnu účelu nerozděleného zůstatku dotace na dětská dopravní hřiště z prostředků kapitoly Doprava, § 2223 Bezpečnost silničního provozu ve výši 46 156 Kč na pořízení naučného letáku pro doprovod předškolní a školní mládeže;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Doprava, snížení rezervy na § 2223 Bezpečnost silničního provozu, položka 5901 Nespecifikovaná rezerva ve výši 46 156 Kč a současné zvýšení § 2223 Bezpečnost silničního provozu, položka 5169 Nákup ostatních služeb ve stejné výši 46 156 Kč na pořízení naučného letáku pro doprovod předškolní a školní mládeže.
Odpovědnost ODSH, OE
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz