Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2007-18

RK-16-2007-18.doc  RK-16-2007-18pr1.doc  RK-16-2007-18pr2.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-16-2007-18
NázevZásady Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic
Zpracoval A. Řehořová, J. Bína, H. Kolouchová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa jednání Zastupitelstva kraje Vysočina dne 29. 11. 2005 byl schválen návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím (dále jen NNO) působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic. Pro potřeby projednání je připojen materiál RK-16-2007-18, př. 1, který obsahuje stávající znění Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím (dále jen NNO) působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic.
Tyto Zásady byly schváleny s ohledem na možnosti čerpat finanční prostředky NNO, které byly úspěšnými žadateli s předkládanými projekty do opatření 3.1 SROP Infrastruktura na rozvoj lidských zdrojů v regionech.
V té době byl tento operační program aktivní a nedal se přesně určit počet potencionálních zájemců o podporu na základě schválených Zásad. Dalo se očekávat, že do dalších vyhlášených výzev pro předkládání projektů se budou o podporu ucházet i další NNO.
Návrh řešení V souladu se Zásadami odbor sociálních věcí a zdravotnictví provedl formální i věcné posouzení pouze jedné žádosti předložené v roce 2005 Oblastní charitou Třebíč.
Schválené Zásady byly časově omezeny na roky 2005 a 2006 s tím, že žádosti budou přijímány do 30. 9. 2006.
Do tohoto data obdržel odbor sociálních věcí a zdravotnictví žádosti dalších NNO, které splňují stanovené podmínky.
S ohledem na náročné řízení ohledně vydání Rozhodnutí o registraci akce a podmínek k tomuto Rozhodnutí nebylo možné žádosti předložit k projednání v roce 2006. Také další okolnosti realizace akce, např. výše dotace obce, se mění i v průběhu roku 2007.
Konkrétně se jedná o žádosti občanského sdružení VOR Jihlava a jeho investičního projektu "Otevřený svět - Centrum denních služeb", který slouží k podpoře zdravotně a sociálně znevýhodněných občanů - lidí trpících duševní poruchou.
Dalším žadatelem je občanské sdružení Benediktus Chotěboř s projektem "Integrační a komunitní centrum pro sociálně znevýhodněné občany mikroregionu Podoubraví". Tato organizace v souladu se schválenými Zásadami požádala o dotaci ve výši 81 tis. Kč, tedy ve výši dotace, kterou pro realizaci tohoto projektu schválilo Město Chotěboř, protože výše dotace kraje je vázána na výši dotace obce. S ohledem na významné vícenáklady projektu vyplývající z nově zjištěné nutnosti výměny krovů a stropů obec zvyšuje svou dotaci na částku 200 tis. Kč. Žádost organizace tedy byla doplněna o tuto informaci. Při akceptaci této změny jsou splněny podmínky pro poskytnutí dotace v plné výši 200 tis. Kč.
Oba tito žadatelé jsou podporováni v dotačním řízení kraje na zajištění provozu sociálních služeb z vlastních prostředků kraje a tím splňují další podmínku stanovenou pro poskytnutí dotace.
Třetím žadatelem, který se na kraj obrátil se žádostí o dotaci, bylo občanské sdružení Asociace pomáhající lidem s autismem - APLA Vysočina. Jedná se o projekt "Integrační centrum pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace". Této organizaci však nelze podle stávajícího znění zásad dotaci poskytnout, protože nesplňuje podmínku, že obdržela v roce 2005 dotaci na část provozních nákladů od kraje Vysočina. Cílem této podmínky bylo předejít většímu množství požadavků od investorů, kteří ve stávající síti sociálních služeb v kraji nepůsobí, ale vzhledem k omezené možnosti čerpání z uvedeného opatření SROP je APLA jediným investorem, kterého tato podmínka vylučuje, ačkoliv všechny ostatní podmínky splňuje.
S ohledem na to, aby bylo umožněno čerpání finančních prostředků i výše uvedeným žadatelům o dotaci dle výše citovaných Zásad, vypracoval odbor sociálních věcí a zdravotnictví návrh změny Zásad, který spočívá v prodloužení možnosti podat žádosti o dotaci na realizaci investičních projektů. Přesto, že v Opatření 3.1 SROP Infrastruktura na rozvoj lidských zdrojů v regionech byly výzvy ukončeny, s ohledem na náročnost administrativního projednávání podpořených projektů navrhujeme časovou možnost pro předkládání žádostí prodloužit, a to do 30. 9. 2008. Dále navrhujeme, aby do Zásad byla vložena možnost projednat výjimku z podmínky, že nezisková organizace obdržela v roce 2005 dotaci na část provozních nákladů od kraje Vysočina, v případě, že jde o zavádění nové dosud neposkytované služby. Kromě toho navrhujeme procesně technickou úpravu znění vzorové smlouvy ve vztahu k podání vyúčtování použití dotace kraje. Vzhledem k tomu, že dotace kraje nemusí být schválena a použita před ukončením projektu anebo je naopak dotace kraje použita, ale projekt bude ukončen až později, navrhujeme vznik povinnosti podat vyúčtování vázat na skutečnost použití dotace a nikoliv na skutečnost ukončení projektu jako dosud.
Byly by tak zachovány rovné podmínky a možnosti pro ostatní NNO, neboť skutečně jedinou organizací, která měla možnost na základě schválených Zásad dosud čerpat, byla Oblastní charita Třebíč.
Jedná se o jedinou možnost, kdy mohou tito žadatelé, NNO poskytující sociální služby, čerpat finanční prostředky z rozpočtu kraje do investiční oblasti. Ostatní prostředky získané ať už v dotačním řízení MPSV či z prostředků kraje na provoz těchto poskytovatelů sociálních služeb, není možné použít na pokrytí nákladů spojených s investicemi.
Pro větší přehlednost jsou výše popsané změny realizovány formou zrušení stávajících Zásad a vydání Zásad nových se zapracovanými (vystínovanými) změnami - viz materiál RK-16-2007-18, př. 2. Ustanovení o zrušení stávajících Zásad je v souladu s platnou praxí vloženo do závěrečných ustanovení nově schvalovaných Zásad.
Odbor posoudil i dopad této změny na právní vztahy vzniklé na základě původních Zásad a vzorové smlouvy o poskytnutí dotace a dospěl k závěru, že dopad není třeba upravit zvláštními přechodnými ustanoveními, protože vztah mezi krajem a příjemcem dotace je ošetřen platnou smlouvou.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic dle materiálu RK-16-2007-18, př. 2.
Odpovědnost OSVZ
Termín 31. 5. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz