Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2007-17

RK-16-2007-17.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-16-2007-17
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Zdravotnictví
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV souvislosti s potřebou koncepčního řízení resortu zdravotnictví v kraji Vysočina zastupitelstvo schválilo usnesením č. 255/04/2003/ZK ze dne 23. září 2003 základní osnovu Zdravotního plánu kraje Vysočina. Na základě schválené osnovy byl následně vypracován materiál, který byl v pracovní verzi předložen na pracovním semináři zastupitelstva dne 2. června 2004. Analytická část byla členy zastupitelstva uznána za dostačující zdroj pro základní těžiště návrhu restrukturalizace zdravotnických zařízení zřizovaných krajem Vysočina. V průběhu individuálních odborných diskuzí nad jednotlivými obory akutní péče, zejména ve vztahu k lůžkových oddělením, byl usnesením zastupitelstva č. 409/06/2004/ZK ze dne 26. 10. 2005 schválen termín dokončení prací na zdravotním plánu do 31. prosince 2005. Vzhledem k aktualizaci a následné prezentaci závěrečné části materiálu - strukturální analýzy zdravotnických zařízení zřizovaných krajem Vysočina byl usnesením zastupitelstva č. 569/09/2005 ze dne 21. prosince 2005 schválen termín dokončení zdravotního plánu do 30. dubna 2006. S ohledem na vývoj právní situace ve zdravotnictví v ČR (zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení), bylo usnesením zastupitelstva č. 157/02/2006/ZK ze dne 28. března 2006 schváleno dočasné přerušení prací na Zdravotním plánu kraje Vysočina, s termínem 31. prosince 2006.
Dále rada kraje usnesením č. 1648/34/2006/RK vzala na vědomí sestavení a strukturu pracovní skupiny pro dokončení Zdravotního plánu kraje Vysočina, sestavené ze zástupců dotčených subjektů prostřednictvím které dojde k dokončení zdravotního plánu s termínem do 30. 6. 2007. Rada kraje pověřila náměstka hejtmana Ing. Pavla Hájka a JUDr. Věru Švarcovou, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, koordinací práce pracovní skupiny a podáváním průběžných informací o jejich výsledcích radě kraje.
Návrh řešení Do pracovní skupiny byl jmenován rovněž zástupce firmy STAPRO, s. r. o. Tato firma již v minulých letech vypracovala pro nemocnice kraje Vysočina strukturální analýzu lůžkového fondu, která vyhledávala "slabá místa" ve smyslu nízké výkonnosti nemocnic. Analýza byla provedena na dostupných datech roku 2002 - 2005.
V současné době se dokončuje kompletní implementace Systému měření a hodnocení výkonnosti zdravotní péče pracujícího na bázi manažerského informačního systému s obchodním názvem SME MARK Q* Web. Tento systém bude již kromě výkaznictví pro zdravotní pojišťovny a UZIS provázán i s účetnictvím organizace. Termín pro dokončení zakázky je 30. 6. 2007.
Systém poskytne kraji Vysočina datové výstupy pro zveřejňování vhodných výsledků zdravotní péče krajského zdravotnictví veřejnosti, její kvalitě, efektivitě, dostupnosti, což v konečném důsledku významně napomůže k růstu úrovně kvality péče a hospodářské stability zdravotnických zařízení.

Úkolem firmy STAPRO při tvorbě krajského plánu je vytvořit informační základnu pro restrukturalizaci a transformaci akutní lůžkové péče a poskytnout návrh na podporu specializovaných oborů provozovaných nemocnicemi v kraji. Firma dodá závěry a doporučení k dalším opatřením k případné restrukturalizaci.
Použité ukazatele budou následující:
- kapacitní ukazatele (počet lůžek, počet stanic, struktura oborů a druhů provozů)
- výkonnostní ukazatele (využití lůžek, počet ošetřovacích dnů na stanici a lůžko za měsíc, počet přijetí na stanici a lůžko za měsíc, a průměrný počet bodů za operační výkony na jeden sál);
- frekvenční ukazatele vybraných výkonů, počet anestézií, počet operačních výkonů, počet bodů za anestézie a výkony vybrané dle autorské odbornosti, počet a struktura porodů podle typu;
- parametry intenzivní péče - profil TISS bodů, průměrný TISS bod na ošetřovací den a pobyt, podíl primárních a sekundárních přijetí;
- využití nákladné techniky - CT, angiografie, mamografie, lineární urychlovač, výkony nukleární medicíny, dialýza, včetně geografie žádajícího pracoviště);
- výsledky akutní lůžkové péče - základní sada ukazatelů případů (mortalita, podíl překladů, průměrná ošetřovací doba, průměrný počet bodů a ZUP na případ, podíl pitvaných, podíl časných úmrtí v nemocnic, průměrný věk pacientů v případech) a pobytů na lůžkových odděleních;
- geografie případů dle dg, geografické rozložení poskytovaných služeb.
Firma dále připraví veřejný portál zdravotnických služeb Kraje Vysočina, který bude nástrojem komunikace mezi krajem a veřejností. Jeho prostřednictvím budou prezentovány koncepční záměry kraje, bude poskytována služba zveřejňování vybraných výsledků zdravotní péče v kraji, údaje o její kvalitě, efektivitě, dostupnosti a také spokojenosti obyvatel s ní. Tento portál umožní integraci různorodých informací připojením výsledků měření výkonnosti a dalších aplikací s rozhraním typu www.
Nabídky jsou uvedeny v přílohách RK-16-2007-17, př. 1, 2.

Součástí tohoto materiálu budou již vykonané analýzy, které firma operativně vytvořila na žádost kraje - šlo o analýzu oddělení ARO a analýzu využití lineárního urychlovače.
Radě kraje se navrhuje schválit rozpočtové opatření na kapitole Zdravotnictví na zajištění konzultačních služeb ve výši 350 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 25. 4. 2007 je 23 892 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3599 - Ostatní činnost ve zdravotnictví, položka 5166 - Konzultační, poradenské a právní služby o částku 350 tis. Kč na zajištění konzultačních a poradenských služeb při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 350 tis. Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 30. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz